Dünya
  • 22.6.2009 15:50

İŞTE İRANLI PROTESTOCU GENÇ KIZIN KORKUNÇ ÖLÜM ANI!..

Ölüm, Tahran sokaklarında kol geziyor. Protestolarda ölenlerin sayısı ise henüz açıklanmadı. Muhalefet ise ölenlerin sayısının yüzlü rakamlarla ifade ediyor. Tahran'dan internete yüklenen bir video ise yaşanan dehşeti gözler önüne serdi.

İran'da muhalefetin tepkisi dinmek bilmiyor. Seçimlerin iptal edilmesini isteyen protestoculara, polisin müdahalesi ise sert oluyor. Tahran alev alev yanarken bugün yayınlanan bir video, İran'ı yeniden ayağa kaldırdı.

İşte bir protestocunun kameraya saniye saniye yansıyan görüntüleri;

VİDEO İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ...

 

 Tahran'da sıkı güvenlik önlemleri

İran'da bir haftadır devam eden gösterilerin ardından binlerce polis ve askerin önlem aldığı ve muhalefete yönelik gözaltıların sürdüğü Tahran'da Pazar günü gösterisiz ama gergin geçti.

Görgü tanıkları en az 10 kişinin hayatını kaybettiği Cumartesi günkü gösterilerden sonra Pazar günü başkentte gösteri yapılmadığını söyledi.
İran yönetimi yabancı medyayı da kontrol altına almaya yönelik yeni adımlar attı. On yıldır Amerikan haber dergisi Newsweek için çalışan Kanadalı gazeteci Maziar Bahari'nin herhangi bir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındığı ve kendisinden bir daha haber alınamadığı bildirildi.

Daha önceki saatlerde de İngiliz yayın kurumu BBC'nin Tahran'da yaşayan muhabiri John Leyne sınır dışı edilmişti. İran'daki gelişmeleri son bir haftadır bir kaç muhabiriyle izleyen BBC, Tahran'daki bürosunun, Leyne'ın ülkeyi terketmesine karşın açık kalacağını açıkladı.

Sınır Tanımayan Muhabirler adlı uluslararası meslek örgütü protesto gösterilerinin başlamasından bu yana 33 gazeteci ve blog yazarının gözaltına alındığını bildiriyor.

CUMARTESİ GÜNÜ KANLI GEÇTİ

İran televizyonu Cumartesi günü yapılan protesto gösterilerinde en az 10 kişinin öldüğünü bildirdi. Devlet televizyonunda yayınlanan haberde, bu kişilerin "teröristlerin" polisle girdiği çatışmada öldüğü kaydedildi. Haberde protestocuların iki benzin istasyonu ve bir camiyi ateşe verdiği, bir askeri noktaya da saldırdığı ileri sürüldü.

İran polisi cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu protesto etmek isteyenleri basınçlı su, cop ve gözyaşartıcı gaz kullanarak dağıttı. Şehir merkezinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Ülkenin en güçlü isimlerinden Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin ailesinden beş kişinin de gözaltına alındığı bildiriliyor. Yabancı medyaya büyük sınırlamalar getirildiği için haberleri doğrulatmak mümkün olmuyor.

Diğer taraftan İran'da en üst yasama organı sayılan Anayasa Muhafızları Konseyi, üç muhalif adaydan gelen 646 şikayeti soruşturduğunu bildirdi. Konsey muhalif adaylar Mir Hüseyin Musavi, Mehdi Kerrubi ve Muhsin Rızai'yi Cumartesi günü şikayet başvurularını ele almak üzere bir toplantıya çağırdı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:45

İLGİLİ HABERLER