Gündem
  • 22.5.2019 09:58

YSK gerekçeli kararı niçin açıklamadı?

YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etmesinin üzerinden 16 gün geçmesine rağmen 200 sayfa civarında olduğu belirtilen “gerekçe”nin hala açıklanmaması tartışmalara neden oldu. Gerekçenin iptalin haklılığını ve organize hırsızlığı ortaya koyacağı için geciktirildiği belirtiliyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimi için iptal kararı vermesinin ardından 16 gün geçti. Ancak 200 sayfa olduğu belirtilen kararın gerekçesi henüz açıklanmadı. Gerekçenin geciktirilerek, sandıktaki organize hırsızlığa yönelik kanıtların ortaya çıkmaması amaçlanıyor. Gerekçeli kararın haksızlığı tescilleyeceği ve AK Parti’ye yarayacağı için açıklamanın geciktirildiği belirtiliyor.

Hırsızlık tescil edilecek

Seçimlerin yenilenmemesi yönünde görüş bildiren muhalif üyelerin, karara yönelik muhalefet şerhlerini yazmak yerine "İstanbul'da seçimler yenilensin" diyen 7 üyenin gerekçesine yanıt vermeye çalıştığı için sürecin uzadığı belirtiliyor.

Gerekçe için gözler YSK'da

YSK, AK Parti ve MHP'nin olağanüstü itirazları çerçevesinde yapılan başvuruları değerlendirerek, 6 Mayıs'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verdi. Karar, 4'e karşı 7 üyenin oyuyla alındı. 6 Mayıs'ta İstanbul ile ilgili son sözü söyleyen YSK'nın bu sefer de gerekçeli kararı merakla bekleniyor. YSK'nın söz konusu kararının ardından 16 gün geçti. Yenilenecek seçimlere ise bir ay kaldı. Ancak Kurul henüz gerekçeli kararını açıklamadı. YSK'nın söz konusu gerekçeli kararını önce gün açıklayacağı belirtiliyordu. Önceki gün yedek üyelerin İstanbul seçimlerinin iptalinde oy kullanmasına yapılan itirazı "Anayasa ve diğer ilgili mevzuata aykırı bir durum bulunmamaktadır" diyerek reddeden YSK, gerekçeli kararı ise açıklamadı. YSK yine dün beklenen gerekçeli kararı açıklamadı.

‘Şerh’ süreci uzattı

İstanbul'daki seçimlerin yenilenmesi yönünde görüş bildiren 7 üye 'iptal' gerekçelerini tamamladı. Muhalif 4 üyenin de muhalefet şerhlerini tamamladığı belirtiliyordu. Ancak İstanbul'da seçimlerine yenilenmesine karşı çıkan muhalif üyeler, karardan ziyade gerekçeye muhalefet şerhi yazmak isteyince süreç uzadı.

Gerekçeye şerh mi?

Alınan bilgiye göre, karara muhalif kalan üyelerden birisi, 7 üyenin yazdığı iptal gerekçesinde yer verilen bazı hususlara yanıt vermek için ek süre talebinde bulundu. Bu talep de kabul edildi. Ayrıca diğer muhalif üyeler de muhalefet şerhlerini yenilemek istedi. Alınan bu karar tartışmaya neden olurken, "Karara mı yoksa gerekçeye mi şerh yazıyorlar?" sorusunu akıllara getirdi.

Yenişafak

Güncellenme Tarihi : 22.5.2019 10:00

İLGİLİ HABERLER