Dünya
  • 15.3.2019 11:24

Yeni Zelanda'daki terör saldırısına dünyadan sert tepkiler

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı esnasında düzenlenen İslamofobik saldırı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı başta Türkiye olmak üzere bir çok ülke kınadı.

Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Terör saldırısında 40 kişi hayatını kaybetti, 50'ye yakın yaralı olduğu belirtildi.

Silahlı saldırı Yeni Zelanda’nın ChristChurch ilçesindeki iki camide Cuma namazı sırasında gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıyı lanetledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıyı Twitter hesabından lanetledi. Erdoğan, "Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum." dedi.

Yeni Zelanda'da camiye saldırı: Ölü sayısı 40'a yükseldi

Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye düzenlenen silahlı saldırıda ölü sayısının 40'a yükseldiği açıklandı. Saldırganlardan biri, cemaate ateş ederken sosyal medyadan canlı yayın yaptı. Polis, 1'i kadın 4 saldırganın yakalandığını açıkladı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 30'u aynı noktada 40 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Saldırıyı en güçlü şekilde kınadıklarını ifade etti. Saldırıda 50'ye yakın yaralı olduğu belirtildi.

Scott Morrison: Dehşete düştük

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde camilere saldıranlardan birinin Avustralya vatandaşı olduğunu onayladı.

Morrison, "Bugün Yeni Zelanda'daki kuzenlerimizle kederliyiz, şok olduk, dehşete düştük, öfkelendik ve bu aşırılık yanlısı, şiddet saldırısını kınıyoruz." dedi.

Pakistan

Pakistan Başbakanı Imran Khan, "Yeni Zelanda'daki bu terörirst saldırıyı güçlü şekilde kınıyoruz. Bu saldırı terörizmin bir dine sahip olmadığını teyit ediyor. Dualarımız saldırıya uğrayanlar ve onların aileleri için."

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı esnasında düzenlenen İslam düşmanlığı saldırısı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti. Saldırganın vahşeti sosyal medya üzerinden canlı olarak paylaştığı ortaya çıktı. Yeni Zelanda polisi, şu ana kadar 1'i kadın 4 kişinin gözaltına alındığını; ülkedeki tüm camilerin kapatılması için gerekli ikazın yapıldığını söyledi.

İngiltere

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Yeni Zelanda'daki terörist saldırı için, "korkunç eylem" ifadesini kullandı.

"Bu korkunç eylemin ardından kalplerimiz sizinle. Yeni Zelanda, dünyanın en huzurlu, barışı seven ve cömert ülkelerinden biri. İngiltere'deki arkadaşlarınız sizinle birlikte."

Amerikan Müslüman sivil haklar grubu Müslüman Avukatlar

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, ABD’de Müslüman topluluklara ve camilere yönelik saldırılar yaşandı... Amerikan Müslüman topluluğu son yıllarda ölümcül saldırılarla karşı karşıya kaldı, ancak nadiren böyle acımasız katliamlara şahit olduk. Facebook, Twitter ve Google'dan saldırı görüntülerin kaldırılmasını istedik. Eğer görürseniz rapor edebilirsiniz."

 

Güncellenme Tarihi : 15.3.2019 11:30

İLGİLİ HABERLER