Gündem
  • 23.9.2009 03:40

KORUCULARLA İLGİLİ YENİ KARAR...

Yıllardan beri PKK terörüne karşı mücadele eden korucuların ellerindeki silahlar alınacak. Korucular maaşlarını köy işleri yaparak alacak...

Demokratik açılım kapsamında hükümet, 80 bin korucuya dağıtılan silahları toplamayı planlıyor. Koruculara verilen silah taşıma hakkının geri alınması yasal düzenleme ile sağlanacak. Hükümetin korucu açılımının Meclis’in 1 Ekim'de açılmasının ardından öncelikli olarak gündeme getirilmesi bekleniyor. İçişleri Bakanlığı'nın koruculuk sistemini kaldırılmasına ilişkin hazırladığı yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesinin ardından Meclis’e gönderilecek.

Can güvenlikleri tartışılıyor

Korucularla ilgili olarak Köy Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Silah Kanunları’nda yer alan maddenin yürürlükten kaldırılması veya değiştirilmesiyle tartışılmaya başlanacak. Yasanın çıkmasıyla birlikte korucuların tamamının elleriden silahları alınacak. Korucuların can güvenliklerinin nasıl sağlanacağı konusunda ise değişik tedbirler üzerinde çalışılıyor.

Köy işleri yaptırılacak

Yıllardır koruculuk yapan kişilerin işlerine son verilmesine rağmen bu kişilere başka bir formülle maaş bağlanacak. Bu insanların geçimlerini koruculuk maaşı ile sağladıklarına dikkat çekiliyor. Korucuların ortada kalmalarını önlemek için köyün ortak işlerini korucuların yapması sağlanarak bu kişilere maaş ödenmeye devam edilecek.

23 bin gönüllü korucu var var

Türkiye’de 22 ilde görev yapan korucuların toplam sayısı 80 binin üzerinde. Bunlardan 59 bin düzenli maaş alan geçici köy korucusu, kalan 23 bin 274 kişilik kısmı ise maaş almayan gönüllü korucu. Diyarbakır'da 5 bin 187, Şırnak'ta 6 bin 756, Batman'da 2 bin 887, Bingöl'de 2 bin 511, Bitlis'te 3 bin 730, Mardin'de 3 bin 323, Muş'ta bin 860, Siirt'te 4 bin 661, Hakkari'de 7 bin 614 korucu var.

5 binine terör suçu cezası veridi

Koruculuk sisteminin uygulanmaya başlandığı 26 Mart 1985 tarihinden bugüne kadar 5 binin üzerinde korucu hakkında 'terör suçları', 'mala karşı işlenen suçlar', şahsa karşı suçlar, kaçakçılık gibi suçlara karıştığı gerekçesiyle işlem yapıldı.

Bilge Köyü Katliamı’nda tartışılmıştı

Koruculuk sistemi Mardin'in Bilge Köyü’nde 44 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan elim olayın ardından büyük tartışmaya neden olmuştu. 44 kişinin ölümüne neden olan kişilerin korucu oldukları ve katliamda kullandıkları silahların da devlet tarafından verilen silahlar olduğu ortaya çıkmıştı.

Hükümet de Bilge Köyü katliamının ardından koruculuk sitemini yeniden düzenlemek için çalışma başlattığını açıklamıştı. Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün yargılandı faili meçhul cinayetler davasında Kamil Atağ ile Koçero Saluci gibi korucubaşı olarak görev yapmış ve JİTEM'in yasadışı işlerine karışmış kişilerinde yer alması sistemin istismara açık olduğunu gözler önüne sermişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:00

İLGİLİ HABERLER