Ekonomi
  • 15.8.2007 20:13

ANTALYA'NIN 7 YILDIZLI OTELİ 340 MİLYON DOLARA RUSLARA SATILDI

TÜRKİYE'nin ilk 5++ statüsündeki oteli, Antalya'nın Kemer İlçesi'ne bağlı Beldibi Beldesi'ndeki Sungate Port Royal, Rus inşaat devi Mirax Group'a 340 milyon dolara satıldı.

Kemer'in Beldebi Beldesi'nde bulunan, Cengiz İnşaat'a ait 25 hektarlık alana kurulu Sungate Port Royal, 340 milyon dolar bedelle Rus inşaat devi Mirax Group'a satıldı. Satış işlemlerinin ardından Mirax Group CEO'su Andrey Klesko ve Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Kazım Cengiz, ortak bir basın toplantısı düzenleyip gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıya Rusya'nın Antalya Konsolosu Mirjalol Hasanov da katıldı.

YILLIK KAZANCIMIZ 1 MİLYAR DOLAR

Andrey Klesko, Cengiz İnşaat ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin adımlarının ilk olarak İstanbul'da atıldığını dile getirerek şunları söyledi:
“Mirax 14 yıl önce kuruldu ve 7 yıl önce Moskova'da inşaat sektörüne girdikten sonra kısa sürede Rus pazarında büyük başarılara imza attı. Özellikle St. Petersburg ve Moskova'da geçen yıl karımızı 3 kat arttırdık. Genç ve son derece agrasif bir grubuz. Şu anda hazırda bekleyen 25 dev projemiz var. Moskova, St. Petersburg ve Kiev'de de devam eden yatırımlarımız bulunuyor. Kamboçya'da da turizm yatırımımız başladı. Pazarlara açılmaya meraklı bir kuruluşuz. Bir yıllık kazancımız 1 milyar dolar ve biz bu parayı daha da yukarılara çekmek istiyoruz. Şu anda Moskova'da, Avrupa'nın ve Rusya'nın en büyük binasını yapıyoruz. Moskova'da elde ettiğimiz başarıları Türkiye'de de elde edeceğimizi düşünüyoruz. Şirketimizin 7 milyar dolar öz kaynağı bulunuyor.”

EN BÜYÜK YATIRIMLAR İSTANBUL'DA OLACAK

İstanbul'da da büyük bir yatırımları olacağını vurgulayan Klesko, “Bunu da daha sonra açıklayacağız ancak şunu söyleyebilirim; Türk ekonomisindeki iyi gidişi de yakından takip ediyoruz. Dolayısıyla en büyük yatırımlarımızve projelerimiz İstanbul’a olacak. Gelecekte de Türkiye'de daha büyük yatırımlarımız olacak. Bizim Türk iş adamlarıyla çok iyi ilişkilerimiz var” diye konuştu.

PERSONEL DEĞİŞMEYECEK

Klesko, satışın ardından otel çalışanlarıyla ilgili bir değişikliğe gitmeyeceklerini belirtirken, var olan ekipten son derece memnun olduklarını, ‘aile için tatil’ konseptinde de devam etmeyi düşündüklerini dile getirdi. “Ancak, bazı yeniliklerimiz olacak. Özellikle otelimize Rusya’dan ve Ukrayna’dan turistlerin gelmesi düşünülmektedir. Uluslararası çalışan acentelerle çalışmayacağız ancak bu ‘yalnızca Ruslar gelecek’ anlamına da gelmiyor. Tüm uluslardan turisti ağırlayacağız” diyen Klesko, “Kış aylarına doğru tesisle birlikte aldığımız otelin hemen yan tarafında yer alan 70 dönümlük arsayı da villa tipi turistik tesisler yaparak turizme kazandıracağız. Buradan 30 km uzaklıkta Tahtalı Dağı teleferik projesi tamamlandı. Orada da kayak yapma imkanı var. Onu da en iyi şekilde değerlendirmeyi planlıyoruz” dedi.

BAŞBAKAN’I AĞIRLAMAKTAN MUTLULUK DUYARIZ

Klesko, “Bizim Rusya'da bile siyasetle çok fazla ilgimiz yok. Tamamen özel bir şirketiz. Türkiye'de de hiçbir siyasi parti ile ilişkimiz yok. Bizim Cengiz Ailesi ile ilişkimiz var. Ve bu ilişkimiz bir yıl ya da 10 yıllık değil daha da uzun. Aldığımız bilgiye göre Başbakan Recep Tayip Erdoğan da burada kalmış. Biz de sayın Başbakan'ı burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyarız. Ayrıca, birkaç yıl içinde çok para kazanmamız halinde Türkiye'de futbola yatırım yapmayı da düşünüyoruz” diye konuştu.

YAPILIŞIYLA İLKTİ, SATIŞIYLA DA İLK OLDU

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Kazım Cengiz ise “Türk turizmi açısından Sungate yapımı ve yatırımı ile zaten bir ilkti. Şu anda satışı ile de bir ilk oldu. Sungate markasının Mirax'la daha da yukarılara çekileceğine inanıyoruz. Herkes için hayırlı olsun” dedi.

RUS YATIRIMCILAR İÇİN BİR BAŞLANGIÇ

Rusya'nın Antalya Konsolosu Mircalol Husonov ise Rus misafirlerin Antalya'da çok iyi ağırlandıklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Antalya, Rus ve Türk dostluğu açısından büyük bir öneme sahip. Her yıl 2 milyona yakın Rus vatandaşı yıllık izinlerini Antalya’da geçirmekte ve evlerine memnuniyetle dönüyorlar. Bizim vatandaşları en çok memnun eden Türkiye'nin iklimi, konukseverliği ve tarihi yerleridir. Bu yıl için Rus turistlerin rekor kırmalarını bekliyoruz. Bunun dışında 2 bine yakın Rus vatandaşı Türkiye’de yaşamakta ve 2 bine yakın Rus Türk'le evlenmiş bu evliliklerden Rus ve Türk asıllı çocuklar dünyaya gelmiştir. Biz bugün daha farklı bir doğumun gerçekleşmesine tanıklık ediyoruz. Mirax'la bir doğum gerçekleşmiş ve bu doğum sonucu olacak çocuk çok sağlıklı ve uzum ömürlü olacaktır. Bu da Rus yatırımcıların daha büyük yatırımları için çok sağlıklı bir başlangıçtır.”

25 HEKTARLIK ARAZİ ÜZERİNDE KURULU

340 milyon dolara satılan Sungate Port Royal Otel'in 58'i süperlüks olmak üzere 1174 odası bulunuyor ve 1100 personel görev yapıyor. 25 hektarlık otel arazisinde 14 yüzme havuzu, aqua park, 2 SPA, 11 restoran, çocuk parkı, yunus gösteri merkezi, 6 bin kişilik kongre merkezi, müstakil villalar yer alıyor. Otelde bulunan restoranlar Rusya'nın ünlü restoran markaları tarafından işletilecek. Ayrıca verilen bilgide satış aktiviteleri için, 2007 sonbaharında Moskova, St. Petersburg ve Kiev'de Sungate Port Royal Hotel satış temsilciliklerinin açılacağı belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:46

İLGİLİ HABERLER