Ekonomi
  • 19.7.2009 11:21

YENİ ZAMLAR KAPIDA!

Akaryakıta yapılan esaslı zammın ardından şekerin fiyatı da arttı. Hedefte yine dolaylı vergiler var.

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİNE ZAM

İlk düşünülen önlem olarak özel iletişim vergisine zam yapılması planlanıyor. Özel iletişim vergisi (ÖİV), 1999 depreminden sonra yaraların sarılması için geçici olarak konmuş ancak kalıcı hale gelmişti. Yüzde 25 olan özel iletişim vergisinin 5 puan daha artırılması ve yüzde 30'a çıkarılması gündemde.

Şayet ÖİV yüzde 30 olarak uygulanırsa cep telefonu ile ayda 50 liralık konuşma yapan bir kişinin vergiler dahil ödeyeceği tutar, yüzde 4'e yakın zamlanacak ve 76.7 liraya çıkacak.

Maliye, 2009 yılında özel iletişim vergisinden 5.2 milyar TL toplamayı öngörmüştü. Ancak ilk gelen veriler bu hedefin biraz altında kalınacağını ortaya koydu. 5 puanlık artışla gelirlerin 6 milyar TL'nin üzerine çıkarılması hedefleniyor.

YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI YENİDEN ARTACAK

23 Mart 2007 tarihine kadar 70 TL olarak uygulanan yurtdışı çıkış harcı 15 TL'ye indirilmiş buna karşılık tüm istisnalar da kaldırılmıştı. Maliye'de süren 'geliri nasıl artırırız' çalışmaları sırasında yurtdışı çıkış harcı konusu da gündeme geldi. Yurtdışı çıkış harcının istisna olmaksızın 50 TL'ye yükseltilebileceği konuşuldu. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2009 yılının ilk 3 ayında yurtdışı çıkış harçlarından 9.7 milyon lira gelir elde edildi.

Söz konusu gelir 2008'in tamamında 50.1 milyon liraydı. Bu kalemdeki zammın bütçeye yapacağı katkının, çekeceği tepkiye oranla çok az kalacağını düşünen maliye bürokratları şimdilik bu öneriyi rafa kaldırdılar.

MOTORLU TAŞIT VERGİSİNE ZAM

Maliye bürokratlarının gündemindeki bir diğer gelir artırıcı icraat ise motorlu taşıtlar vergisine (MTV) yapılacak ilave zam.

Halen 3 yaşına kadar 1.2 cc'lik motora sahip bir binek otomobil 393 TL yıllık harç ödüyor. Bu tutarın yarısı yani 196.5 lirası Ocak ayında, bir diğer yarısı da şu an içinde bulunduğumuz Temmuz ayında ödeniyor. Söz konusu MTV'ye yüzde 20 zam yapılması gündeme geldi. Maliye bürokratları MTV'ye yapılacak yüzde 20'lik zamma buradan gelecek gelirde en az 550 milyon TL'lik bir artış hesapladılar.

ELEKTRİĞE DE EK ZAM GELEBİLİR

Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarının artırılıp artırılmayacağına ilişkin, “Şu anda ben de bilmiyorum. Otomatik fiyatlama onu ortaya koyacak” dedi. MÜSİAD toplantısında konuşan Bakan Yıldız, “Mekanizma işliyor. Zam, siyasi kararın dışında çıplak maliyetle ilgili” dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:12

İLGİLİ HABERLER