Dünya
  • 4.11.2020 22:28

Yeni Amerika başkanını Nevada belirleyecek!.. İşte kilit eyaletlerde son durum

Öğlenden beri yeni Amerika başkanını belirleyecek 8 eyalette oy sayımı durmuş durumda.
Bu eyaletlerin 3'ünde Trump nispeten farklı önde. Bu Trump'ın farklı önde olduğu bu üç eyaletten Pensilvanya'nın 20 delegesi, Kuzey Karolina'nın 15 ve Georgia'nın 16 delegesi bulunuyor. Bu üçünü Trump'ın kazanması muhtemel. Bu durumda trump'ın delege sayısı, 264'e çıkar. çıkar. Sonuçu açıklanmayan Alaska'da Trump Yüzde 62.7 ile önde. Buranın da 3 delegesi kesin gibi . Bu durumda Trump'ın kazanacağı delege sayısı böylece 267 olur.
Biden'ın halen 238 delegesi var. Biden kıl payı farkla Michigan'da ve Minnessota'da önde. Bu iki eyaletin delege sayısı 26.  Bunu eklediğinizde Biden'in toplam delege sayısı, 264 olur. Açık ara önde olduğu Havai'de den de 4 delege gelecek. Böylece Biden'in toplam delege sayısı 268'e yükselir.
Seçimi kazanabilmek için 270 delege toplamak lazım.
Muhtemel 267 delegeli Trump ile 268 delegeli Biden için kritik eyalet Nevada.
Nevada'nın 6 delegesi var. Burasını kazanan Amerikan başkanlığını da kazanır.

Oyların yüzde 86'sının sayıldığı Nevada'da Joe Biden küçük bir farkla önde. Eyalet Seçici Kurul'a altı delege gönderiyor.Posta yoluyla oy kullanmayı tercih eden Nevadalı seçmenler, oyunu en geç 3 Kasım'da göndermiş olmalı. Oy pusulasının da en geç 10 Kasım'da ulaşmış olması gerekiyor.
Eyalette sayıma ara verildi çünkü postayla gönderilen oylar bekleniyor. Perşembe günü sayıma yeniden başlanacak ancak kesin sonuçların gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

Trump ve Biden 8 bıçak sırtı eyaletin sonucunu bekliyor

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Başkanlık seçimlerinde son dakika bilgileri gelmeye devam ediyor. ABD seçimlerinde bazı eyaletlerdeki tablo projeksiyonlara göre ortaya çıkmış durumda. Fakat bunlar resmi sonuçlar değil. Bıçak sırtı yedi eyalet şu saat itibarıyla dikkatle takip ediliyor. İşte Joe Biden ve Donald Trump için kritik saatlere girildi.

Peki ABD Başkanı'nı belirleyecek eyaletler hangileri ve son durum ne?

ARIZONA: Geleneksel olarak Cumhuriyetçilerin aldığı eyalet, bu yıl 'savaş alanı'na dönüştü Arizona. AP'nin hesaplamalarına göre eyaletteki oyların yüzde 84'ü sayıldı ve Demokrat Joe Biden, rakibinin bileğini bükmüş gibi görünüyor. Arizona 11 seçici kurul üyesine sahip. Bu eyalette yaşanabilecek değişiklik ibrenin Trump'tan yana dönmesine yol açabilir.

GEORGIA: Bir diğer Cumhuriyetçi eyalet olan Georgia bu yıl sıkı bir yarışa sahne oluyor. Oyların yüzde 94'üne göre Başkan Trump'ın Biden'a karşı üstünlüğü var. Trump yüzde 50.5, Biden ise 48.3 bandında seyrediyor. Eyaletin seçici kurulunda 16 delege bulunuyor.

NEVADA: Biden burada beklenenden daha dişli bir yarışta buldu kendini. Bu eyalette sistem diğer eyaletlere göre farklı. Biden'ın kıl payı önde olduğu eyalette iki aday da delege elde edebilecek gibi görünüyor. Bu eyaletin delege sayısı ise altı.

WISCONSIN: 20 yılı aşkın bir süre Demokrat Başkan isteyen fakat 2016'da tercihini Trump'tan yana kullanan bir eyalet. Oyların yüzde 95'i sayılmış durumda. Son tabloya göre Biden, Trump'ın az farkla önünde. Biden oyların yüzde 49.6'sını alırken, Trump 48.9 ile nefesini rakibinin ensesinde hissettiriyor. Eyaletin delege sayısı ise 10.

MICHIGAN: Rakipler burada da birbirine çok yakın. Fakat Detroit gibi Demokrat eğilimli birçok bölgenin oyları henüz hesaba katılmadı. Yüzde 96'sı sayılan oylara göre Joe Biden yüzde 49.6, Trump yüzde 48.9 olarak görülüyor. 16 seçici kurul üyesine sahip Michigan'da aradaki oy farkı ise 36 binden biraz fazla...

PENNSYLVANIA: Seçimin sonucunu değiştirecek eyaletler arasında başı çeken Pennsylvania'da Trump açık ara farkla önde görüyor. Fakat posta yoluyla kullanılan oyların çok büyük bir kısmının sayılmadığı belirtiliyor. 20 delegenin bulunduğu bu eyalette sonuçların cuma gününden önce netleşmesi beklenmiyor. Sonuçların Demokratların lehine dönmesi halinde ise Cumhuriyetçilerin mahkeme kapılarını aşındırması sürpriz olmayacak.

ALASKA : Üç delegesi bulunan Alaska'da Trump % 62.9 oy aldı. Biden ise % 33'de kaldı. Buradaki 3 delegenin tamamını Trump'ın alması muhtemelb

SİS BUGÜN ARALANABİLİR

Bugün Wisconsin, Michigan, Georgia ve Arizona eyaletlerinde sonuçların kesinleşmesi bekleniyor. Pennsylvania'nın cuma günü netleşmesi öngörülürken, Nevada'da posta yoluyla kullanılan oyların sayımı için 10 Kasım'a kadar mühlet var. Bu süre Kuzey Carolina için 12 Kasım.

 

Güncellenme Tarihi : 5.11.2020 02:18

İLGİLİ HABERLER