Yaşam
  • 15.6.2010 08:05

YILAN BALIKLARININ İNANILMAZ ÖYKÜSÜ...

Göl ve nehirlerde yaşamını sürdüren yılan balıkları, mucizevi yaşam öyküleriyle dikkat çekiyor. Bilim dünyası nedenini henüz çözemese de dünyadaki tüm yılan balıkları sadece Meksika Körfezi'ndeki Sargasso Denizi'nde çiftleşiyor. Yılan balıkları, Şubat ve Mart aylarında Aydın Söke'deki Bafa Gölü'nden Büyük Menderes yoluyla Akdeniz'e, oradan da Cebelitarık'ı geçerek Bermuda Şeytan Üçgeni'nin bulunduğu Sargasso Denizi'ne ulaşıyor. Yüzde 20 oranında deriden de solunum yapabildiği için önüne çıkan engelleri aşarak açık denize ulaşan balıklar hiçbir şey yemeden yaklaşık 200 gün yolculuk ediyor.

Burada dibe dalan balıklar, 500 metre derinliğe sperma ve yumurtalarını bırakıyor. Çiftleşme sonrası ebeveynlerin yaşamları sona ererken larvalar, akıntılarla sürüklenerek Sargasso Denizi'nden Akdeniz'e doğru hareket ediyor. 2 yıl süren yolculuk sonunda Akdeniz kıyılarında yavru yılan balığı formuna dönüşen balıklar, 3'üncü yılda Türkiye kıyılarına ulaşıyor. Burada iç sulara geçmek için yağmurlu mevsimleri ve su baskınlarını bekleyen balıklar, ebeveynlerinin geldiği göl ve nehirlere dönüyor. Öte yandan Bafa Gölü çevresindeki köylerden balıkçıların ''Pinter'' adı verilen özel ağlarla yakaladıkları yılan balıkları, kilogramı 10 liradan restoranlara satılıyor.

CİNSEL GÜCÜ ARTIRIYOR
Yılan balığı, çok yağlı bir balık olması nedeniyle genelde kışın tüketiliyor. Balığın yağlı yapısıyla birçok faydasının bulunduğu ifade ediliyor. Çeşitli kaynaklarda yağının kandaki kolesterolü erittiği, eklem ağrılarına iyi geldiği ve cinsel gücü artırdığı belirtiliyor.

MUCİZE YOLCULUK
Üreme çağına gelen yılan balıkları, metamorfoz geçirerek başladıkları yolculuklarını 6 bin kilometre uzaklıktaki Meksika kıyılarında çiftleşme ile sonlandırıyor. Yılan balığı Japonya, Tayvan ve Kore gibi Uzak Doğu ülkelerinde geleneksel bir öneme sahip. Avrupa'da ise füme olarak tüketiliyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:56

İLGİLİ HABERLER