Gündem
  • 19.10.2005 02:18

'YOLSUZLUK ALGILAMA ENDEKSİ': TÜRKİYE 'EN TEMİZ' 65. ÜLKE...

‘Temiz ülke’ sıralamasında 2002’de 64., 2003 ve 2004’te 77. sırada yer alan Türkiye, bu yıl 65. sıraya yükseldi. İyileşmenin sebeplerinden biri, hükümetin yolsuzlukla mücadeleye ilişkin Kamu Etik Yasası, Bilgi Edinme Kanunu gibi yasal düzenlemeleri gerçekleştirmeye başlaması oldu.

TI’nın ‘2005 Yolsuzluk Algılama Endeksi’ Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği (TSHD) Başkanı Erciş Kurtuluş tarafından açıklandı. Kurtuluş, Türkiye’nin dış dünyada daha olumlu bir görüntüye doğru ilerlemekte olmasını sevinçle karşıladıklarını belirtti. Sonuçta yabancıları rahatsız eden üst düzey yolsuzlukların önüne geçilmesinin etkili olduğunu hatırlatan Kurtuluş, “Son bir yıl içinde gerek yolsuzluklara bulaşan banka patronlarına ulaşılması, bir kuvvet komutanının çok objektif bir ortamda yargılanıyor olması Türkiye’nin derecesinin yükselmesini sağladı. Bu konudaki kurumsal reform çalışmalarının hızlandırılmasını istiyoruz. AB süreci nedeniyle hız kesen yolsuzlukla mücadeleye yeniden ağırlık verilmeli.” dedi. Kurtuluş, “Siyaset ve yargı temiz toplum için kendi yapısını örnek haline getirmek zorunda. Madalyonun öteki yüzündeki işadamları ve halkımız ise dürüstlüğü kendi dışındaki bireylerin görevi kabul ediyor ve maalesef kendisini bu sorumluluktan bağışık sayıyor.” şeklinde konuştu.

Yolsuzluk algılama endeksinde derecelendirme 10 üzerinden yapılıyor ve puan ne kadar yüksekse ülkenin o kadar ‘temiz’ algılamasını ifade ediyor. Endeksin hazırlanmasında 10 bağımsız araştırma kuruluşu görev alırken 16 ayrı anket çalışması yapıldı. 11 ayrı değerlendirmede Türkiye ele alındı. Endeksleri TI adına Almanya’daki Passau Üniversitesi’nden Prof. Dr. Johann Graft Lambsdorf başkanlığında bir kurul hazırladı. Buna göre; yolsuzlukta en temiz üç ülke 9,7 derece ile İzlanda, 9,6 ile Finlandiya ve Yeni Zelanda ve 9,5 ile Danimarka olurken, en kirli ülkeler sıralamasında ise 1,7 derece ile Çad ve Bangladeş, 1,8 ile Türkmenistan, Myanmar, Haiti, 1,9 ile Nijerya, Ekvatoral Gine ve Fildişi Sahili ilk üç sırada yer aldı. Endeks sıralamasında geçen sene 146, bu sene 159 ülke yer aldı.


/Erkan Acar  - Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:52

İLGİLİ HABERLER