Gündem
  • 26.8.2006 05:18

YILMAZ KARDEŞLER MAL ORTAKLIĞINI NEDEN NOKTALADILAR?

Yılmaz kardeşler anlaşmaya vararak mal ortaklığını noktaladılar. Yılmaz’ın eşi Berna Hanım’a devrettiği payın tamamını Turgut Yılmaz satın aldı. Mesut Yılmaz ise payı karşılığında bazı arsalar ve nakit para aldı. Ortaklığın bitmesinde Yılmazlar’ın oğlu Yavuz’un amcası Turgut Yılmaz’la yaşadığı iş anlaşmazlığının etkili olduğu belirtildi.

ESKİ Başbakan Mesut Yılmaz ile kardeşi Turgut Yılmaz arasındaki mal ortaklığı sona erdi. İş dünyası kaynaklarına göre 6 ay önce sürpriz bir şekilde noktalanan bu ortaklığı, Mesut Yılmaz’ın büyük oğlu Yavuz ile amcası Turgut Yılmaz’ın birlikte yürüttükleri bazı işlerde yaşanan görüş ayrılığı bitirdi. Ancak aileye yakın kaynaklar iki kardeş arasındaki ilişkinin normal bir şekilde sürdüğünü vurguladı.

EŞİNE DEVRETMİŞTİ

Mesut Yılmaz, siyasete atılırken Turgut Yılmaz’ın başında bulunduğu Delta Deri Giyim Sanayi Anonim Şirketi’ndeki hisselerini eşi Berna Hanım’ın üzerine geçirmiş böylece aile malları Turgut ve Berna Yılmaz ortaklığına emanet edilmişti. Berna Yılmaz ise 1981 yılında üzerine aldığı hisselerin yüzde 10’luk bölümünü sermaye artırımına katılabilmek için Turgut Yılmaz’a satmak durumunda kalmıştı. Mesut Yılmaz’ın TBMM’ye 1998 yılında verdiği mal bildirimine göre Berna Yılmaz’ın bu şirketteki hisselerinin değeri 19 milyar 997 milyon 250 bin TL idi.

Turgut Yılmaz, ağabeyi Yılmaz’ın servetinin büyük ölçüde kendisi üzerinde gösterildiği iddialarına aynı yıl TBMM Mal varlığı Soruşturma Komisyonu’na gönderdiği yazıyla yanıt vermişti. Turgut Yılmaz, 9 Temmuz 1998 tarihli bu yazıda, "Mesut Yılmaz ve Turgut Yılmaz, birbirini seven ve sayan iki kardeştir. Turgut Yılmaz’ın bütün ticari hayatı belgelidir" demişti. Turgut Yılmaz, Mesut Yılmaz ile arasında 1980 yılı öncesinde de Yılmaz Komandit ve Pursan A.Ş.’de hisse devirleri yaşandığını belirterek, "Bu tip işlemler ticaret hayatının vazgeçilemez gerçekleridir ve bu işlemlerde kardeşlik bağı etkili olamaz" görüşünü ifade etmişti. Bülent Ecevit’in başbakanlığındaki 57’nci hükümetin küçük ortağı ANAP’ın Genel Başkanı olan Yılmaz, 2002 seçimleriyle Meclis’e giremeyince siyaseti bıraktığını açıklamış, kardeşiyle ortaklığı ise Berna Yılmaz üzerinden devam etmişti. Ancak edinilen bilgiye göre 6 ay önce Yılmaz bu kararından sürpriz bir şekilde vazgeçti.

Ağabey ve kardeş arasında varılan anlaşma ile Berna Hanım üzerindeki payın tamamını Turgut Yılmaz satın aldı. Mesut Yılmaz ise bu anlaşmayla payı karşılığında bazı arsalar ve nakit para aldı. Yılmaz kardeşler böylece ortaklığı bitirdi ve mallarını tamamen ayırdı.

AMCA-YEĞEN SÜRTÜŞMESİ Mİ?

İş dünyası kaynaklarına göre bu ayrılıkta Mesut Yılmaz’ın büyük oğlu Yavuz ile amcası Turgut Yılmaz’ın birlikte yürüttükleri bazı işlerde yaşanan görüş ayrılığı etkili oldu. Yavuz Yılmaz, 2002’de Maximum Gıda Dağıtım ve Pazarlama Tic. A.Ş. adında bir şirket kurarak iş hayatına atılmıştı. Coca Cola ve Efes Pilsen’in bayiliğini alan Yavuz Yılmaz şirketin yüzde 40’ına sahipti. Şirketin diğer yüzde 40 hissesi eniştesi Yiğit İlkiz’e, yüzde 20’si ise amcasının sahibi olduğu Delta Holding’e aitti. Yavuz Yılmaz amcası Turgut Yılmaz ile bu şirketle birlikte ortak olmuştu.

/Şehriban OĞHAN - Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 03:53

İLGİLİ HABERLER