Ekonomi
  • 31.5.2006 09:50

YEŞİL TALANINDAN KUVEYT TOWER ÇIKTI

Milli Emlak'ın envanterindeki imarsız Hazine arazilerinin satışına ilişkin genelgenin yürürlükte kaldığı bir aylık sürede birbirinden değerli bazı mülklerin gizlice el değiştirdiği ortaya çıktı. Gerçek değerinin çok altında fiyat bulan bu mülklerin nerede olduğu ve kimlere satıldığı sır gibi saklanırken, ilk ‘talan’ haberi Kartal'dan geldi. Deniz kıyısındaki eski çimento fabrikasına ait 6 bin metrekarelik alanın gizlice ve ihaleye çıkılmadan Kuveytliler'e satıldığı anlaşıldı. Yetkililerin satışı hakkında hiçbir bilgi vermediği bu değerli arazide Kuveytliler, Maslak'ta yapımı planlanan Dubai Towers benzeri bir gökdelen inşa edecek.

ŞEYH ARAZİ İÇİN Mİ GELDİ?

Her şey, Milli Emlak'ın envanterindeki arazilerin satışına ilişkin genelgenin 22 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla başladı. El altından sürdürülen satışa ilişkin BUGÜN'ün 27 Mayıs'taki "Yeşil Talanı" manşeti üzerine Maliye Bakanı, ikinci bir emre kadar satışları durdurdu.

İşte ne olduysa bu kısa sürede oldu. Özellikle büyük şehirlerde imarsız bazı değerli mülklerin el altından satıldığı ortaya çıktı. Bu arazilerden biri de Kartal'daki 6 bin metrekarelik eski çimento fabrikası alanıydı. Alelacele Kuveytli bir gruba satılmıştı. Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed El Sabah'ın ziyaretiyle de satış işlemi tamamlanmıştı.

İddiaya göre, Kuveytli grup, 450 bin metrekarelik Kartal'daki arazinin 6 bin metrekarelik bölümüne, tartışmalara yolaçan Duba Towers benzeri dev bir alışveriş merkezi yapacak. Projede Kartal ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin yanı sıra Kuveytliler'e iki Türk şirketinin de ortak olduğu iddialar arasında.

Maslak model oldu

Deniz kıyısında 6 bin metrekare alana sahip olan Kartal'daki eski çimento fabrikasının yerine "Anadolu yakasının Maslak'ı" yapılması planlanıyor. Turizm ve iş dünyasına hizmet verecek olan alışveriş merkezi, dev gökdelenlerden oluşacak. Deniz kenarından Kartal'ın içlerine doğru uzanan alanda Kuveytliler’in yapacağı bina ile ilgili ayrıntılar henüz belli değil. Proje önümüzdeki günlerde netleşecek. Yetkililer konuyla ilgili bilgileri sır gibi saklarken, bu alanın özellikle toplu taşıma araçlarına ve çevre yoluna yakınlığı nedeniyle tercih edildiği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kartal Belediyesi satış konusunda sessizliğe gömülürken, Kuveytliler’in yaptıracağı kulenin çizimlerini yapan İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi de konuyla ilgili detay vermekten kaçındı.

Arazi talanını Bakan Unakıtan durdurdu

Milli Emlak'ın elindeki imarsız Hazine arazilerinden bir bölümünün satışını 81 ilin valiliğine gönderdiği genelge ile ikinci bir emre kadar yasaklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devletin zarara uğratılmasını önlemişti. Gayrimenkul piyasasındaki hareketlenme ile birlikte Hazine arazilerine talebin patlama yaşadığını belirten bakanlık yetkilileri de henüz planı yapılmamış bu arazileri ucuza kapatan bazı kişilerin büyük rant elde ettiğine dikkati çekmişti.

HAZİNE KAYBA UĞRADI

Bakan Kemal Unakıtan, daha sonra yaptığı açıklamada da, bu arazilerin imara alınmasına yönelik çalışma başlatılacağını söylemişti. İmarsız Hazine arazilerinin çok düşük fiyatlarla satın alındığını, daha sonra imar çıkartılarak Hazine’nin büyük kayba uğratıldığını ifade eden Unakıtan, ''Bu kaybı önlemek için bu kararı aldık. Yoksa tüm satışları durdurmak maksadıyla değil'' demişti.

Kartal Belediye Başkanı da bilmiyor

Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, eski çimento fabrikasının satışına ilişkin bilgi sahibi olmadığını söyledi. İlçenin bütününe yönelik olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir planı olduğunu hatırlatan Arif Dağlar, bunun içinde Kartal'daki çimento fabrikasının da olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi'nin kentin tümüne yönelik projeler hazırladığını ifade eden Kartal Belediye Başkanı Dağlar, bu projelerle İngilizler’in, Kanadalılar’ın ve Körfez ülkelerinin ilgilendiğini kaydetti. Dağlar, Hazine'ye ait Kartal çimento fabrikasının arsasının Kuveytliler’e satılıp satılmadığını ise bilmediğini belirtti.

 

(Nida ERYILMAZ-bugün)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:06

İLGİLİ HABERLER