Ekonomi
  • 14.10.2008 14:31

YENİ DOLAR-YTL DENGESİ HANGİ RAKAM?

Bakan Tüzmen, bir dizi programa katılmak üzere geldiği Mersin'de, basın mensuplarının, ABD'de başlayıp dünyaya yayılan krizle ilgili soruları yanıtladı. Tüzmen, hükümetin konuyu ta en başından itibaren ciddi şekilde takip ettiğini söyledi.

Gerekli tüm çalışmaların eksiksiz olarak yapıldığını, bunlardan da paylaşılması gerekenleri kamuoyuna aktardıklarını ifade eden Tüzmen, ''Paylaşılması gerekenleri paylaşıyoruz, paylaşılmaması gerekenleri ise paylaşmıyoruz. Ama şunu bilmek gerekir ki, krizin belli olduğu geçen seneden itibaren biz gerekli önlemleri aldık ve dış ticaret stratejisiyle ilgili pazar ve ürün çeşitlendirmesini yaptık'' dedi.

AB pazarında daralma olacağını kestirdiklerini ve pazardaki yüzde 1'lik daralmanın Türkiye ihracatına yüzde 3,3'lük bir etki yapacağını hesaplayarak, gerekli adımların atıldığını anlatan Tüzmen, şöyle devam etti:

''Şimdi bakıyoruz ki, Çin'e olan ihracatımız yüzde 85 artarken, Orta Doğu pazarı yüzde 65, Afrika ülkelerinde ise yüzde 50'ye yakın bir artış yakaladık. Önceden Afrika ülkelerine satışımız bile yoktu. Tüm bunların çerçevesinde bugün Mersin'de Lojistik ve Transport Fuarı'nı gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlik, krizin etkilerini en aza indirme, Türkiye'nin lojistikteki öneminde tüm dünyada farkındalık oluşturmak ve tüm dünya ticaretini üzerimizden geçirmeyi sağlamak adına yapılan çalışmalardan bir kaçı anlamına geliyor.''

Yaşanan kriz öncesinde yapılan pazar ve ürün çeşitlendirmesi sayesinde ön çalışmaların tamamlandığını, çalışmaların da aynı kapsamda süreceğini dile getiren Tüzmen, şöyle konuştu:

''Bugünleri aşmak için biraz köpek balıklarıyla yüzmeye alışmak lazım. Biz soğuk kanlı bir şekilde tespitlerimizi saptayarak, çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Şu anda 6 yıldan beri aynı bakanlar istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Bunlar, Türkiye'ye büyük bir güven duyulduğunu gösteriyor. Ayrıca, şu anda dünyanın önde gelen endeksleri, son 5 senede pazar ve ürün çeşitliliğini çok iyi bir şekilde gerçekleştirdiğimizi söylüyorlar ve dış ticaret sayesinde krizin etkilerinin en aza indirileceğini ekliyorlar. Tüm dünya bunu konuşuyor. Bizlerin bu noktada yapacağı, soğukkanlı bir şekilde adım adım gelişmekte olan ülkemizi daha iyi noktalara getirmektir.''

AB içerisindeki verilen son paketlerle birlikte kendilerini toparladıklarını ve ABD'deki panik havasının sonlandığını vurgulayan Tüzmen, ''Böylelikle sıkıntılar, daha rahat bir şekilde kontrol edilebilecek ve sıkıntıların yansımaları daha az olacak'' diye konuştu.

-SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN ELEŞTİRİLERİ-

Bakan Tüzmen, krizin Türkiye'ye etkileriyle ilgili olarak sivil toplum örgütlerinden gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

''Eleştiriler tabii ki olacaktır. Onların eleştirileri bizleri daha iyiye yönlendirip, eksiklerimiz varsa onları görmemizi sağlayacaktır. Ben yapılan eleştirilerin yapıcı olarak düşünüldüğüne inanıyorum. Her sivil toplum örgütü görüşünü bildirmeli. Ama şunu bilmek gerekir, bugün Mersin'de yaptığımız etkinlik sayesinde kentteki oteller dolmuş. Yani böylesine büyük bir çark oluşturulmuş. Türkiye bu sıkıntıları daha kolay geçecek. Hatta fırsat haline çevirecek.''

Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte girdi maliyetlerinde azalma yaşanacağını dile getiren Tüzmen, sözlerini şöyle noktaladı:

''Bunlar da yeni rekabetleri beraberinde getirecek. Bugün sözün özü şu: eski dengeler yerinde kaldı, yeni dengeler oluştu. Artık dolar-YTL parametreleri 1,20 değil, 1,40'larda denge oluşturuyor. Dolayısıyla herkes bu dengelere göre düzenini kuracak. Bu yeni dengelerin avantajlı yerleri de var. Çünkü bu biraz dış ticaret açığının kapatılmasını sağlar.''
Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:24

İLGİLİ HABERLER