Ekonomi
  • 29.8.2011 16:54

YUNAN BORSASINDA BÜYÜK KAYIP!

ATİNA (A.A) - Yunan basını, borsanın, 25 Temmuzdan bu yana 1,293 puandan 881 puana düştüğünü, bunun da bankaların hisse senetlerinde büyük kayba neden olduğunu duyurdu.
Gazete haberlerinde, borsadaki düşüşün neden olduğu 14 milyar avro tutarındaki kayba, banka tahvillerinin değiştirilmesinden kaybedeceği tahmin edilen 5,1 milyar da eklendiğinde, değer kaybının 20 milyar avroya ulaşacağı belirtildi.
Haberlerde, son bir ay içinde Post Bank'ın hisse senetlerinde yüzde 58 oranında düşüş kaydedilirken, Alpha Bank yüzde 37, Etniki Bank (NBG) yüzde 39, Eurobank EFG yüzde 39, Pireos Bank yüzde 40 ve Marfin Popular Bank da yüzde 50 oranında değer kaybına uğradığı bildirildi.
Bankaların, Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılantırılması programına dahil olmasının yarattığı darbelerin, sermayeleri azalan bankalarda devletleştirilme korkusu yarattığı belirtiliyor.
Kathimerini gazetesi, sözkonusu program nedeniyle sermayeleri yara alacak olan bankaların, devletleştirilme korkusuyla kendi aralarında ''izdivaç'' yapma yoluna gittiğini belirtirken, haftalık Proto Thema gazetesi de, bankaların sermayelerini arttırmamaları durumunda, Kredi Destek Fonu'na başvurmalarının kaçınılmaz olacağını, bunun da devletleştirilmeye neden olabileceğini yazdı.
Yunanistan'ın en büyük ikinci ve üçüncü bankası EFG Eurobank ile Alpha Bank, ağır borç kriziyle mücadele etmek ve ülkenin Kredi Destek Fonu'na başvurudan kaçınmak için birleşme konusunda anlaşmaya vardı.
Ağır bir borç kriziyle mücadele eden Yunanistan'da banka hisseleri bu yıl yüzde 50'den fazla değer kaybetti.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:28

İLGİLİ HABERLER