Gündem
  • 13.3.2020 22:31

Yeni Zelanda Başbakanı : Cami saldırısı İslam'a ilgi ve sevgiyi arttırdı

51 Müslümanın şehit edildiği Cami Saldırısı'nın yıl dönümü gelirken açıklama yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bu saldırı Müslümanlara sempati ile bakmamıza sebep oldu. İnsanlar artık camileri ziyaret edip Müslümanlarla arkadaşlık kuruyor" dedi.

Jacinda Ardern muslim ile ilgili görsel sonucu

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 15 Mart 2019'da Müslümanlara yönelik yapılan terör saldırısının yıl dönümünde konuşarak, "ülkedeki insanların bu olay sonrasında büyük bir değişime uğrağına inandığını" söyledi.

Jacinda Ardern muslim ile ilgili görsel sonucu

Ardern, Christchurch şehrindeki El-Nur Camii'ne düzenlenen ve 51 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı "ülke tarihinin en kara günü olarak" nitelemişti.

Jacinda Ardern muslim ile ilgili görsel sonucu

Saldırının yıl dönümü sebebiyle El-Nur Camii'nde düzenlenen törene katılan Başbakan Ardern, bu olay sonrası Yeni Zelanda'da yaşayan birçok kişinin hayatlarında ilk defa camileri ziyaret ettiğini ve Müslümanlarla diyalog kurduğunu belirterek, "Bir sene geçti, ve inanıyorum ki Yeni Zelanda ve toplumumuz büyük bir değişim geçirdi. Böyle bir saldırının olabildiğine inanamıyorum ancak bunu yaşadık. Ancak en büyük zorluk her gün karşılaşılabilen ırkçılık, sataşma, taciz ve ayrımcılık gibi eylemleri gördüğümüzde bunlara halk olarak dur diyebilmektir." ifadelerini kullandı.

Jacinda Ardern muslim ile ilgili görsel sonucu

Nefret duygusunun insana bir şey kazandırmayacağının altını çizen 39 yaşındaki siyasetçi, "Eğer ortada farklılıklar varsa, başka bir seçenek olan barışçıl yollar vardır. Konuşmalıyız, diyalog kurmalıyız, başka bir soru daha sormalıyız ve birbirimizden korkmamalıyız." dedi. Ardern, saldırı sonrası ülkede otomatik silahlarla, sosyal medyada yayınlanan terör olaylarına ilişkin görüntüler konusundaki yasaların değiştiğini de sözlerine ekledi.

Jacinda Ardern muslim ile ilgili görsel sonucu

Anma etkinliğinde geçen seneki saldırıda eşi Husna'yı kaybeden ancak kendisi sağ olarak kurtulan Farid Ahmed adlı vatandaş da bir konuşma yaptı.

Jacinda Ardern muslim ile ilgili görsel sonucu

Terör saldırısı sonrası Ardern ve Yeni Zelandalıların tutumu takdir topladı

Geçtiğimiz sene yapılan terör saldırısı sonrası ülke Başbakanı Jacinda Ardern ve Yeni Zelanda toplumunun olay karşısındaki tutumu ve sergilenen tavırlar dünya üzerindeki Müslüman ülkelerin büyük takdirini kazanmıştı. Yeni Zelandalıların Müslümanların ibadetlerini huzurla yapabilmeleri için nöbet tuttukları görülmüş, cuma namazında okunan ezan devlet kurumları Radyo Yeni Zelanda (RNZ) ve Yeni Zelanda Televizyonu (TVNZ) aracılığıyla canlı yayınlanarak parlamentoda da Kur'an okunmuştu.

Yeni Zelanda hükümeti ülkedeki otomatik ve yarı otomatik silahları yasaklarken, bunların büyük bir kısmı toplatılmış ve ulusal yas ilan edilmişti.

Yeni Zelanda'da beyaz ırkın üstünlüğünü savunan 29 yaşındaki terör zanlısı Brenton Tarrant gerçekleştirdiği saldırıda 51 kişiyi öldürerek 49 kişiyi de yaraladı. Temmuz ayında hakim karşısına çıkacak olan zanlı suçlu bulunması durumunda hayatının geri kalan kısmını hapishanede geçirecek.

Güncellenme Tarihi : 13.3.2020 23:51

İLGİLİ HABERLER