Dünya
  • 14.11.2016 10:38

Yeni Zelanda'da 7.8'lik depremden dehşet görüntüler

Yeni Zelanda'nın Christchurch kenti yakınlarında 7,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası tsunami paniği yaşandı. Ülkede son olarak da bir barajın yıkılma tehlikesine karşı uyarı yapıldı.

Yeni Zelanda'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde iki kişi hayatını kaybetti. Ülkede şiddetli deprem ve tsunami paniğinden sonra bu kez Clarence Nehri üzerindeki barajın yıkılma tehlikesine karşı alarm verildi.

Yeni Zelanda basınında yer alan haberlerde, merkez üssü Christchurch kentinin 91 kilometre kuzeydoğusu olan depremde Kaikoura kentinde ölen iki kişiden birinin kalp krizi sonucu öldüğü belirtildi.

7,8 büyüklüğündeki depremde zarar gören Clarence Nehri üzerindeki barajın yıkılma tehlikesine karşı akış yönündeki bölgelerde yaşayan halkın evlerini terk ederek yüksek bölgelere gitmesi istendi.

Yeni Zelanda yetkililerinin radyolardan yaptığı duyuruda halkın derhal evlerini terk etmeleri gerektiği belirtildi.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key yarın Arjantine gerçekleştireceği ziyareti ertelediğini, Peruda yapılacak Asya-Pasifik İşbirliği Örgütü toplantısına katılmayı umduğunu belirtti.

Öte yandan Kaikoura'da sahile ulaşan tsunami dalgalarının 2 metreye kadar ulaşması üzerine halk yüksek yerlere gitmeye başladı. Depremin ardından Christchurch kentine yakın sahillerde tsunami dalgalarının 5 metreye ulaşabileceği uyarısı yapıldı. Bölgede 100 artçı sarsıntı yaşandığı açıklandı. Depremin hissedildiği başkent Wellington'da da binlerce kişi tahliye edilirken, pek çok binada hasar oluştuğu kaydedildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin artçı şokları devam ederken aynı bölgede 6,2 büyüklüğünde ikinci bir depremin kaydedildiğini açıkladı. Yerel saatle 13.45'te meydana gelen depremin merkez üssünün Christchurch'e 120 kilometre uzaklıkta olduğu ve 10 kilometre derinlikte kaydedildiği belirtildi. Bu depremde ölen ya da yaralanan olmadı.

Yeni Zelanda’da meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem, dağlık bölgelerde toprak kaymalarına da neden oldu. Associated Press’in haberine göre, toprak kaymasının ardından oluşan bir tepecikte mahsur kalan inekler havadan böyle görüntülendi. Görüntüler, depremin vurduğu Güney Adası kıyısındaki Kaikoura kasabasında çekildi.

Wellington Sivil Savunma ekipleri, ülkenin güneyindeki adada meydana gelen depremin ardından bazı binaların içinde, özellikle bazı apartmanların üst katlarında ciddi hasarlar olduğunu belirtti. Deprem etkili olduğu kentlerde tren seferleri dururken, yollarda derin yarıklar, köprülerde çatlaklar meydana geldi.Depremim ardından bazı bölgelerde elektrik ve telefon bağlantılarının kesildiği, Kaikoura'da ulaşım sağlanamayan yerlere kontrol amaçlı helikopterler gönderileceği bildirildi.


 


 

Güncellenme Tarihi : 14.11.2016 13:11

İLGİLİ HABERLER