Sağlık
  • 16.1.2009 04:55

SÜTÜ AZALAN ANNE NE YAPMALI?..

* 1.5 aylık hamileyim. Hamile olduğumu bilmeden bir ay kadar önce bir akciğer filmi çektirmiştim. Bebeğe zararı olur mu?
Akciğer filminde kullanılan dozlar oldukça düşüktür ve bebeğe zarar vermez.

* 3 ay önce doğum yaptım. Daha önce çocuğumu emzirirken sütüm çok geliyordu, şimdi azalmaya başladı. Bunun nedeni ne olabilir?
Bazen annenin sütü azalır. Anne sütünün azalması, genellikle emzirme ile ilgili bir sorun bulunduğunda, bebeğin yeterli anne sütü alamadığı durumlarda olur. Anne sütünü arttırmak ya da emzirmeyi yeniden başlatmak aynı ilkeye dayanır. Annenin başarması için çok iyi motive edilmiş ve destekleniyor olması önemlidir. Memenin uyarılması için annenin bebeğini sık emzirmesi gerekir. Bebek sık emzirilmezse, süt artmayacaktır. Sadece daha fazla yemek, annenin süt yapımını arttırmaz. Annenin beslenmesi önemli olduğu için yeterli enerji alımı açısından dikkat edilmelidir. Yemek ve sıcak içecekler annenin kendini daha güvenli hissetmesini sağlaması açısından önemlidir. Birçok anne özellikle emzirme sırasında her zamankinden daha çok susadığını fark eder susuzluklarını gidermek için daha çok su içmelidirler. Ama ihtiyaçtan fazla sıvı almak süt miktarını arttırmaz. Birçok toplumda, anneler süt miktarını arttıran bazı maddeleri bilirler ve kullanırlar. Bunlar süt miktarını arttırdıklarına inandıkları, bazı özel yiyecekler, içecekler veya bitkilerdir. Bu maddeler ilaç gibi etki etmezler, ama annenin güvenli ve rahat hissetmesini sağlamaları açısından önemlidirler. Süt yapımının arttırılması için bebeğin günde en az sekiz kez ve doğru teknik ile emzirilmesi gerekmektedir. Her emzirmede, bebeğin memede daha uzun kalmasına izin verilmelidir. Anne bebeği yanında tutmalı ve geceleri de emzirmelidir. Çünkü bazı bebekler uykulu iken daha rahat emzirilirler. Diğer besinler bebeğe, biberonla verilmemelidir. Yalancı meme kullanılmamalıdır. Bebek süt gelmeyen memeden emmeyi reddediyorsa, meme emerken bebeğe ağzının kenarından damlalıkla süt verilerek memede kalması sağlanmalıdır. Anne sütünün arttırılması için annenin sabretmesi gerekir."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 02:10

İLGİLİ HABERLER