Gündem
  • 16.9.2013 18:13

Gezi Parkı olaylarında kaç kişi gözlerini kaybetti?

Türk Tabipleri Birliğinden (TTB)  Gezi Parkı odaklı olaylarda gözlerini kaybettiği ileri sürülenlerle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilen cevabi yazıda, bu kişilerle ilgili bilgilerin birliğin kayıtlarında olmadığı, kayıtlarda olsaydı bile hastaların sırlarını saklama yükümlülüğü, sağlık verilerinin ve özel hayatın gizliliğine ilişkin düzenlemeler uyarınca iletilmesinin mümkün olmayacağı bildirildi.

Türk Tabipleri Birliğinden, Gezi Parkı odaklı olaylarda gözlerini kaybettiği iddia edilenlerle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü ile yürütülen yazışmaya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre, Emniyet Genel Müdürlüğünün yazısında, TTB'nin raporuna atfen 12 kişinin gözlerini kaybettiği şeklinde haberler yer aldığı, yürütülen çalışmalarda 3 kişinin gözünü kaybettiğinin belirlendiği, 9 kişiye ise ulaşılamadığı belirtilerek, bu kişilerin kim olduğu konusunda işbirliği yapılması talep edildi.

TTB'den Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilen cevabi yazıda ise "Eylemlerde hemen tamamı polisin uyguladığı şiddet sonucu oluşan sağlık sorunlarının tabip odaları ve meslektaşların ilettiği verilerden derlenmeye çalışıldığı" belirtildi.

Birliğe iletilen bilgilere göre gözlerini kaybettiği iddia edilen kişi sayısının 12 değil 11 olduğu,  İstanbul'da 6, Ankara'da 4, Antalya'da 1 kişinin gözünü kaybettiği kaydedilerek, yaşanan sağlık sorunlarının yalnızca görme kaybıyla ilgili olmadığı, başka rahatsızlıkların da ortaya çıktığı ifade edildi.

Genel Müdürlüğün gözlerini kaybedenlerin kimliğine ulaşamamasında "fişlenme" kaygısının etken olabileceği savunulan yazıda, şu ifadelere yer verildi:

"Birliğimize hekimler ve tabip odaları tarafından iletilen sağlık bilgileri, büyük oranda kişisel bilgilerden arındırılmış anonim bilgilerdir. Öte yandan hastaların kimliğine ilişkin kişisel bilgiler Birliğimiz kayıtlarında olsaydı bile ayrımsız sağlık hizmeti alma hakkı, hastaların sırlarını saklama yükümlülüğü, sağlık verilerinin ve özel hayatın gizliliğine ilişkin evrensel ve ulusal düzenlemeler uyarınca bu bilgilerin iletilmesi mümkün olamazdı."

-"İnternetten ulaşılabilir"

TTB'den Emniyet Genel Müdürlüğü ile yürütülen yazışmaya ilişkin bazı gezetelerde yer alan haberlerle ilgili yapılan açıklamada ise haberlerin hiç birinde, neden İçişleri Bakanlığının 27 Temmuz 2013 tarihini beklediği ve polislerin hedef gözeterek ateş etmesi sonucu gözünü kaybedenlerin bilgisini TTB’den istediğinin sorgulanmadığı ifade edildi.

TTB'nin yazılı açıklamalarında gözünü kaybeden kişi sayısının 12 değil 11 kişi olarak açıklandığı kaydedilen açıklamada, bu tür bilgilere internet üzerinde yapılacak bir taramayla ulaşılabileceği öne sürüldü.

Açıklamada, "Dünyanın hiçbir yerinde görevini insan haklarına uygun iyi bir biçimde yürüten bir polis örgütü, suçluları yakalamak için,  gözünü kaybedenlerin izini, haftalar, aylar sonra, onları tedavi eden hekimlerin, insanlık ve hekimlik değerlerinin koruması altındaki bilgilerde aramaz" ifadesine yer verildi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:00

İLGİLİ HABERLER