Gündem
  • 3.4.2008 11:06

İŞTE, ERGENEKON SAVCISI ZEKERİYA ÖZ'ÜN ŞİFRELERİ...

Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün bilinmeyen yönleri ilk kez ortaya çıktı. Çok çocuklu Bulgaristan göçmeni bir ailenin tek oğlu olarak dünyaya gelen ve üniversite yıllarında dahi hırdavat satarak geçimini sağlayan Öz’ün Atatürk milliyetçisi olduğu ve eşinin de iddiaların aksine türbanlı olmadığı söyleniyor.
Öz’e ait bilinmeyen ayrıntıları Tempo ortaya çıkardı. Bugün satışa sunulan derginin yeni sayısında “Ergenekon’un yavuz savcısı” başlığıyla yayınlanan haber, Enis Tayman imzası taşıyor.

Okulda lakabı ‘Yavuz’
Öz’ü tanıyanlarla yapılan görüşmeler sonucunda ulaşılan bilgilere göre, okul arkadaşları arasında “yavuz” lakabıyla anılan Öz’ün ailesi hırdavat, küçük ev ve el eşyaları, mevsimlik giyecekler satarak geçimini sağlıyor. Öz, üniversite sıralarında da İstanbul’dan aldığı malları Yalova ve Bursa’da pazarlayarak para kazanıyor. Lise bitince, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne 15669 numarayla kaydoluyor.
Çocukluk ve ilk gençliğini maddi sıkıntılarla geçirdiği söylenen Öz’ün, üniversiteye sık sık gitmese de derslerinde çok başarılı olduğu belirtiliyor. Öz hakkında okul yıllığında şunlar yazılı:
“Girebildiği derslerde hocalara sorduğu sorularla bunalımlı anlar yaşatmıştır... Oldukça iyi bir ikna kabiliyetine sahiptir. Yaptığı dayanılmaz ısrarlara dayanabilen ve hayır diyebilecek bedbaht pek çıkmamıştır. Yenilgiyi asla kabul etmediği için de biz arkadaşlar arasında daima yavuz deriz. O da fıtratına uygun bu ismi severek kullanmaktadır. İleriki hayatında giriştiği her türlü işte gerçekten başarılı olacağına inanıyorum. Hele bir de avukat olmaya görsün. Vay o zaman hakimlerin haline. Yavuz avukat neymiş, o zaman görürler...”
Arkadaşlarından biri, “Zor bir hayat geçiren insanın özel zevklerine ayıracak parası da olmaz, özel zevkler edinecek zamanı da” derken, yemek yemeyi sevdiği konusunda herkes hemfikir. Öz’ün Galatasaray taraftarı olduğu ve çok iyi masa tenisi oynadığı da biliniyor.
Öz, kariyerine 1997’da avukat olarak başlıyor. Hâkim ve savcılık sınavlarını kazandıktan sonra ilk görev yeri olarak Bitlis Mutki’ye giden Öz, Balıkesir Bigadiç’teki tüm sokak köpeklerini toplatıyor. Dönemin Vergi Dairesi Müdürü’nü çağırıp, bohçacı kadınların vergi mükellefi olup olmadıklarını soruyor. Konu hakkında bir soruşturma bile açtırıyor.
Adliyede kaybolan dosya nedeniyle personel hakkında ve bir trafik kazası tespiti için nöbetçi doktoru bulamayınca da soruşturma başlatıyor. Öz, kaçak elektrik kullanımı hakkında kimseye göz açtırmıyor ve beş yıl önceki dosyaları bile raftan indirtiyor. Kaçak elektrik kullananlar hakkında, borçlarını ödemiş olsalar da soruşturma açtırıyor.
Öz, ilk evliliğini üniversite biter bitmez yapıyor. İkinci eşi ve üç kızıyla birlikte yaşayan Öz’ün eşi iddiaların aksine kapalı değil, başı açık bir kadın olarak tanınıyor. Öz’ü üniversitede de, savcılık yaptığı dönemde de camide gören yok. Üstelik üniversite arkadaşlarından birinin ifadesine göre, “o dönem Atatürk milliyetçisi bir profil” çiziyor.
Ancak hakkında en çok izlediği TV kanalının Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Samanyolu TV olduğu yolunda bir iddia da mevcut.

Tanıyanlar böyle anlattı
-  Çok çocuklu Bulgaristan göçmeni bir ailenin tek oğlu
-  Halı saha futbolunu çok seviyor ve maçlarda hırsıyla dikkat çekiyor
-  Yemeklerle arası çok iyi. İriyarı bir yapıya sahip ama hantal değil
-  Galatasaray taraftarı ve iyi bir masa tenisi oyuncusu
-  İki kez evlendi. Üç kızı var. Eşi, başı açık bir hanım
-  Prensiplerine düşkün, duygusal. Arkadaşlarına göre şair ruhlu
-  Mücadeleci yapısı nedeniyle arkadaşları onu ‘yavuz’ diye tanımlıyor
- Siyasete meyline dair bir veri yok. Bu konuda hiç renk vermiyor

(MİLLİYET)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:45

İLGİLİ HABERLER