Eğitim
  • 29.9.2010 17:37

"YÜKSEK ÖĞRENİME GEÇİŞTE SINIRLAMALAR KALKACAK"

ALPARSLAN ÖTÜKEN - NECATİ ÇİÇEK
KAYSERİ

Bir dizi açılış ve toplantıya katılmak üzere kente gelen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Vali Mevlüt Bilici'yi makamında ziyaret etti. Burada konuşan Bakan Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı olarak tüm sorunları yerinde görerek çözümleri ortaya koymak açısından, adeta o şehrin eğitim fotoğrafını çekmek üzere il il gezdiklerini söyledi.



Gezi programında en sonlara Kayseri'yi bıraktıklarını belirten Bakan Çubukçu, "Aslında Kayseri'nin çok önemli problemlerinin olmadığını söyleyebiliriz. Eğitime ait politikalarımızı, Kayseri üzerinde yapılması gerekenleri yeniden bir değerlendirip masaya yatıracağız" dedi.


Mesleki eğitimin tekrar yapılandırılması neticesinde 180'e yakın alanda mesleki eğitim verildiğini hatırlatan Bakan Çubukçu, aslında meslek eğitiminde Türkiye'nin çok kötü olduğu ve sanayinin ara elemanının karşılanmadığına yönelik itirazların olduğunu belirterek, bu tarz söylentilerin sadece önyargıdan ibaret olduğunu kaydetti. Bakan Çubukçu, "Biz mesleki eğitim konusunda yapılanmamızı tamamladık.



Mesleki eğitim sadece devletin rol alacağı bir eğitim değil, istihdamı artırmak maksatlı, sanayinin ve özel sektörün iş birliği ile birlikte yürütülmesi gereken bir süreç. Ben şunu sevinerek söyleyebilirim ki mesleki eğitimden mezun olan gençlerimizin yüzde 93'ü istihdama katılıyor. Yani bugün hala mesleki eğitim düşündüğümüz kadar cazip" diye konuştu.


Gençlerin mesleki eğitime devamının veya mesleki eğitime başvurunun düşük olmasının nedenleri olduğunu ifade eden Bakan Çubukçu, "Nedenlerden biri özellikle mesleki eğitim görenlerin yüksek öğrenime geçişte etki eden puan sistemiydi. Bunun zaman içerisinde tamamen aşılacağını düşünüyoruz.



Geçen yıl itibarıyla yüksek öğrenime geçiş sınavında alanlar kaldırıldı. Yüksek öğrenim görmek isteyen her öğrenci objektif eşit şartlarda yapılan bir sınavda istediği bölüme yerleşebilmeli, hatta bölüm değiştirilebilmelidir. Yeni dönemde ortaöğretimde alanları kaldırdık.



Yani ortaöğretimdeki her genç, yüksek öğrenime geçişte herhangi bir alan sınırlamasına bağlı olmayacak. Ortak derslerini görecekler, ilave fark derslerini görenler de bu alanlarda farklı bölümlerde farklı sınavlara girebilecek" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:13

İLGİLİ HABERLER