Gündem
  • 4.12.2007 15:14

İŞTE, TÜRKİYE'NİN RİSKLİ HAVAALANLARI!

Türkiye'de bulunan 38 havalimanından 19 tanesinde ILS sistemi bulunmuyor. Bu sistemin bulunmadığı havaalanlarına güvenli iniş mümkün olmadığı için bu havaalanları uluslararası uçuşlara da açık değil. Uluslararası uçuşlara kapalı alanlara iç seferler yapan uçaklar rahatça iniş kalkış yapabiliyor. Hem de yolcuların hayatlarını riske atarak.

Isparta Süleyman Demirel Havaalanına iniş yaparken düşen Atlas Jet'e ait uçakta bulunan 57kişinin ölümünden sonra ILS sistemi yine gündeme geldi. Uçakları her türlü hava koşullarında rahatça iniş kalkış yapmalarına imkan sağlayan bu sistem Türkiye'de Diyarbakır, Kayseri, Gaziantep, Van Ferit Melen, Adımayan, Ağrı, Balıkesir, Çanakkale, Elazığ, Erzincan, Kahramanmaraş, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Isparta Süleyman Demirel ve Denizli Çardak havaalanlarında bulunmuyor.

HER KAZADAN SONRA GÜNDEME GELİYOR
ILS cihazı (İnstrument Landing System-Aletli İniş Sistemi) bulunmayan 19 havaalanlarında meydana gelen kazalardan sonra gündeme gelen bu sistem ilk günlerdeki tartışmalardan sonra gündemden düşüyor. Samsun, Van, Diyarbakır'da meydan gelen kazalardan sonra gündeme gelen bu sistem daha sonra gündemden düşerken Isparta'da meydana gelen kazadan sonra tekrar gündeme geldi.

Sivil Havacılık Uzmanları ILS bulunmayan havaalanlarına uçuşlar kaldırılmalı dediler. Uzmanlar ayrıca, iç hatların yapıldığı illerdeki havaalanlarındaki cihazların teknolojisi çok eski. ILS sıfır metreye kadar uçağı alçaltırken, eski cihazlar 220 metreye kadar alçaltabiliyor. ILS her havaalanında olmalı diye bir şart yok ancak ILS'nin olması kaza olasılığını çok düşürür.
Bunun yanısıra bu cihazın doğruluğunu kanıtlayan ışık, yaklaşma, aydınlatma, meteorolojik verileri sürekli veren, yüksekliği ve alçaklığı gösteren sistemler de bulunmalı. Ama ana sistem ILS sistemi.

SİSTEM 1 MİLYON DOLARIN ALTINDA
HER türlü hava şartında, görüşün kötü olduğu durumlarda uçağın piste elektronik agıtlarla güvenli bir iniş yapmasını sağlayan ILS sistemi, pilota istikamet ve alçalma bilgisi veriyor. ILS sistemini oluşturan 3 ana yer tesisi şunlar: Localizer: ILS yaklaşması yapan uçakların pistin merkez hattı doğrultusunda yaklaşımlarını sağlıyor. Glide Path: Pilotlara açısal bilgi verir iniş yapacak olan piste en uygun süzülme açısı içinde alçalmasını sağlar. Markerler: ILS siteminde kullanılan markerler alçalma yapan uçakların pilotlarına pist başına ne kadar mesafede olduğunu bildirir. Dış, iç ve orta marker olmak üzere üç tip.

HANGİ İLLERDE BULUNMUYOR
Diyarbakır, Kayseri, Gaziantep, Van Ferit Melen, Adımayan, Ağrı, Balıkesir, Çanakkale, Elazığ, Erzincan, Kahramanmaraş, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Isparta Süleyman Demirel ve Denizli Çardak havalimanlarında pilotlar bu cihaz olmadığı için ‘‘Vor’’ adı verilen yaklaştırma cihazıyla iniş-kalkış yapabiliyor. ILS cihazı, DHMİ tarafından kapatılan Sıvas, Sinop, Tokat, Zonguldak ve Uşak havaalanlarında da bulunmuyordu. Türkiye'de bulunan 38 havalimanından 19 tanesinde ILS sistemi bulunmuyor. Bu sistemin bulunmadığı havaalanlarına güvenli iniş mümkün olmadığı için bu havaalanları uluslararası uçuşlara da açık değil. Uluslararası uçuşlara kapalı alanlara iç seferler yapan uçaklar rahatça iniş kalkış yapabiliyor. Hem de yolcuların hayatlarını riske atarak.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:21

İLGİLİ HABERLER