Asayiş
  • 15.1.2014 00:37

Yetiştirme yurdu kızlarına fuhuş tuzağı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Afyonkarahisar İl Müdürlüğü Kız Yetiştirme Yurdu’nda yapılan operasyonda 30 kişinin tutuklandığı bildirildi.

Fuhuş çetesinin tuzağına düşen kızların verdikleri ifadeler ise tüyler ürpertti.

Afyonkarahisar’da polis, kentte, ‘yetiştirme yurdunda kalan kız çocuklarının cinsel saldırıya uğradıkları ve fuhuşa sürükledikleri’ iddiası ile 19 farklı adresteki eve eş zamanlı operasyon düzenledi. Aralarında kurum çalışanlarının da olduğu ve çete üyesi oldukları iddiası ile operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan 30 kişi, tutuklanarak Afyonkarahisar 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı.

Olaylara karışan kızlardan H.Ö., Ö.H., N.S., N.A., A.A.’nın dava tutanaklarına geçen ve kurum yöneticilerine verdikleri ifadeler ise olayın dehşetini gözler önüne serdi.

Mağdurların ifadelerine göre; yurtta kalan Z.A., kurumun yemek işlerini yürüten taşeron şirkette çalışan H.Y.’nin 3 yıldan bu yana sürekli vücuduna dokunarak cinsel tacizde bulunduğunu ve 500 TL karşılığında termal Gazlıgöl’deki termal bir tesiste cinsel ilişki teklif ettiğini öne sürdü.

Bir başka mağdur N.A ise H.Y.’nin cep telefonundan erkeklik organının resmini göstererek kendisine cinsel ilişki teklifinde bulunduğunu iddia etti.

Mağdur A.A. ise, verdiği ifadede yine yurtta cinsel tacize maruz kaldığını ve dışarıda bir bekar evinde S.B. ve ağabeyi H.B.'nin tecavüzüne maruz kaldığını ileri sürdü.

"KIZLARIN SATILMASINA KESİNLİKLE KURUM PERSONELLERİ MÜSAADE ETMEZ"
Söz konusu iddialarla ilgili bilgisine başvurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Afyonkarahisar İl Müdürü Alper Sezer, olayın doğru olduğu ancak çetenin içerisinde kurum çalışanlarının da olduğu yönündeki iddiaların doğru olamadığını söyledi. Olayı kendilerinin Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu aracılığı ile polis ihbar ettiklerini söyleyen Sezer, hukuka taşınan olayla ilgili bakanlık ve vilayet müfettişlerinin de soruşturma başlattığını kaydetti. Sezer, açıklanamasın da şu ifadelere yer verdi:
“Biz en ufak bir şeyi bile hem idari hem de adli anlamda soruşturmak durumundayız çünkü bunlar bize emanet. Emanet kavramının ne anlama geldiğini bildiğimiz için, kurum personeli ile ilgili böyle bir iddia olunca bakanlık müfettişi çağırdık, soruşturmalar yapıldı. Ancak kurumla ilgili değil, dışarıdan. Ben göreve geldikten sonra Afyonkarahisar’da 19 tane ev basıldı. 30 tanede tutuklama yapıldı ve şu anda da 1’nci Ağır Ceza'da yargılamalar yapılıyor. Bakanlık olarak da biz bu davaya müdahiliz ama kurum personeli ile ilgili böyle bir şey yok. Kızların satılmasına kesinlikle kurum personelleri müsaade etmez. Çocuk bizde kalırken fuhuşa sürüklenmemiş. Örnek vermek gerekiyorsa Mersinli bir iş adamı bir kıza tecavüz ediyor, daha sonra işi bittikten sonra sokağa atıyor. Kolluk güçleri de bu kızları bize getiriyor. Bir müddet sonra da madde kullandıkları için evlerden kaçıyorlar ve bu tür olaylara bulaşıyorlar. Mesele budur.”

FUHUŞ ÇETESİ, KIZLARI ÖNCE MADDE BAĞIMLISI YAPMIŞ
Afyonkarahisar’daki çocuk kız yetiştirme yurdunun hizmet dönüşümü kapsamında kapatıldığını ve çocukların özel ihtisas alanları diye adlandırılan bakım evleri ve rehabilitasyon merkezlerine yerleştirildiğini ifade eden Sezer, “Kurum personeli bunları satıyor, bunların satışına aracılık ediyor’ şeklindeki iddia kesinlikle doğru değil. Böyle bir iddiayı da gerek vilayet gerekse de bakanlık müfettişleri ile sorguluyoruz. En ufak bir şüpheye bile kesinlikle müsaade etmiyoruz. Olayda savcılık boyutunda tutuklamalar gerçekleştirildi. Zaten bizim ihbarımız üzerine emniyet harekete geçti. Vali Bey'e bilgi verdik, valinin talimatı ile emniyet takip başlattı. Ev baskınları gerçekleştirildi, 30’a yakın tutuklama oldu ve şu anda 1’nci Ağır Ceza'da yargılamalar yapılıyor. Bahsedilen kızlar da zaten ihtisas kurumalarına gitti. Bunların önce tedavileri yapılacak. Ne yazık ki bu kızlar önce madde bağımlısı yapılıyor o çocukları sonra tuzaklarına düşürebilsinler diye ama bunlar koruma altında olan çocuklar değildi. Yani bunların normalde anne ve babaları var. Bizlerde geçici olarak kalan çocuklardı” dedi.
Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müfettişlerinin kurumda halen inceleme yaptıkları öğrenildi.

“BU TÜR OLAYLARDAN DOLAYI 2013 YILINDA 12 KİŞİ TUTUKLANDI”“BU TÜR OLAYLARDAN DOLAYI 2013 YILINDA 12 KİŞİ TUTUKLANDI”

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kız yetiştirme yurdundaki fuhuş iddiaları üzerine düzenlenen operasyon kapsamında 12 tutuklamanın olduğunu söyledi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Afyonkarahisar İl Müdürü Alper Sezer’in ‘yetiştirme yurdunda kalan kız çocuklarının cinsel saldırıda bulunan ve fuhuşa sürükledikleri’ iddiasıyla polisin 19 farklı adresteki eve eş zamanlı düzenlediğini operasyonda 30’a yakın tutuklamanın olduğunu kaydetmesinin ardından basın açıklaması düzenlendi. Vali Balkanlıoğlu, operasyonun doğru olduğunu ve söz konusu olayla ilgili 16 Ekim 2013’de yapılan operasyonda 4 kişinin tutuklandığını söyledi. Vali Balkanlıoğlu, “Yaşı küçük bir kızımız istismara uğramış. İncelediğimizde farklı tarihlerde 3 tane kızımız istismara uğramış. Bunları istismar eden şahıslardan 3 ay önce 4 tanesi tutuklandı. Kurum personelinden bu işe müdahil olan yok. Bir kişi hakkında şüpheler oluşmuş. Şirket elemanı ile ilgili. Onunla ilgilide hemen savcılığa suç duyursun da bulunuldu. Ayrıca böyle bir konuda en ufak şüphe duyulan şahıslar buralarda çalışamayacağı için işten çıkarıldı. Olay bundan ibarettir. Şimdi göz bebeği kurumlarımızı karalamak ya da toplumun nezdinde küçük düşürmemek lazım. 1 yıl içerisinde istismara tabii olan 3 kız çocuğu var. Hepsinde de yasal gereği yapılmış. Abartıldığı gibi 30-40 tane bu çocukları taciz eden yok, davaları da devam ediyor” dedi.

“İHMAL VE İSTİSMARA UĞRAYAN 3 TANE ÇOCUĞUMUZ VAR”
Vali Balkanlıoğlu bir gazetecinin, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Afyonkarahisar İl Müdürü, öğlen saatlerinde yapılan görüşmede 30 tutuklamanın olduğunu söyledi. Siz 4 tutuklama yapıldı diyorsunuz, bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?” sorusuna, “Ben emniyetin kayıtlarını, tamamen doğru olan bilgileri söylüyorum. Sadece ihmal ve istismara uğrayan 3 tane çocuğumuz var. 2013 yılı boyunca ve bunlarda da 4 kişi tutuklu var. 1 yıl boyunca da 12 şahıs tutuklanmış. Son operasyon 16 Ekim 2013’de yapılmış” karşılığını verdi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:29

İLGİLİ HABERLER