Sağlık
  • 6.11.2020 12:21

Yorgan kışın nasıl yıkanır?

Yorgan yıkama yönteminin doğru seçilmesi, uykunuzun konforu için yorgan tercihiniz kadar önemlidir. Kış aylarında sıklıkla kullanılan yorganlar, her ne kadar nevresimlerle kapatılsa da senede en az iki defa yıkanmasında fayda vardır. Çok çeşitli özelliklere sahip olarak üretilen yorganların temizlenmesinde de farklı yöntemler kullanılır. En sık tercih edilen doğal olarak, yorganı evde temizlemektir. Bu hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağlar. Fakat yanlış bir yıkama yöntemi seçilirse, maddi açıdan daha büyük zarar oluşabilir. Bu nedenle yorganın yapısına özel yöntemler seçmelisiniz.

 

 

Kuş Tüyü Yorgan Nasıl Yıkanır?

Havalar ısınmaya başladığında yorgan temizleme işlemi yapılarak, yorganları saklarız. Bunun için çamaşır makinesinde yıkama yolunu tercih edebilirsiniz. Fakat yorganınızda herhangi bir yırtılma, sökülme gibi bir durum olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer tüyler makinenize dolarsa, tıkanarak bozulabilir.

Yıkama için tercih edeceğiniz sıcaklık derecesi, 30 derecenin üzerine çıkmamalıdır.

Yorganın üzerinde yıkama talimatları bulunur. Bu talimatlara göre, kaç derecede ve hangi yöntemle yıkama yaptırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Eğer çamaşır makinesinde yıkamamanız gerektiği ile ilgili bir uyarı varsa, bunu dikkate almalısınız. Bunun anlamı çamaşır makinesinin işlem sırasında yorganınızda zarara yol açacağıdır.

Eğer elde yıkayarak yorganlarınızı temizlemek isterseniz; deterjanlı suyun içerisinde bekleterek durulayabilirsiniz. Fakat bu yöntemde eğer tam olarak kurutmadan yorganınızı kullanırsanız, küflenme gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Küflenme oluşmaması için yorganınızı tam olarak kurumadan kullanmamaya özen gösterin. Yorgan kurutma makinesine atılır mı diye merak ediyorsanız, yorganınızın üzerinde yer alan yıkama talimatına bakabilirsiniz. Yıkama talimatında bu konu hakkında bilgi verilir.

 

 

En iyi battaniye ve yorgan yıkama fabrikası

 

Telefon : 0 212 511 00 86

 

Yorgandaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Yorganlarınız zamanlar sararma, küflenme gibi durumlara maruz kalabilir. Küflerin oluşturduğu lekeler, bazı yöntemler yardımıyla yok edilebilir. Eğer beyaz bir yorganınız varsa çamaşır suyu kullanılabilir. Fakat çamaşır suyu yorganınızın renginin bozulmasına da neden olabilir. Bu yüzden riskli bir yöntemdir.

Eğer farklı renklerde bir yorganınız varsa, limon suyu küfe karşı etkili olabilir. Limon suyuyla sildiğiniz lekeyi kurumaya bırakabilirsiniz. Ayrıca çamaşır makinesinde yıkayarak da işlem tamamlanabilir.

Yün Yorgan Temizliği

Yün yorganlar çoğu zaman tam olarak kurumadığı için koku yapar. Eski zamanlarda kadınlar, yün yorgan temizliği için yorganlarını sökerdi. Içerisinde bulunan yünleri boş bir alanda yıkayıp, güneşte kuruturdu. Kuruma esnasında tahta çubuklar yardımıyla yünleri çırpan kadınlar, tamamen kuruyana kadar yünleri güneşte bekletirdi. Hala bu yöntemi uygulayanlar olsa da oldukça zahmetli olduğu için çok tercih edilmez. Ayrıca yünleri kurutabilecek uygun bir alan bulmak da zordur. Koku ve küf oluşmaması için yün yorganlara uygulanabilecek en sağlıklı temizleme yöntemi; kuru temizlemedir. Eğer nem nedeniyle kötü koku oluşan bir yorganınız varsa, yorganınızı saklarken yanına lavanta kesesi, sabun koyabilirsiniz. Bu, kötü kokuyu önler.

Elyaf Yorgan Yıkama

Elyaf yorganlar, çamaşır makinesinde yıkanabilir. 30 dereceye ve hassas ayara getirdiğiniz makinenizde, elyaf yorganınızı yıkayabilirsiniz. Makinede elyaf yorgan yıkama sırasında devir ayarını düşük tutmak gerekir. Aşırı sıkma yaptırmak, yorgana zarar verebilir. Kurutma aşaması ise diğer yorganlarda da oluğu gibi önemlidir. Tam olarak kurumayan elyaf yorganlarda da küflenme ve koku oluşur. Bu nedenle eğer tam kurumamışsa, kullanmamak gerekir.

Yorganlarda Oluşan Sarı Lekeler Nasıl Temizlenir?

Bazen yastık, yorgan gibi ürünlerde bölgesel sararmalar oluşur. Sararmaları önlemek için yorganınızı bir bardak oksijenli su ve bir bardak sirke eklediğiniz su da bekletebilirsiniz. Bir saat beklettikten sonra 1 çay bardağı boraks ve bir çay bardağı çamaşır suyu ekleyerek, çamaşır makinesinde yıkayın. Fakat yorganınız beyaz değilse, çamaşır suyu ve oksijenli su kullanmayın. Yorgandaki sarı lekeler nasıl çıkar konusunda profesyonel bir kuru temizleme firmasından yardım alabilirsiniz.

 

Dış bağlantılar :

https://www.temizyana.com/

 

https://www.omo.com/

Güncellenme Tarihi : 6.11.2020 13:30

İLGİLİ HABERLER