Dünya
  • 27.3.2020 12:15

Yıl 2015, yer Wuhan.. Çinliler yeni bir virüs geliştirirken görüntülendi

Dünyayı sarsacak görüntüler ortaya çıktı..

2015 yılında yayınlanan belgesel günümüze ışık tuttu: Çinliler yeni tip virüs geliştirdi..

La Repubblica'da yer alan haber; koronavirüs ile ilgili çok çarpıcı bir belgeselin varlığını ortaya çıkardı. İtalya'da 2015 yılında yayınlanan belgeselde, Çin'in Wuhan'daki laboratuvarda SARS virüsü üzerinde gizli çalışmalar yaptığı ortaya konuldu. Geliştirilmeye çalışılan bu virüsün direk solunum yollarına saldırdığı kaydedildi.

İtalyanlar arşivi açtı, gündem değişti! Çin'i zor duruma düşürecek ...

Yeni tip koronavirüsün doğal yolla mı ortaya çıktığı yoksa laboratuvar ortamında mı üretildiği tartışmalarında İtalya’dan yeni bir iddia geldi. Şu ana kadar bilim adamları koronavirüsün yarasadan başka bir hayvana bulaşarak doğal yolla mutasyona uğradığı ve insanlara geçtiğini iddia etmişti. Ancak bu durum da bilim dünyasında net bir şekilde kabul görmedi. Özellikle salgının başladığı Wuhan şehrinde, yeni tip patojenlerin incelendiği maksimum güvenlik seviyesinde bir virüs araştırma merkezinin bulunması soru işareti olarak akıllarda kaldı.

 Çinli yetkililer PT4 (en üst seviye) güvenlik seviyesindeki laboratuvarda SARS virüsünün incelendiğini açıklarken, bu merkezden daha önce 4 kez SARS virüsünün sızdığı ve laboratuvarın aslında çok da güvenli olmadığı iddia edildi.

2015 YILINDA İTALYA'DA YAYINLANAN BELGESEL

La Repubblica'da yer alan habere göre; İtalya’da ortaya çıkan ve devlet televizyonu RAI’ye konu olan eski bir belgesel ise Kovid-19’un Wuhan’daki laboratuvarda üretilmiş olabileceği iddialarını güçlendirdi. 2015 yılında İtalyan televizyon programı Tgr Leonardo’da yayınlanan belgesel Wuhan Üniversitesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi’nin ortak yaptığı çalışmada Çinli bilim adamlarının yarasa ve farelerden bulaşan akciğerlerde büyük tahribata yol açan bir süpervirüs üzerine çalıştıklarını duyurmuştu.

"YENİ TİP SARS VİRÜSÜ GELİŞTİRİYORLAR"

Belgeselde Çin laboratuvarlarında geliştirilen yeni tip virüs için şu ifadeler kullanıldı: "Bir grup Çinli bilim adamı yarasalardan aldıkları bir proteinini SARS virüsü üzerine aşılıyorlar. Böylelikle yeni tip bir SARS virüsü geliştiriyorlar. Vücudumuzda bulunan Shc 14 molekülü yeni tip koronavirüsün solunum yolları hücrelerimize saldırmasını sağlıyor. Ayrıca bu yeni geliştirilen virüs bir aracıya gerek duymadan direkt olarak yarasalardan insanlara geçebiliyor. Çinli bilim adamları virüsü, gelecekte SARS benzeri olası bir salgın hastalığın oluşması durumuna karşı tedbir amaçlı olarak geliştirdiklerini söylüyorlar. Ama virüsün yayılma ihtimali ve oluşturacağı olası fayda oranları hesaplanmadan yapılan bu deney tüm dünya için büyük risk taşıyor."

"WUHAN'DAKİ LABORATUVARDA VİRÜSLER ÜZERİNE ÇALIŞILIYOR"

Belgeselin hatırlatılması üzerine Pavia Moleküler Genetik Enstitüsü Direktörü Giovanni Maga şu açıklamayı yaptı: "2015’teki belgeselde anlatılan virüsün Kovid-19 olduğunu net bir şekilde iddia edemeyiz. Ancak Wuhan’daki laboratuvarda virüs mühendisliği yapıldığı ve modifiye edilmiş virüsler üzerine çalışıldığı da bir gerçek."

KONUYA FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI

Pavia Üniversitesi ve San Matteo Hastanesi’nde çalışan uzman virolog Fausto Baldatini ise benzer çalışmaların sık sık yapıldığı şu sözlerle anlattı: "Virüs laboratuvar ortamında üretildiyse bile bunu kötü amaçlı bir komplo teorisi ile birleştirmemiz doğru olmaz. Mesela birkaç yıl önce Hollanda’da bir grup İspanyol gribi virüsünü modifiye etti. Bunun amacı çok basit. Gelecekte yüzleşme ihtimalimiz olan bir düşmanı, o ortaya çıkmadan önce tanımak ve onu daha ortaya çıkmadan önce etkisiz hale getirmek..."

KAYNAK: HABER7 /




 

Güncellenme Tarihi : 27.3.2020 12:29

İLGİLİ HABERLER