Gündem
  • 30.3.2009 11:51

YEREL SEÇİM SONUÇLARI DÜNYA BASININDA

LONDRA/WASHINGTON/PARİS/ATİNA - Türkiye'deki yerel seçimlerin sonuçlarına geniş şekilde yer veren dünya basını, AK Parti'nin seçimi kazandığına, ancak oy kaybettiğine işaret etti.
"AK Parti'nin seçmen desteğini tazelediğini" yazan İngiliz Financial Times gazetesi, "seçmenin AK Parti'ye verdiği destekte ise düşüş yaşandığını" ifade etti. Gazetenin haberinde, "bu durumun AK Parti'nin reformları gerçekleştirirken daha ihtiyatlı olmak zorunda kalmasına yol açabileceği" yorumu yapıldı.
Haberde, Başbakan Erdoğan'ın, "Sonuçlardan gerekli mesajı çıkaracağız" açıklamasına da yer verildi.
The Independent gazetesi "AK Parti seçimi kazandı ama reformların durumu belirsiz" başlığıyla verdiği haberde, "seçimin kazanıldığı ancak Başbakan Erdoğan'ın AB yolunu açacak reformları yapmasını kolaylaştıracak zafere ulaşamadığı" görüşü dile getirildi.
"Diyarbakır, İzmir gibi kilit kentlerdeki oy kaybına" işaret edilen haberde, "laik muhalefetin Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde de büyük ölçüde oylarını yükselttiği" kaydedildi.
"AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana ilk kez seçmen desteğinde kayıp yaşadığı bir seçim olduğu" belirtilen haberde, "buna rekor düzeye ulaşan işsizlik ve bozulan ekonominin yol açmış olabileceği" ifade edildi.
Amerikan CNN televizyonu da "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki AK Parti'nin dünkü yerel seçimleri tahmin edildiği gibi kazandığını, ancak Temmuz 2007 seçimlerine oranla oy kaybettiğini" bildirdi. Haberde, "AK Parti'nin bazı oylarının muhalefet partilerine kaydığı" ifade edildi.
Yerel seçimin sonuçlarına geniş şekilde yer veren Yunan basını da "AK Parti'nin gücünü yitirmesine rağmen yarışı önde bitirdiğinin görüldüğünü" duyurdu ve "sonuçların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabinesinde değişiklik yapmaya zorlayacağı" yorumunu yaptı.
Atina'da yayımlanan tüm gazeteler, "seçimler sırasında özellikle Güneydoğu Anadolu'da yaşanan olaylarda 6 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaklaşık 100 kişinin yaralandığını" duyurdular.
Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesi ise "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın umduğunu bulamadığı" yorumunu yaptı.
Başbakan Erdoğan'ın dün geceki basın toplantısındaki açıklamalarına yer veren gazete, "seçim sonuçlarının Erdoğan'ı tatmin etmediğini" yazdı.
Gazete, "seçimi kazanamamakla birlikte CHP'nin İstanbul ve Ankara'da oylarını artırdığına" dikkati çekti.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:40

İLGİLİ HABERLER