Gündem
  • 16.9.2007 14:31

DEVLET BAHÇELİ'NİN DEDESİ İDAM EDİLMİŞ!

ADANA'da tarihçi Cezmi Yurtsever, aralarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın da bulunduğu binlerce ailenin soy ağaçlarını 18 Eylül'de açacağı sergide açıklayacak.
      Osmanlı arşivinde 16'ncı Yüzyıl'a ait Tapu- Tahrir defterleri, Adana Valiliği'nin 1750 tarihli aileler köken sicilleri, 19'uncu Yüzyıl tapu, nüfus, askerlik defterleri, ailelerin ellerinde bulunan şecere/soy belgelerini inceleyen Cezmi Yurtsever, Çukurova'nın önde gelen yüzlerce ailesinin kökenlerini aydınlatan fotoğraf ve belgelere ulaştı. Yurtsever, Çukurova Türkmenleri Kitabı'nda da yayımlanan ailelerin soy ağacıyla ilgili bilgileri ‘Çukurova'nın Soy Ağacı’ adı altında sergiyle halka açıklamaya karar verdi.
      Çukurova'nın Soy Ağacı sergisini 18 Eylül'de, Adana'nın Büyükşehir Belediyesi önünde açacağını belirten Yurtsever, 25 Eylül'e kadar açık kalacak sergide MHP Genel Başkanı Bahçeli ile Necmettin Erbakan'ın aile soylarının da yer aldığını belirterek şunları söyledi:
      “Sergimde, sayın Devlet Bahçeli'nin 1856 yılında idam edilen dedelerinin türbesi, Bahçeli ve ailesinin soy ağaçları geniş şekilde yer alacak. Sayın Necmettin Erbakan'ın dedelerinin Kozanoğlu Beyliği hükümetinde 1700- 1865 yılları arasında maliye bakanlığı yaptıklarını, tarihi ismiyle Haçin olarak bilinen Saimbeyli'den sürgün ve iskan sonrası maaş karşılığı İstanbul'a zorunlu yerleşime geldiklerini, Erbakan'ın babasının padişahın tahsis ettiği para ile hukuk eğitimi yaptığını öğrendim. Ayrıca, Türk Tarih Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun dedelerinin kökenleri ve 1878 yılında karıştığı olaylarla ilgili dosyayı da buldum. Bahsi geçen belgedeki bilgileri kendileri isterse örneğini verebilirim. Sergi süresince kökenlerini öğrenmek ve bilgi almak isteyen insanlarla görüşmekten bilgilerimi paylaşmaktan mutluluk duyacağım.''
     
     BAHÇELİ'NİN DEDELERİ İDAM EDİLMİŞ
      Tarihçi Cezmi Yurtsever, soyağıcını çıkardığı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dedeleri Ahmet ve Mehmet'in bir baskından dolayı idam edildiklerini belirterek şunları anlattı:
      “1810'lu yıllarda Gavurdağı eteklerinde Kervan baskınından dolayı bölgenin derebeyi ve ayanı Fetahlıoğulları'ndan Ağca Bey ve oğulları suçlandı. Aynı olaya iştirakten dolayı Cerit ve Küçükoğulları beylerine de idam kararları verildi. Fettahlı beylerinin idam infazı 1856'da Bahçe İlçesi'nde gerçekleşti. İdam edilen Ahmet ve Mehmet beyler için Bahçe İlçesi'nde türbeler yaptırıldı. Türbe üzerine idam edilenlerin annesi tarafından Osmanlıca şiir yazıldı. Aynı yerde idam edilenlerin babası Ağca beyin de mezarı var. Mezar taşı üzerinde adı geçen aşiretin ‘hanedan-ı kadim’ (yani çok köklü bir Türk ailesi) olduğu yazısı var. İdam edilen Ahmet ve Mehmet beyler, Devlet Bahçeli'nin dedeleridir. Fettahlı Aşireti bu olayı hiç unutmadı ve aile hatırası olarak idamları sır gibi saklamayı tercih etti. Ancak ben, arşivleri, belgeleri inceleyip, türbelerde yaptığım araştırmalarla bu gerçeği ortaya çıkarttım.'' Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:23

İLGİLİ HABERLER