Eğitim
  • 30.4.2010 11:50

YGS SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 11 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) sonuçları açıklandı.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan düzenlediği basın toplantısında Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yarımağan: "Soruların iddia edildiği gibi yanlış olma durumu söz konusu değil. Sınavda 69 adayın kopya çektiği anlaşıldı.

YGS SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Fen bilimleri testinin adayların yarıdan fazlası tarafından boş bırakıldığıdır. Bundan önceki sınavlarda da rastladığımız ve bir türlü düzeltemediğimiz bir durum. Ne yazık ki öğrencilerimizi fen bilimlerinde bilinçlendiremiyor veya öğrencilerimize sevdiremiyoruz. Matematikte 0,25 ve altında olanların sayısı 107 bine indiğini görüyoruz. YGS'de 6 adet puan hesapladık. Puanı 140'ın üzerinde olan adaylar o puanla MYO ve dengi okulları tercih edebilecekler ve ikinci sınava girme hakkını elde etmiş oluyorlar.

YGS1 ve YGS2 başarı puanının en düşük olduğu puan türü. Türkçe ağırlıklı olan YGS3'te en yüksek puan var ve adayların en başarılı olduğu testtir.

Başarı düzeyini öğrenim durumu ve cinsiyete göre ayırırsak,

Sınava katılan orana bakarsak yüzde 45 bayan, yüzde 55 erkektir. Bu güzel bir gelişmedir.

Öğrenim durumuna göre başarıya bakarsak

Bu yıl son sınıf düzeyinde girenlerin oranı yüzde 44'tür. Eski mezunlardan sınava girenlerin oranı yüzde 31'dir. Her iki grubun başarı düzeyi birbirine çok yakındır. Sınava girenlerin 3,73'ü üniversite mezunudur. Onların başarı düzeyi de diğer gruplara göre biraz daha iyidir.

Okul türlerine göre sınav başarısı

Bu yıl sınava başvuran adayların yüzde 70'i lise kökenli öğrencilerdir. Başvuran adayların yüzde 28,75'i meslek lisesi çıkışlı adaylardır. Onların başarı düzeyinin lise çıkışlı adaylara göre oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Oranın gerekenden fazla olduğunu görüyorum. Meslek lisesinden sınava giren 3 adaydan 1'inin yüzde 20'sini yapamadığını görüyoruz.

En Başarılı liseler,

Askeri Liseler,
Sosyal Bilimler Liseleri
Polis Koleji

Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Akşam Lisesi. Burada benim dikkatimi çeken öğrenci sayısı çok olan endüstri meslek lisesidir. Ki bu da başarı düzeyi en düşük olan lisedir. Bu okul türünde başarının düşük olması zaten beklenir ancak bu kadar düşük olmasını beklemiyorduk.

EN BAŞARILI İL YALOVA

Bu sınavda 6 puan türü hesaplıyoruz ama hepsini aynı testlerden hesaplıyoruz. En başarılı ilimizin YALOVA olduğunu görüyoruz. Sadece bir puan türünde 6. sırada yer almış. Kayseri tüm puan türlerinde ikinci üçüncü dördüncü, Aydın, Karaman diye devam ediyor. Burada İstanbul yok, çünkü 43. sırada. İstanbul'un önünde Erzurum var, Batman var ve bu durum düşündürücü.

Üç ilimizin eğitim sorunu olduğu dikkat çekiyor, el birliği ile bu farkı gidermemiz gerektiğini düşünüyorum. Üç ilimiz kitleden 10 puan ayrılarak aşağıda yer alıyor o yüzden düşündürücü diyorum.

YGS'de en başarılı adaylar

En başarılı on adayı belirledik. En Başarılı iki adayımız, Ayşenur Şan ve Günay Yolcu. Üç puanları 500, iki puan türünde ikinciler, 1 puan türünde de üçüncüler.

Üçüncü öğrencimiz Furkan Çağrı. Konya Meram Fen Lisesi'nde Ayşenur Şam. Onunla tamamen aynı başarıyı göstermiş, İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesi'nden Günay Yolcu, üçüncü adayımız bu adayımızda üç puan türünde birinci olmuş. Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Furkan Çağrı Tok,

1- Konya Meram Fen Lisesi - Ayşenur Şam

2- İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesi - Günay Yolcu

3- İstanbul Özelçağ Fatih Fen Lisesi - Furkan Çağrı Tok

4- Adana Fen Lisesi - Kemal Sarı

5- İzmir Fen Lisesi - Arman Özdemir

6- Konya Meram Fen Lisesi - Mehmet Nuri Akıncı

7- Konya Meram Fen Lisesi - Bekir Tok

8- Ankara Fen Lisesi - Kamil Çalışkan

9- Konya Özel Diltaş Anadolu Lisesi - Ceren Uluer

10- Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi - Mücahit Yıldız

bu 10 adayı şöyle değerlendirirsek, 4 aday Konya'dan, 2 aday Ankara, 2 aday İstanbul'dan, 1 Aday İzmir'den. Bunların 8'i erkek, 2'si kız. Erkeklerin bir kısmı çok başarılı bir kısmı çok başarısız. Ancak kızlar ortalama bir başarı oranı tutturmuş durumda.

Lisans yerleştirme sınavlarına ilişkin bilgi vermek istiyorum. Adaylara YGS sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek belge beklemesin adaylar. Sonuçlarını internet üzerinden öğrensinler. Herkes sonucunu öğrenecek. 180 puanı geçip LYS'lere katılma hakkını kazanıp kazanmadığını görecekler.

LYS'lere katılma hakkını elde eden 1 milyon 233 bin aday 5 LYS'den istediklerine katılabilirler. Hiçbir kısıtlama yok ama biz ikitanesine katılmalarını öneriyoruz. LYS'lere başvuru için bankaya ücret yatırılması gerekiyor, ücret miktarları ve banka adları klavuzun arka tarafında yer almaktadır.

LYS'ye başvuracakların yapması gerekenler;

* 5 LYS'den hangilerine katılmak istediklerine karar verecek,
* LYS ücretini bankaya yatıracak
* Hangi ilde sınava gireceğine karar verecek,

bunları belirleyen aday 5-14 Mayıs tarihleri arasında herhangi bir başvuru merkezine giderek başvuruda bulunabilirler. İstanbul gibi büyük illerimizde il yanında bölge tercihi de yapmak durumunda. LYS başvuru süresi uzatılmayacak ve 14 Mayıs'ta tamamlanacak. Bu yüzden adayların hangilerine girecekse kesin karar vermelerini ve verilen süre içerisinde kesinlikle bitirmelerini rica ediyoruz.

İnternetten başvuru yapacaklar, işlemlerini bitirdiklerini zannedip tamamlamamış oluyorlar. Biz adaylara interneti çok iyi bilmiyorlar ise başvurularını bir okuldan yapmalarını öneriyoruz.


Adaylar sonuçları saat 10:30'dan itibaren; 

http://ygs.osym.gov.tr/ 

ve

http://ygs2010.osym.gov.tr/

internet adreslerinden öğrenebilecek. 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:15

İLGİLİ HABERLER