Gündem
  • 22.1.2008 12:18

TÜRKİYE'NİN EN KÜÇÜK İLİ BAYBURT

Gümüşhane’den 1989 yılında ayrılarak Türkiye’nin 69. ili olan Bayburt, merkez ilçe ve belde olan Aydıntepe ile Demirözü’nün ilçe statüsüne kavuşturulmasıyla, "Türkiye’nin en az ilçesi olan ili" unvanına elinde bulunduruyor.
      Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre, bir önceki sayımda 97 bin 136 olan nüfusu yüzde 21.31 oranında azalan Bayburt’un nüfusu, 76 bin 609 kişiye düştü. En az ilçeye sahip il olan Bayburt, böylece Türkiye’nin en az nüfusa sahip ili durumuna geldi. Bayburt’ta 37 bin 473 kişi şehirde, 39 bin 136 kişi ise köyde ikamet ediyor.
      2000’de yapılan sayımda Tunceli 93 bin 584 rakamıyla en az nüfuslu il
      olurken, Bayburt 97 bin 136 ile sondan ikinci sıradaydı.
     
     "BİZE YAKIN İLÇELER GÜMÜŞHANE’DE KALDI"
      Belediye Başkanı Bekir Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ’en az nüfusa sahip il’ olmalarının en önemli nedeninin, 1989 yılında il olduktan sonra kendilerine herhangi bir ilçe bağlanmayışı olduğunu söyledi.
      Çetin, Bayburt il statüsüne kavuştuğunda mevcut iki belde olan Demirözü ile Aydıntepe’nin ilçe yapıldığını, Gümüşhane’nin kendi il merkezlerine yakın olan ilçelerinin ise Bayburt’a bağlanmadığını belirterek, "Bu nedenle nüfus azlığı yönünden böyle bir durum ortaya çıktı" dedi.
      Nüfuslarının "en az" olmasına karşın "en fazla göç veren il" konumunda bulunmadıklarını belirten Çetin, "Ülke genelinde doğu ve güney doğudan büyük şehirlere göçler sürüyor. Bizde de göç var ancak son yıllarda bunda bir azalma söz konusu. Bu nedenle ’en fazla göç veren kent’ olduğumuzu düşünmüyorum. Örneğin bizim 2000 yılındaki sayımdan sonra oran olarak azalmamız yüzde 21.31 iken, Gümüşhane’de son sayımlara göre nüfustaki azalma oranı yüzde 30.22 olmuştur" diye konuştu.
      Bayburt’un bulunduğu bu konumdan önümüzdeki yıllarda kurtulacağını vurgulayan Çetin, şunları söyledi:
      "İlimizde bir üniversite kurulması söz konusu. KÖYDES ve BELDES projeleri ile gelişmişlik düzeyimiz artmakta. Doğal potansiyellerin değerlendirilip Organize Sanayi Bölgesi’nin etkinliğinin artırılmasıyla Bayburt’taki kalkınmanın süreceğine ve bu süreci en üst seviyede yapabilecek il olacağımıza inanıyorum. Bayburt, kalkınma noktasında yapılacak yatırımlarla kabuğunu kıracak ve nüfus potansiyelini artıracaktır."
     
     BAYBURT TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI YUMAK
      Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak ise "en az nüfusa sahip il" unvanının, daha önceki mükerrer yazımlar ve göçler nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.
      Devletten alınacak yardımların yüksek olması için daha önceki sayımlarda bilinçli olarak mükerrer yazımların olduğunu iddia eden Yumak, "Yeni sistemle herkes bulunduğu yerde ve kimlik numaralarına göre yazıldığı için sonuç böyle oldu" dedi.
      Bir başka önemli nedeni, kentten büyük şehirlere göçün oluşturduğunu ifade eden Yumak, şöyle devam etti:
      "Göçün nedenlerinin başında ise coğrafi konumumuz, ulaşım sıkıntıları, sanayinin gelişmemesi, tarım ve hayvancılıkla ilgili devletin destekleme çalışmalarının devam etmesine rağmen insanlarımızın devletle alışveriş yapma kültürü ve yeteneğinin gelişmemesi gelmektedir. Bunlar kentteki işsizliği körüklemekte, insanlar da çareyi başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere göç etmekte bulmaktadırlar. Bu da nüfusumuzun bugünkü durumuna gerilemesine neden olmaktadır." Göçün tersine döndürülmesi için devletin atacağı adımların önemli olduğunu vurgulayan Yumak, "Var olan kaynaklarımızı değerlendirmeyi başarır, kalkınmadaki önceliğimizi iyi değerlendirebilirsek, kaybettiğimiz insanları geriye döndürebiliriz" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:12

İLGİLİ HABERLER