Gündem
  • 22.9.2013 01:45

YÖK üyesinden 2030 için korkutan uyarı

Dünyanın gelecek 50 yılında en önemli 10 sorunundan ilk üçü olan enerji, su ve gıda sorunları Kuşadası Pine Bay Resort'ta, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Dubai'deki AUS ve UAEU üniversiteleri ortaklığında düzenlenen ICWEE'de ele alındı. 20 Ülkeden 150 bilim insanının izlediği konferansın açış konuşmasını yapan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, dünyada ve ülkemizde suyun önemine dikkat çekti. Su kaynakları yönetiminin özellikle sağlık, gıda üretimi, güvenlik, enerji, sanayi ve çevreyi etkilediğine vurgu yapan Prof. Dr. Günay, şunları söyledi:
"Nüfus artışı, hızlı şehirleşme ve iklim değişikliğinin yağış rejiminde ortaya çıkardığı istikrarsızlık nedeniyle, güvenilir su kaynaklarına erişim ve tarıma elverişli alanların korunması daha fazla önem kazanmıştır. Ekilebilir alanların giderek azalması, gıda güvenliği konusunda kritik riskler barındırmaktadır. Su kıtlığı dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını olumsuz etkilemektedir. 2025 yılında yaklaşık 1.8 milyar insanın mutlak su fakiri ülke veya bölgelerde yaşayacağı ve geri kalan nüfusun üçte ikisinin su sıkıntısı çekeceği öngörülüyor. Türkiye de 2030 yılında su fakiri olacak."
Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kocabaş da değişik ülkelerden gelen bilim adamlarının, 4 gün sürecek konferansta, enerji, su ve gıda sorunlarının çözülebilmesi için neler yapılabiceği konusunda görüşlerini açıklayacaklarını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:50

İLGİLİ HABERLER