Yaşam
  • 22.9.2013 12:55

Yeşilçam'ın tecavüzcüsünden dizi oyuncularına feryansın

ADANA'da bu yıl 20'ncisi gerçekleştirilen Altın Koza Film Festivali'ne katılan Türk sinemasının usta oyuncularından Nuri Alço, yeni nesil oyuncuların bir dizide oynayıp çok büyük paralar aldıklarını ve bunu da hazmedemedikleri için kısa sürede silinip gittiklerini savundu.

Altın Koza Film Festivali açılışının bu yıl Türk sinemasının '4 Yapraklı Yoncası' olarak anılan Türkan Şoray, Filiz Akın, Fatma Girik ve Hülya Koçyiğit ile yapılmasının çok anlamlı olduğunu söyleyen Nuri Alço, "Adana Altın Koza Film Festivali sinemaya çok büyük destek veriyor. Seneye Türk sinemasının 100'üncü yılı kutlanacak. Bu nedenle Altın Koza'nın daha görkemli olacağını ve daha başarılı kutlamalar yapacağına inanıyorum. Çünkü Adana, Yılmaz Güney gibi Türk Sineması'nın temel taşlarından birini yetiştirdi. Önemli filmler çekildi burada. Festival daha ileriye gidecektir" dedi.

Altın Portakal ile Altın Koza Film Festivalleri'nin yakın aralıklarla yapılıyor olmasının bir sorun oluşturmadığını düşünen Nuri Alço, Altın Koza'yı organize eden yetkililere, "Seneye Türk Sineması'nın yapımcı ve yönetmen dernek başkanlarıyla biraraya gelip işbirliği yapmalı. Onlarla, 'festival nasıl yapılmalı, kimlere ödül verilmeli, ne yapılmalı?' sorularına beraber yanıt aranmalı" çağrısında bulundu.

'ÜN KOLAY KAZANILMAZ'

Eskiden sinemada 'starlık' diye bir kavram olduğunu belirten Nuri Alço, şöyle devam etti:

"Bizim devrimiz starlık devriydi. Ama şu anda star olan sanatçı yok. Bakıyorsunuz bugün bir dizide oynuyor. Gazeteciler dahi 'şu ünlü' diye söz ediyor. Yahu ne zaman ünlü olmuş? Bir tane filmle mi olmuş? Ün kolay kazanılmaz. Ün kazanılır ve o kaybedilmez. Ün halk tarafından verilen bir değerdir ve gerekirse alınır. Bir dizide oynuyorlar ondan sonra silinip gidiyorlar. Türk Sineması'nda bizim zamanımızdaki büyüklerimize baktığımızda, hepsine ismiyle hitap edebiliyorsunuz. Onlar sadece filmlerde oynadığı rollerle akla gelebiliyor. 'Şu filmde, şu dizide şu rolü oynayan' diye akla geliyor. Starlık devri yok. Star olmak bambaşka birşey. Yarışmalarla buralara girmek, Türk sinemasına girmek çok önemli. Ama şimdiki nesilde maalesef hiçbir zaman yarışmayla gelmiyorlar. Mankenlik yarışması, Survivor gibi yarışmalardan sinemaya geçenler oluyor. Sinema dediğiniz zaman güzel adam, güzel kadın demektir. Ama şu anda o anlayış kalmadı. Türk sinemasına baktığınız zaman bir fizik aranıyordu, boyunuza fiziğinize bakıyorlardı, 3 tane resim gönderiyordunuz. Onların aralarından seçilerek geliyordu. Şu anda sokakta bir arkadaşını 'gel seni oynatalım' diyor, alıp götürüp oynatıyorlar. Gündeme geliyorlar."

'TASVİP EDİLMEYEN ŞEYLER YAŞANIYOR'

Kendi dönemlerindeki starların zor şartlarda çalıştığını da söyleyen Nuri Alço, artık gelişen teknolojiyle birlikte oyuncuların işinin de kolaylaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Aslında ben bunları eleştiri olarak değil, yapıcı olarak söylüyorum. Gerçekten genç nesilde iyi oyuncularımız var, ama bunların arasındakilerin çok eksikleri de bulunuyor. Onları zaten bizlerle mukayese etmeniz mümkün değil. Çünkü bizim çalıştığımız ekipmanlarla, kameralarla şimdikiler çok farklı. Artık bilgisayarda efektler yapılıp, teknolojinin imkanları kullanılıyor. Bizim zamanımızda böyle imkanlar yoktu. Duvara çıkıyorduk, aşağıya atlıyorduk, trapeze çıkıp zıplıyorduk, helikoptere çıkıp atlıyorduk, karton kutuların üzerine düşüyorduk, atların üzerinde boğuşuyorduk. Bu imkanlarla çalıştık ve çok mutluyuz. Çok fazla anılar var, güzel olaylar, yaşanmışlıklar var. Onun için şimdiki nesli eleştirmem bu nedenle. Çok büyük paralar alıyorlar. Çok büyük paralar alınca hazmedemiyorlar. Genç arkadaşlarımız bu kadar büyük parayı görünce maalesef hazımsızlar. Son zamanlarda bir sürü olaylar yaşanıyor. Bunlar hiçbir zaman tasvip edilmeyen şeyler. Bizim zamanımızdaki nesilde hiç böyle birşey olmamıştır. Hep saygınlıkları, aile yapıları devam ediyor."

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:49

İLGİLİ HABERLER