Asayiş
  • 14.10.2008 09:02

YOLCUYU ÖLDÜREN İHMAL!...

Anadolu Jet uçağında kalp krizi geçiren yolcu Mehmet Sıddık Kanat, DHMİ sağlık ekibinin kaptan pilot ve kulenin ambulans taleplerine yanıt vermemesi nedeniyle yaşamını yitirdi. DHMİ yetkilileri ise, ambulanslarının sadece kaza - kırım amaçlı bulunduğunu ve içinde sağlık personeli olmadığını söyledi.
Önceki gün 17.30’da Ankara’dan havalanan Anadolu Jet’in TK 946 sefer sayılı yolcu uçağı Diyarbakır’a iniş için alçalmaya başladığı sırada, yolculardan Kanat (53) fenalaştı. Yolcunun kalp krizi geçirdiğini öğrenen kaptan, kule aracılığıyla DHMİ ambulansının apronda bekletilmesini istedi. Ancak kulenin telsiz ve telefonuna cevap verilmediği iddia edildi. Uçak indikten sonra mürettebat bu kez yer görevlilerine durumu ileterek acilen ambulans temin edilmesini istedi.
Bu sırada uçaktan indirilen Kanat’a ilk müdahaleyi, Ankara’ya gitmek için bekleyen yolcular arasında bulunan bir doktor yaptı. Daha sonra gelen 112 Acil Servis ambulansıyla Hastanesi’ne gönderilen Kanat, kurtarılamadı. Kanat toprağa verildi.
Personelsiz ambulans
DHMİ yetkilileri, kulenin telefonuna yanıt verilmemesinin söz konusu olmadığını öne sürerek “Bizim ambulanslarımız var, ama bunlar kaza - kırım ambulanslarıdır. Üzerinde sağlık personeli yoktur. Bu nedenle 112 Acil Servis’ten ambulans isteyerek kriz geçiren yolcuyu hastaneye gönderdik” açıklamasını yaptı.
Kaptan pilotun hazırladığı raporda da, kule aracılığıyla hasta yolcu için ambulans istendiği, ancak görevlilerin cevap vermediği bilgilerine yer verildi.
‘Uzman bulunmalı’
Uzmanlar, her havalimanında acil durumlara müdahale etmek üzere itfaiye ve ambulansın uzman personeliyle birlikte sürekli hazır bekletildiğine dikkat çekerek şu görüşü dile getirdi: “İtfaiye, ambulans ve kurtarma ekipleri, uzman personel ve sağlık ekipleriyle birlikte acil durumlarda kulenin vereceği talimatlara göre saniyeler içinde harekete geçer ve duruma müdahale eder. Bu hizmetler, meydanın işletmecisi olan DHMİ tarafından sağlanmak zorundadır.”
Şok cihazı çalışmadı, hayatını kaybetti
Eskişehir’de altı gün tedavi gördüğü hastaneden taburcu olan 66 yaşındaki emekli, eczaneden ilaç aldıktan sonra fenalaştığı yolda kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.
Kalp rahatsızlığı nedeniyle 7 Ekim’de Yunus Emre Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde tedavi altına alınan İsmail Öztaş dün taburcu edildi. Eşiyle tramvaydan inip İkieylül Caddesi’ndeki bir eczaneden ilaç alan Öztaş, değnekleriyle yürüdüğü sırada fenalaşıp yere yığıldı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelip Öztaş’a müdahale eden 112 Acil Servis sağlık ekibi, kalp krizi geçirdiği belirlenen hastaya şok cihazını uygulamak istedi. Cihazın çalışmadığının anlaşılması üzerine ikinci ambulansın gelmesi için telsizden anons yapıldı. Olay yerine gelen ikinci ambulanstaki sağlık ekibi, şok cihazını uyguladıkları Öztaş’ın yaşamını yitirdiğini belirledi.
Bir saat kaldırımda bekletildi
Öztaş’ın cesedi, yaklaşık bir saat, polisin güvenlik şeridi oluşturduğu caddedeki kaldırımda bekletildikten sonra olay yerine gelen cenaze aracına konulup hastane morguna gönderildi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ambulanslardaki cihazların her vakaya çıkmadan önce kontrol edildiğini, söz konusu olayda cihazın müdahale sırasında tutukluk yaptığını savundular.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:25

İLGİLİ HABERLER