Gündem
  • 31.3.2009 12:03

YENİ İLÇELER AK PARTİ'NİN

AK Parti, yeni kurulan ilçelerden Çekmeköy, Sancaktepe, Arnavutköy, Başakşehir, Sultangazi, Beylikdüzü ve Esenyurt'ta belediye başkanlıklarını kazandı. CHP ise yeni ilçelerden sadece Ataşehir'de başkanlığı kazanabildi. Hükümetin geçen yaz yaptığı düzenleme ile İstanbul'da kurulan yeni ilçelerin büyük çoğunluğu oylarını iktidar partisinden yana kullandı. Çekmeköy'de oyların yüzde 45'inden fazlasını alan AK Partili aday Ahmet Poyraz, CHP'li rakibi Hüseyin Avni Sipahi'nin önünde seçim yarışını tamamladı. Sancaktepe'de de AK Partili aday İsmail Erdem ipi önde göğüsledi. Sultangazi'de Cahit Altunay, Arnavutköy'de Ahmet Haşim Baltacı, Başakşehir'de Mevlüt Uysal, Beylikdüzü'nde Yusuf Uzun, Esenyurt'ta Necmi Kadıoğlu rahat bir şekilde kazandı. Ataşehir'de ise CHP'li aday Battal İlgezdi oyların yüzde 41'ini alarak AK Partili Ömer Abamor'un yaklaşık 2 puan önünde yarışı tamamladı.

ZONGULDAK

CHP, Zonguldak'ı AK Parti'den geri aldı. SHP kalesini 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde ANAP'a kaptırmış, 18 Nisan 1999'da DSP geri almıştı. 2004 yerel seçiminde yüzde 36.64 oyla AKP'nin ele geçirdiği Zonguldak'ı bu kez de yüzde 45.78 ile CHP geri aldı. Yeni başkan CHP'li İsmail Eşref.

ANTALYA

CHP, Genel Başkanı Deniz Baykal'ın memleketi ve sarsılmaz kalesi Antalya'da ise oy oranını yüzde 26.10'dan 40.72 ?ye çıkardı. Geçen seçimlerde 15 yıllık kalesi Gaziantep'i AKP'ye kaptıran CHP, bu kez yüzde 30.03 oranında oy aldı. Gaziantep, 52.53 oranında ezici bir oy farkıyla AKP'li belediye başkanı Asım Uğur Güzelbey'de kaldı.

CHP 6 BELEDİYE BAŞKANLIĞINI ALDI

İstanbul'da AK Parti 2004 yılında kazandığı belediyelerin çoğunda yerini korurken 6 belediye başkanlığını CHP'ye kaptırdı. Buna karşın AK Parti, CHP'nin elindeki belediyelerden hiçbirini alamadı. AK Parti Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 26 ilçede ipi göğüslerken 12 ilçede CHP birinci parti oldu. DSP'nin İstanbul'da tek kazandığı ilçe Mustafa Sarıgül'le Şişli oldu. İstanbul'un 8 yeni ilçesinden 7'sini AK Parti alırken 1'inde ipi CHP göğüsledi. AK Parti 2004 yılında 24 ilçe kazanırken bu seçimde İstanbul'daki ilçe sayısını korudu. 2004 yılında Anavatan Partisi'nden belediye başkanı seçildikten sonra AK Parti'ye geçen Adalar ve Çatalca belediye başkanlıklarını CHP kazandı. 2004 yılında AK Parti'nin kazandığı Silivri, Kartal, Maltepe ve Sarıyer ilçelerini de CHP kazandı.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:38

İLGİLİ HABERLER