Gündem
  • 1.5.2013 01:22

Yeni Anayasa'da kaç maddede uzlaşıldı?..

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa konusunda siyasi partilerin değerlendirme yapma ihtiyacının hasıl olduğunu belirterek, bu değerlendirme ve istişareleri gerçekleştirmek üzere Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 3 Mayıs Cuma günü toplanacağını söyledi.
     Çiçek, toplantı sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Komisyon'da alınan kararı değerlendirdi. Çiçek, halkın, sivil toplum kuruluşlarının, kamu kuruluşlarının, üniversitelerin ve Meclis dışındaki siyasi partilerin görüşlerinin alınmasından sonra 1 Mayıs 2012 tarihinde yazım sürecine geçtiğini hatırlatarak,''Bugün, 30 Nisan itibarıyla sürecin üzerinden tam bir yıl geçmiş olmaktadır'' dedi.
     Çiçek, geçen bir yıllık süre içinde Uzlaşma Komisyonu'nun yaptığı çalışmaları ve gelinen noktayı tüm yönleriyle değerlendirdiğini, siyasi partilerin süreçle ilgili olarak değerlendirmelerini birinci ağızdan dinlediğini kaydetti.
     Varılan sonuca göre ortaya çıkan görüşler ışığında partilerin bir değerlendirme yapma ihtiyacının hasıl olduğunu anlatan Çiçek,''Burada görev yapan sayın milletvekillerimiz, partilerini temsilen bulunuyorlar. Dolayısıyla Komisyon'un kurulmasına, kimlerin görev yapacağına dair kararı siyasi partilerimizin kendileri verdiği için bu sürecin geldiği noktayı değerlendirmek de siyasi partilere ait bir husustur. Bir istişare ihtiyacı hasıl olduğundan, bu istişareleri, değerlendirmeleri yapabilmek için Komisyon'un Cuma günü saat 14.30'da toplanmasına karar verilmiştir'' diye konuştu.
     Çiçek, gelinen süreçte liderler turu yapmayacağını ifade ederek, ''Liderler turu konusunda arkadaşlarımızın şu safhada bir talebi de yok'' dedi. 

Üyelerin gelinen tabloyu kendi partilerinde görüşmesine karar verildi

Yeni anayasa yazımını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bir yıl süren çalışmalarda gelinen durumu değerlendirdi.
     TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan Komisyon'da üyeler, yeni anayasa çalışmalarında gelinen durumla ilgili görüşlerini ifade etti.
     Alınan bilgiye göre, CHP'nin komisyon üyeleri Konya Milletvekili Atilla Kart ve İzmir Milletvekili Rıza Türmen, komisyonun çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini, bunun tarihi öneminin bulunduğunu söyledi.
     AK Parti'nin, bir taraftan çalışmaları tıkadığını, sonra da komisyonu sona erdirmek istediğini belirten CHP'li üyeler, bunun nedeninin de AK Parti'nin başkanlık önerisinden kaynaklandığını belirtti.
     Komisyonun çalışmalarının sona erdirilmesinin ortak kararla olacağını ifade eden Kart ve Türmen, AK Parti'ye, ''Terk etmek istiyorsanız siz terk edin'' dedi.
     MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk de komisyon çalışmalarının devam etmesi yönünde görüşlerini iletti. MHP'li üyeler, ayrılmak isteyenin komisyonu bırakabileceğini belirtti.
     Komisyonda mutabakata varılan madde sayısının az olduğuna işaret eden Bal ve Öztürk, bunun nedeninin de İmralı süreci ve AK Parti'nin Başkanlık sistemi önerisi olduğunu savundu.
     Komisyonun AK Parti'li üyeleri Mustafa Şentop ile Ahmet İyimaya, Komisyon'un görüşeceği maddenin kalmadığını, paranteze alınan maddelerde ise ilerleme sağlanamadığını ifade etti. Şentop, bugüne kadar yaklaşık 180 madde görüşüldüğünü, 30 maddede mutabakat sağlandığını hatırlatarak, ortaya çıkan tablonun başarı olmadığını savundu. Şentop, ortaya çıkan taslak metnin kamuoyuna sunulmasında bir rahatsızlıkları olmayacağını belirterek, ''Ama 30 maddelik mutabakatı kamuoyuna sunmak ayıptır'' dedi.
     BDP'li üyeler ise yeni anayasa çalışmalarında gelinen durumun masada oturup konuşarak aşılamayacağını ifade etti.
     Toplantıda, ortaya çıkan tabloyu üyelerin kendi partilerinde değerlendirmesine, 3 Mayıs Cuma günü yeniden toplanılmasına karar verildi.
    

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:45

İLGİLİ HABERLER