Bilim
  • 10.5.2019 23:10

Yeni keşfedildi! Kanatları var...

Çin'de yarasa benzeri kanatları olan yeni bir dinozor  türünün fosili bulundu.

National Geographic internet istesinde yer alan habere göre, "Nature"  dergisinde yayımlanan çalışmada, "Ambopteryx longibrachium" adı verilen yeni  dinozor türüne ait fosil kalıntılarının, 2017'de Liaoning eyaletinde bulunduğu  bildirildi.

Keşfedilen yeni türün, 163 milyon yıl önce Çin ormanlarında yaşamış  küçük bir dinozora ait olduğu kaydedilen çalışmada, 32 santimetre uzunluğunda ve  306 gram ağırlığındaki bu türün kanatlarında yarasa benzeri zar yapıları  bulunduğu ifade edildi.

Yeni keşfedildi! Kanatları var...

Ambopteryx'in scansoriopterygid adı verilen dinozor ailesinin bir alt  türü olduğu belirtildi.

Çinli bilim adamları daha önce 2015 yılında  "Yiqi" adını verdikleri,  scansoriopterygid ailesinden benzer özelliklere sahip, yarasa benzeri kanatları  olan bir dinozorun keşfini duyurmuştu.

Ancak bilim adamları yeni keşfedilen Ambopteryx'in, dış görünüşü ve  fenotipik özellikleri bakımından scansoriopterygid ailesinin daha belirgin bir  üyesi olduğunu belirtti.

 

Yeni keşfedildi! Kanatları var...

Yeni keşfedilen fosilde, kanat zarını gergin tutan iğnemsi eklemlerin  yanında, bir kanadında, kanat zarının izleri olduğu sanılan kahverengimsi film  benzeri bir doku bulunduğu ifade edildi.

Çalışmada, Ambopteryx'e ait olan kalıntılarda, tüyler ile tüyleri  omurgaya bağlayan kuyruk sokumunun fosilleştiğine dikkat çekildi.

Çalışmaya önderlik eden paleontolog Min Wang, Ambopteryx fosilinde  bulunan yumuşak dokunun, yarasa benzeri uçuş için daha fazla kanıt sağladığını  fakat türün uçma yeteneğine sahip olduğunu sanmadıklarını belirtti.

Yeni keşfedildi! Kanatları var...


 

Güncellenme Tarihi : 10.5.2019 23:21

İLGİLİ HABERLER