Eğitim
  • 12.8.2009 00:01

YÖK'TEN HARÇ AÇIKLAMASI...

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, 2009–2010 Eğitim Öğretim Yılı için belirlenen katkı payları ile ilgili son günlerdeki haberlerle ilgili açıklama yapılması ihtiyacının doğduğu belirtildi.

YÖK'ün her sene düzenli olarak üniversitelerin bir önceki yıl gerçekleşen harcamaları dikkate alınarak fakülteler itibarıyla öğrenim maliyetlerini hesapladığı ve Milli Eğitim Bakanlığına gönderdiğine işaret edilen açıklamada, yükseköğretimde öğrenci katkı paylarının ise öğrenim maliyetleri göz önüne alınarak Milli Eğitim Bakanlığının ilgili bakanlıklardan aldığı görüşlerle oluşturduğu öneri çerçevesinde Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiği kaydedildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''3843 sayılı Kanunun 7. maddesinde 'İkinci öğretim isteğe bağlı ve paralıdır. Paralı öğretime kabul edilecek öğrencilerin ödeyecekleri öğrenim ücretleri, öğrenim dallarının niteliklerine, yükseköğretim kurumlarının özelliklerine ve sürelerine göre öğrenci maliyetleri de dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu'nun görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Ancak, alınacak ücretler normal örgün öğretim için belirlenen cari hizmet maliyetlerinin yarısından az olamaz...' denmektedir. Ancak geçmiş yıllarda Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ikinci öğretim katkı payları, önceki yıl cari harcama maliyetlerinin yarısından az olmuştur.''

Önceki yıllarda olduğu gibi 2008–2009 eğitim öğretim yılı öğrenim maliyetlerinin 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan harcama kalemleri dikkate alınarak hesaplandığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bildirildiğinin belirtildiği açıklamaya, şöyle devam edildi:

''Bakanlar Kurulu 10 Ağustos 2009 tarihli toplantısında, önümüzdeki yıl alınacak katkı payı miktarlarının, maliyet hesaplarından bağımsız olarak 2008-2009 öğretim yılında alınmış olan katkı paylarının yüzde 8 oranında artırılarak hesaplanmasına karar vermiştir. Yükseköğretim Kurulu'nun bu süreçte üniversitelerimizin 2009 yılı bütçelerine dayalı olarak cari öğrenim maliyetlerinin hesaplanması dışında, önümüzdeki yıl öğrenci katkı paylarında artış yapılması yönünde bir talebi olmamıştır.''

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:48

İLGİLİ HABERLER