Bilim
  • 30.4.2006 18:03

YENİ NESİL VİRÜSLER GELİYOR

AHMET ÖZTÜRK
KAYSERİ - Kişisel bilgisayarların yaygın olmadığı dönemlerde virüslerin yayılması aylar yıllar alırken, şimdi internet sayesinde virüsler birkaç dakika içinde yerkürenin herhangi bir noktasındaki milyonlarca bilgisayara birden ulaşabiliyor. Uzmanlar, virüslerin sebep olabileceği en kötü durumun bilgisayarı tamamıyla kullanılmaz hale getirmek olduğunu bildiriyor.
Uzmanlara göre etkili virüs, e-posta adresine gelen eki (attachment) açmaya gerek kalmadan bilgisayara giriyor. Bilgisayar kullanıcısı e-postasını kontrol etmek için pencereyi açtığında aktif hale gelebilen virüsler kullanıcıların en büyük sıkıntısı. Ayrıca minicik boot virüsleri de anti-virüs yazılımını engellemek için bellekte yerini alıyor.
3 Mayıs 2000 Çarşamba günü görülen virüs bu etkili virüslerden sadece biri. Bu tarihte Manila'daki bir bilgisayardan Asya, Avrupa ve Amerika'ya yeni bir virüs hızla yayılmaya başlıyor. Fiber-optik kablolar sayesinde çok daha hızlı olan net sayesinde, binlerce kişinin dijital posta kutusuna sevdalı bir parazit mesajı bırakılıyor. Bu e-posta önce Londra'da Avam Kamarası'nı felç ediyor. Arkasından da Pentagon, Ford Firması ve San Francisco'daki tüm e-posta sunucularını çökertiyor. Bu sevdalı e-posta herkese ulaşıyor. Bu yeni bir net virüsü. Kod adı: LoveLetter. Virüs bir anda bütün dünyadaki bilgisayarları kuşatıyor. Virüs 55 milyon bilgisayarda tespit ediliyor. Verdiği toplam zarar, bilişim teknolojileri ekonomistlerine göre 8.7 milyar dolar. Melissa (LoveLetter'dan önce en hızlı yayılan virüs) virüsü ise 1999 yılının Mart ayında yaklaşık 250 bin bilgisayara bulaşmıştı. Bu kıyaslamaya göre bilgisayar virüsleri çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Verilen hasar rakamları da hayal edemeyeceğimiz rakamlara ulaşıyor. 1993 yılında dünyada bilinen 3 bin 200 adet virüs vardı. Bugün bu rakam 50 bini geçti. 200-300 civarında virüsse aktif olarak yayılıyor. Her gün 6-12 adet yeni virüs ortaya çıkıyor ve her yeni virüs eskilerine göre daha tehlikeli ve sinsi oluyor.
Uzmanların, virüslere karşı uyarıları ise şöyle:
"Uygulamalarda makroları kaldırın, çünkü başınıza büyük işler açabilir. Yazılım hataları için tüm yamaları bilgisayara yükleyin. İyi ve bedava anti-virüs indirip, güncellemelerini haftalık takip edin. Gerekmedikçe nette chat yapmayın ve güvenilmeyen sitelerden program indirmeyin. Ancak bu tedbirlere rağmen virüslere karşı tam bir bağışıklık mekanizması geliştirmek mümkün değil. Birkaç bazen de birçok bilgisayarda hasar oluşturan virüsün izini bulmak çok zor."
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:26

İLGİLİ HABERLER