Gündem
  • 6.7.2012 00:29

Irak bize ırak değil!..

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, önümüzdeki üç yılda Irak’ın sadece petrol ihracatının 140 milyar doları geçeceğini belirterek, “İşte bu Irak ekonomisinin nasıl bir güçlü ekonomi olacağını Türk ve Japon işadamları açısından nasıl fırsatlar işleyeceğinin en somut göstergesidir. Biz Irak’a bakarken başka ülkeler gibi bakmıyoruz” dedi.
Bakan Çağlayan, Ceylan International Otel’de Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Türk-Japon ve Türk-Irak İş Konseyleri tarafından düzenlenen "Irak'ta İnşaat ve Enerji Sektörlerinde Türk-Japon İşbirliği" konulu seminere katıldı. Seminerde konuşma yapan Bakan Çağlayan, “2012 nin ilk çeyreğindeki yüzde 4 buçuk noktasında ki katkısı ihracattan gelmedir. Yine 2011 yılının son çeyreğinde ki rekor büyüme yine ihracatla gerçekleşti. Türkiye şu anda dünyanın 235 ülke sine ihracat yapan ve ihracatının yüzde 90’nını sanayi ürünleri oluşturan dünyanın her noktasına her yerine ihracat yapabilen ülke konumuna gelmiştir. Aslında bir ihracat rakamlarını gerçekleştirdiğimiz ortam iki yıl üç yıl 5 yıl önceyle mukayese ettiğimizde çok farklı ortamdır. Bakın bundan sekiz dokuz yıl öncesine kadar Avrupa Birliği’nin Türkiye ihracatında ki payı yüzde 52’ler mertebesindeydi. Geçen yıl Türkiye ihracatı Avrupa ihracatının Türkiye ihracatında ki payı yüzde 46’lara kadar düştü” dedi.
Türkiye’nin geçtiğimiz yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek mal ihracatını gerçekleştirdiğini belirten Bakan Çağlayan, “Türkiye ihracatının % 25 den fazlasını yapmış olduğu gerek Kuzey Afrika gerek orta doğu ülkelerindeki siyasi ve ekonomik krizlere rağmen son derece önemli bir payı olan gerek Avrupa Birliği gerek Kuzey Afrika gerek Ortadoğu ülkelerinde ve bölgelerinde yaşanan bu ekonomik sıkıntıya talep daralmasına rağmen Türkiye geçen yıl cumhuriyet tarihinin en yüksek mal ihracatını gerçekleştirdi. Yine Türkiye geçen yıl dünyanın 17. büyük hizmet ihracatçısı oldu ve Türkiye geçen yıl hizmet ihracatında yapmış olduğu ithalatın tam iki katı ihracat yapan bir ülke oldu. Türkiye 2011 yılında toplam 436 milyar dolar dış ticareti olan bir ülke oldu” diye konuştu.
Bakan Çağlayan Irak’ın son derece başarılı ve güçlü olduğunu ifade ederek, “Irak son derece başarılı bir performans gösteriyor ve göstereceğine inanıyoruz ve destekliyoruz. Tabi Türkiye olarak her zaman Irak’ın bütünlüğünden yana olduğumuzu her zaman dile getiriyor ve destekleyeceğiz. Irak çeşitli etnik grupların çeşitli inanç grupların beraber kardeşçe yaşadığı ve yaşayacağı bir ülke olacaktır. Türkiye olarak ırak a bakış açımızın ırak a tüm kesimlerinin ve tüm yaş gruplarının hep beraber demokratik bir sistem içinde yaşayacağı bir dönem olarak Türkiye olarak desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Önümüzde ki üç yılda Irak’ın sadece petrol ihracatı 140 milyar doları geçecektir işte bu gelecekte nasıl bir ırak olacağını ırak ekonomisi nasıl bir güçlü ekonomi olacağını Türk ve Japon işadamları açısından nasıl fırsatlar işleyeceğinin en somut göstergesidir. Biz Irak’a bakarken başka ülkeler gibi bakmıyoruz. Biz Ortadoğu Kuzey Afrika ülkelerine batılı ülkelerin baktığı gibi bakmıyoruz. Bilhassa bu coğrafyaya bu ülkeye bakarken toprağın altında ki zenginliklerini gördüğünü biliyoruz ama biz Türkiye olarak daha farklı bir bakış açısına sahip olarak bakıyoruz” dedi.
Bakan Çağlayan daha sonra şunları söyledi;
“Biz Türkiye olarak toprağın altına bakmak yerine toprak üstünde yaşayan çeşitli etnik gruplara yapılara ve çeşitli inanç gruplarına sahip olan insanlara beşeri sermayelere bakıyoruz. İstiyoruz ki inşallah Irak sadece petrol ihracatı yapan değil, önemli bir hizmet ticareti uydusu önemli bir mal ihracatçısı sanayici kimliğe sahip bir ülke konumuna gelsin. Irak bize, ırak değil. Irak şimdi Japonya Türkiye ve Türk işadamları sayesinde Japonya’ya da artık Irak, Irak olmayacaktır. Türkiye sayesinde bu birliktelik bu beraberlik Türk ve Japon firmalarının birlikte yapacağı bu ortaklık Asya’nın en doğusunda ki Japonya’yı Asya’nın en batısında ki Türkiye ile birlikte Türkiye’nin tarihi kültürel ekonomik ilşkilerinin en yoğun olduğu ve komşusu olduğu ırakta beraber birlikte iş yapma noktasına getirecektir.”

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:55

İLGİLİ HABERLER