Gündem
  • 18.8.2009 00:00

'YOL HARİTASI TÜRKİYEYİ BÖLME PROJESİDİR!..'

CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Mustafa Özyürek, avukatları aracılığıyla ‘yol haritası’nı anlatan Abdullah Öcalan’ın yaptığı açıklamaları "Apo’nun yol haritası Türkiye’yi bölme projesidir" şeklinde değerlendirdi. Öcalan’ın ‘federasyon istemiyoruz’ dediğini ancak federasyondan daha ileri taleplerde bulunduğunu belirten Özyürek "Apo görüşlerini ortaya koymuştur. Şimdi söz sırası AKP’de; bu Türkiye’yi bölme projesini kabul ediyor mu, etmiyor mu?"dedi. Özyürek, Öcalan’ın Fethullah Gülen’le ilgili sözlerini "Fethullah Gülen ve Apo elele bir Kürt devletine doğru gidiyoruz" şeklinde değerlendirdi.

CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Mustafa Özyürek, İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamaları ANKA’ya değerlendirdi. Öcalan’ın ‘yol haritası’nın Türkiye’yi bölme projesi olduğunu, DTP’nin daha önce demokratik özerklikten bahsettiğini ancak Öcalan’ın ‘Kürt ulusu’ndan bahsettiğini kaydeden Özyürek şunları söyledi: "Apo federasyon istemiyoruz diyor ama federasyondan daha ileri taleplerde bulunuyor. Apo’nun yol haritasına göre, Kürt kökenli yurttaşlar demokratik ulus olarak varlık kazanacak ve ayrıca eğitimi, dini de örgütleyecekler. Meclisleri olacak, belediyelerini istedikleri gibi yapılandıracaklar. Bütün bunlar federasyondan da öte bir bölünme projesidir."

"DEVLET İÇİNDE AYRI BİR ULUS YARATILMAK İSTENİYOR"

Öcalan’ın ‘Atatürk hareketi gibi bir hareket’ ifadesini kullandığını da hatırlatan Özyürek, "Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşıyla bağımsız bir cumhuriyet kurmuştur. Abdullah Öcalan ve PKK ne kuracak, devlet içinde ayrı bir devlet mi? Misak-ı Milli sınırları içinde bir devletimiz var; Türkiye Cumhuriyeti. T.C üniter bir devlettir. Şimdi demokratikleşme adıyla yapılmak istenen ayrı bir ulus yaratmaktır. Bu tam bir bölme ve ayrıştırma projesidir" dedi. Öcalan’ın açıkladığı yol haritasının Türkiye’yi bölünmeye götüreceğinin çok açık olduğunu ancak kamuoyunun henüz AKP’nin yol haritasını öğrenemediğine dikkat çeken Mustafa Özyürek "AKP’nin zaman kazanarak Apo’nun yol haritasını beklediği anlaşılıyor. Başbakan DTP’yi kabul ederek, İçişleri Bakanı DTP’yi ziyaret ederek müzakereye başlanmıştı. DTP’lilerin sözcüleri yaptıkları açıklamalarla İmralı’yı adres gösteriyor ve Apo’nun muhatap alınmasını istiyordu. Apo’nun bu açıklamalarıyla da müzakerelerde muhatap alınacağı anlaşılıyor. Apo 6 ay içinde bu sorunun çözülmesini istiyor, Başbakan da yılbaşına kadar bekleyemeyiz demişti. Zaman açısından aralarında bir paralellik var" diye konuştu.

"LAFI DOLANDIRMANIN GEREĞİ YOK"

Öcalan’ın yol haritasını ortaya koyduğunu, şimdi sıranın AKP’de olduğunu belirten Özyürek şöyle konuştu: "AKP bu yol haritasını, ayrı bir Kürt ulusunu, Türkiye’yi bölme projesini kabul ediyor mu, etmiyor mu? Lafı dolaştırmanın gereği yok, bunun cevabı verilmeli. Elbette herkes anaların gözyaşının dinmesini, evlatlarımızın ölmemesini, Kürt kökenli yurttaşlarımızın ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmemesini istiyor. Elbetteki demokrasinin önündeki engelleri kaldıralım, AB’de insan hakları, özgürlükler ve demokrasi adına ne varsa Türkiye’de de olsun ama bunların hepsi üniter devlet yapısı içinde olmalı. Türkiye yi bölen , ayrıştıran değil bütünleştiren bir proje etrafında birleşmeliyiz."

"FETHULLAH GÜLEN VE APO ELELE BİR KÜRT DEVLETİNE DOĞRU GİDİYORUZ"

Öcalan’ın Fethullah Gülen’le ilgili sözlerine de dikkat çeken Özyürek, "Fethullah Gülen ve Apo elele bir Kürt devletine doğru gidiyoruz, buna müsaade edilemez, fırsat verilemez" dedi. AKP’nin ‘demokratikleşme’ adı altında Türkiye’yi bir uçurumun kenarına getirdiğini, bundan mutlaka geri dönülmesi gerektiğini de belirten Özyürek, "AKP, Apo’nun taleplerinin kabul edilemeyeceğini, üniter devlet yapımızdan taviz verilemeyeceğini, eğitim dilimizin anayasaya göre Türkçe olduğunu derhal açıklamalıdır. Aksi takdirde Apo ve PKK 25 yılda mücadelesini zaferle noktalamış ve barış masasında şartlarını dikte ettiren bir güç olarak ortaya çıkmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada esas konu unutulmuştur. Esas konu, Türkiye’yi 25 yıldır tehdit eden, binlerce insanın ölümüne yol açan PKK’nın etkisizleştirilmesidir." diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:42

İLGİLİ HABERLER