Dünya
  • 27.5.2020 11:52

Yemen'de Suudilerin Genelkurmay başkanı bombalandı

Yemen'de 3 ayrı grup savaşıyor. Birincisi Suudi yanlısı Yemen Ordusu, diğeri İran'ın desteklediği Houthi ve üçüncüsü ise BAE'nin desteklediği Güney Geçiş Konseyi.
Yıllardır süren ve Yemen'i harebe eden bu kirli savaşta şu ana kadar kimse galip çıkamadı.
Yemen'de Suudilerin desteklediği hükümet kuvvetleri iki günde iki büyük kayıp verdi.
Yemen medyası 27 Mayıs 2020'de şafak vakti, İran yanlısı Houthi'lerin Yemen hükümetinin Savunma Bakanlığını füzeyle vurduğunu bildirdi. saldırı sırasında Yemen Ordusu Genelkurmay Başkanı'nın oğullarından birisinin öldürüldüğünü kendisinin ise hafif yaralı olarak kurtulduğunu duyurdu.

Yemen Ordu Genelkurmay Başkanı, Saghir Hammoud Aziz

Yemen web siteleri, ordunun genelkurmay başkanı Saghir Hammoud Aziz'in bombadan kurtulduğunu, oğlunun Kaptan Fahd ve yeğeni Teğmen Abdel-Qawi ve diğerleri de dahil olmak üzere 7 arkadaşının öldürüldüğünü bildirdi.

Ma'rib'ı tanıyan bir kaynak, füze saldırısının Savunma Bakanlığı'nın merkezinde ve Sahn al-Jinn kampı Ma'rib'deki Ordu merkezinde meydana geldiğini ortaya koydu.Houthi grubu Suudi destekli Yemen hükümeti olarak insansız hava araçları ve kısa menzilli füzeleri hedef alıyor.

Üst düzey bir Suudi destekli Yemen komutanı, ülkenin güney Abyan eyaletinde BAE destekli Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlere karşı savaş sırasında geçen hafta öldürüldüğünü açıkladı.

Raporlara göre, Suudi yanlısı Yemen Ordusu'nun 153. Tugayının komutanı Tuğgeneral Muhammed Salih El-Aksili olarak tanımlandı. Salih El Aksili Sürgündeki Yemen Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi adına savaşta en önde gelen askeri liderler arasında sayıldı.

El Aqili, Haziran 2018'de Al-Bayda ilinde bir kara mayını tarafından öldürülen kardeşi Ahmed Salih Al-Aqili'in yerine tugay komutasını üstlendi.

Ölümünden önce Al-Aqili, eyalet başkenti Zinjibar'ın doğu eteklerinde bulunan Shakra bölgesindeki çatışmalardan Şeyh Salem Cephesine transfer edildi .

Abyan merkezli bir güvenlik kaynağına göre Muhammed Salih El-Aksili ateşlenen bir füze ile vuruldu.

Geçen aydan bu yana, Suudi destekli İslah milisleri ile Güney Yemen'deki Emirati destekli savaşçılar arasında çatışmalar arttı.

Aşiret önderleri savaşan gruplar arasında üç günlük bir ateşkes ilan etti ve Ramazan ayının sonunu kutlayan Ramazan Bayramı tatili için Pazar günü uygulandı. Ancak, bu ateşkes kısa ömürlü oldu. Ateşkesin dün Zinjibar'da ihlal edildiğine dair raporlar vardı.

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Güncellenme Tarihi : 27.5.2020 12:13

İLGİLİ HABERLER