Ekonomi
  • 23.9.2013 01:46

Yıldız: Petrol varsa çıkartacağız

TRT Haber’de Gündem programına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol arama bütçesinin son 10 yılda 13 kat artırıldığını belirterek “Varsa bulacağız, yoksa olmayan bir şeyi bulamayız. 2,5 milyar dolar para harcadık.Türkiye ile Romanya arasında İstanbul Boğazı’nın 60-65 kilometre yukarısında bir doğalgaz varlığı tespit ettik. İkinci bir kuyu daha açarak rezerv tespiti yapıp işletilebilir olup olmadığını göreceğiz.” dedi.

Petrol aramalarını 2 ve 3 boyutlu sürdürmek için dünyanın en iyi 3 arama gemisinden biri olan ‘Sismik’i satın aldıklarını vurgulayan Bakan Yıldız, Karadeniz’deki aramaların bu yıl için sonuçlandığını ve Sismik’in Akdeniz’deki kendi karasularımızda ve münhasır ekonomik bölgelerde arama yaptığı bilgisini verdi.

Kıbrıs’taki aramalara ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Yıldız: “Sismik dışarıya da iş yapıyor. İlk olarak 14 milyon dolarlık bir iş yaptık. Bu şekilde birkaç yıl içinde gemiyi de bedavaya getirmiş olacağız. “Petrol var ama çıkartılmıyor” ifadelerin kesinlikle katılmıyorum. Bulduğumuz da inanın Türkiye’nin çehresi değişecek.” diye konuştu. Yıldız, petrol bulunsa da Türkiye’nin günlük 700 milyon varillik tüketiminin karşılanamayacağı anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Bakan Yıldız, Amerikan Merkez Bankası (FED)’in tahvil kararıyla birlikte doların düştüğünü, son iki ayda yapılan zamların geri alındığını belirtti. Doların düşmesinin enerji girdilerini olumlu etkilediğini anlatan Enerji Bakanı Taner Yıldız, 1,88-1,92 TL aralığındaki bir dolar kurunun enerji maliyetleri açısından sürdürülebilir olduğunu belirtti. Son iki ayda bölgedeki siyasi istikrasızlıklar ve FED’in kararlarının 300 milyon dolarlık maliyete yol açtığını anlatan Bakan Yıldız, FED’in önceki gün verdiği kararın ardından doların düşüşe geçtiğini ve iki ayda motorin ile benzine yapılan 24-25 kuruşluk zamların geri alınmış olduğunu kaydetti.

-Petrol üretimindeki yüzde 1’lik düşüş yüzde 10’luk fiyat artışına yol açıyor

Son dönem enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye’ye yıllık 4 milyar civarında bir rakama denk geldiğini bildiren Yıldız; rüzgar, güneş, su ve yerli kömür gibi kaynaklarla dengelemeye çalıştıklarını sadece rüzgardan sağlanan enerjiyle 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatından tasarruf ederek Ankara’nın 1 yıllık elektriğini ürettiklerine dikkat çekti. Ankara’da doğalgaza uygulanan satış kotasının Eylül ayında 105 TL’ye çıkarıldığını belirten Yıldız, Kasım’da 200 TL’ye Aralık’ta ise 400 TL’ye yükseleceğini, Ocak ve Şubat aylarında ise 567 TL’lik gaz alınabileceğini belirtti.

-Fukuşima’dan ders aldık, daha güvenlisini yapacağız

Kurulacak bir nükleer santralin Türkiye’nin sadece 1 yıllık büyümesini karşılayacağını belirten Yıldız, Çernobil kazasından sonra dünyada 144 nükleer santral kurulduğunu söyleyerek; “Fukuşima’dan çıkaracağımız ders nükleerden vazgeçmek değil, daha güvenlikli santral inşa etmek oldu. Şüphesiz Akkuyu’da kuracağımız santral Türkiye’nin en güvenli yapısı olacak, olmak zorunda” diye konuştu.

Japonya’nın, nükleer santralleri kapattığı için 2012’de doğalgaz ve diğer yakıtlara 30 milyar dolar, 2013’te 40 milyar dolar ödediğini belirten Yıldız, Türkiye’nin bu rakamları ödeyemeyeceğine işaret etti. Türkiye’nin nükleer santralle dışa bağımlılığın azaltılacağını söyleyen Yıldız, doğalgaz ithalatına giden yıllık 7,2 milyar doların Türkiye’de kalacağına dikkat çekti. Nükleere geçişle Türkiye’de elektrik üretimindeki doğalgaz payının yüzde 43’lerden 30’lara çekileceğini aktaran Bakan Yıldız, Keban ve Atatürk gibi hidroelektrik santrallerinin kapatılmayacağını, üretime devam edeceğini bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:47

İLGİLİ HABERLER