Gündem
  • 24.6.2007 16:07

SEÇMEN KAĞIDI GELMEYENLER KİMLİKLERİYLE OY KULLANACAK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, seçmen bilgi kağıdı gelmeyen veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını bilmeyen vatandaşların, kimlik belgeleriyle oy kullanabileceklerini, seçmen kütüğünde kaydı olmayan vatandaşların ise oy kullanamayacaklarını bildirdi.
 
 
 
Aydın, seçim sürecine ilişkin çeşitli sorularını yanıtladı.

Gümrük kapılarında yarın oy verme işleminin başlayacağını anımsatan Aydın, gümrük kapılarında kullanılacak oy pusulalarının basımının daha önceden tamamlandığını ve 14 gümrük kapısına gönderildiğini kaydetti.

Gümrük kapılarında, Türkiye'de seçmen kütüğüne kaydı olmayan, yurt dışında 6 aydan fazla ikamet eden, 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti Pasaportunu ibraz eden Türk vatandaşların oy kullanabileceğini hatırlatan Aydın, bu vatandaşların oylarını ülkeye girişte veya çıkışta kullanabileceklerini bildirdi.

-PASAPORTA ''OY KULLANDI'' DAMGASI-

Bu şartları taşıyan vatandaşların, bilgisayarda kontrol edilerek, Türkiye'de seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarına bakılacağını belirten Aydın, oy kullanan vatandaşların pasaportlarına ''oy kullandı'' damgası basılacağını kaydetti.

Gümrüklerde kurulan ilçe seçim kurullarında 24 saat oy kullanılabileceğini belirten Aydın, oy kullanma işleminin 22 Temmuzda sona ereceğini kaydetti. Bu süreçte gümrük kapılarında kullanılan oyların zarflar açılmadan saklanacağını söyleyen Aydın, bu oyların tasnif işleminin Türkiye'de sandıklar açıldığı anda başlayacağını belirtti.

Türkiye genelinde kullanılacak oy pusulalarının basımının sorunsuz devam ettiğini belirten Aydın, basımda kullanılan kağıdın daha önce tabaka halinde olduğunu, bu yıl bobin halinde kağıt ile basım yaptıklarını söyledi. Aydın, böylelikle yüzde 25 oranında kar elde edildiğini bildirdi.

-SEÇMENE UYARILAR-

Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımının büyük oranda tamamlandığını belirten Aydın, seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşların da oy kullanabileceğini bildirdi.

Oy kullanma günü vatandaşların seçmen bilgi kağıdı ve nüfus cüzdanı ile oy kullanabileceklerini belirten Aydın, nüfus cüzdanı yerine, ehliyet, pasaport, evlilik cüzdanı, muhtarlık veya belediyeler hariç diğer kurumlardan verilmiş kimliklerle de oy kullanılabileceğini bildirdi.

Aydın, seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayan vatandaşların YSK'nın internet sitesine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını girerek, nerede, hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebileceklerini bildirdi.

Muammer Aydın, seçmen kütüğünde kaydı olmayan vatandaşların oy kullanamayacağını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunmayan vatandaşların oy veremeyeceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtene Aydın, TC kimlik numarasını bilmeyen vatandaşların, kimlik belgeleriyle oylarını kullanabileceklerini söyledi.

Vatandaşların yine de Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını öğrenmelerini öneren Aydın, seçmen kütüğünün bilgisayar ortamına geçtiğini, bundan sonraki süreçte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan vatandaşların kütüğe kaydedilmeyeceğini ifade etti.

Muammer Aydın, oy verme günü vatandaşların kimlik numaralarını bir kağıda yazıp getirmeleri halinde, bu numaraların kütüğe işlenmesinin sağlanabileceğini kaydetti.

-''HERKES SANDIK BAŞINA''-

Oy vermenin bir hak olduğunu söyleyen Aydın, ''Onun için seçmen kütüğüne kayıtlı tüm vatandaşlarımız sandık başına gitsinler. Hangi partiye, hangi bağımsıza oylarını vereceklerse oylarını kullansınlar. Hem haklarını kullanmış hem de görevlerini yerine getirmiş olsunlar'' dedi.

Mevsim durumunu dikkate alarak 32 ilde oy verme işlemini 07.00-16.00 saatleri olarak değiştirdiklerini de anımsatan Aydın, diğer illerde oy verme işleminin 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacağını bildirdi.

-EĞİTİM-SEN'İN İDDİASI-

Eğitim-Sen'in, ''ilçe seçim kurullarına seçilen öğretmenlerin belli bir sendikanın mensupları arasından seçildiği'' yönündeki iddiasını da değerlendiren Aydın, Eğitim-Sen'in bu yöndeki iddialarla kendilerine de başvurduğunu bildirdi.

Yasa gereği bunun mümkün olamayacağını belirten Aydın,ilçe seçim kurulu başkanı hakimin sandık kurulu için bir liste hazırlayacağını, ilçe seçim kurulunda görevli 4 siyasi parti üyesinin de ayrı ayrı listeler belirleyeceğini anlattı. Aydın, bu 5 listenin bir torbaya konulup kura çekileceğini ve her sandık için bu listelerden birer kişinin başkan olarak belirleneceğini ifade etti.

Bu kurada belli bir sendikayı bağlı bir kişinin isminin çıkmasının pek mümkün olamayacağını söyleyen Aydın, konuyla ilgili iddiaları, il milli eğitim müdürlüğü ve ilçe seçim kurulu başkanlığına ilettiklerini ve konunun araştırılmasını istediklerini bildirdi.

-SEDAT BUCAK'IN DURUMU-

Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin, hakkında verilen 1 yıl 15 günlük hapis ve erteleme kararını onadığı DP Şanlıurfa 1. sıra milletvekili adayı Sedat Edip Bucak'ın, seçilmesi halinde mazbatasını alıp alamayacağına ilişkin bir soru üzerine Aydın, konuyu basından öğrendiklerini belirtti.

Bucak'ın 1 yıl 15 gün hapis cezasının onandığının söylendiğini ifade eden Aydın, ''Ceza ertelenmiş olabilir. Ama Anayasa'nın 76. maddesi ve Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesine göre, 1 yıl ve daha fazla hapis cezası alanlar milletvekili olamazlar'' dedi.

Bu hükmün, kişi hakkındaki mahkumiyetin kesinleşmesi halinde geçerli olacağını ifade eden Aydın, Bucak'ın cezasının kesinleşmesi halinde seçilse bile milletvekili olamayacağını bildirdi.

Milletvekili aday listeleri kesinleştiği ve aday incelemeleri tamamlandığı için bu konuda işlem yapmadıklarını söyleyen Aydın, ''Bu konuda bize başvuru oldu. Bunun, seçim sonunda değerlendirilmesine karar verdik. Eğer seçilirse, değerlendireceğiz. Şu anda bir karar yok'' diye konuştu.

-TV VE RADYODA PROGRAM YAPAN ADAYLAR-

Genç Parti milletvekili adayı İbrahim Tatlıses gibi aday olduğu halde televizyon veya radyoda program yapan adayların durumuyla ilgili soruyu da yanıtlayan YSK Başkanı Aydın, bu konuda RTÜK'ten kendilerine bir yazı geldiğini bildirdi. RTÜK'ün yazısında isim belirtilmediğini, genel ifade kullanıldığını söyleyen Aydın, bu adayların programlarında siyasi propaganda yapmadıkları sürece program yapmaya devam edebilecekleri yönünde karar aldıklarını kaydetti.
 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:04

İLGİLİ HABERLER