Gündem
  • 12.8.2020 13:09

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias Oruç Reis'i şikayet ve Doğu Akdeniz'de destek için Pompeo'ya koştu

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Atina ile Ankara arasında hidrokarbon kaynakları konusunda çıkan anlaşmazlığın ortasında, Yunanistan ve ABD dışişleri bakanlarının Doğu Akdeniz'deki gerilimi görüşmek üzere Cuma günü Viyana'da bir araya geleceklerini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasındaki görüşme, Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'i 23 Ağustos'a kadar burada çalışacağını söyleyerek Türkiye'yi şikayet şikayet etti.

Türkiye, bu ay bölgede, Yunanistan'ın Girit adası ile Kıbrıs arasında bir yerde gaz arama ve sondaj ruhsatları çıkarmayı planladığını söyledi.

NATO müttefikleri Yunanistan ve Türkiye, kıta sahanlıklarının adalarla dolu sularda ne kadar uzağa uzandığına dair çelişkili görüşlere dayanarak, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları üzerindeki örtüşen iddiaları konusunda şiddetle aynı fikirde değiller.

Türkiye'nin son hamleleri, Yunanistan'ın Mısır'la Ankara'yı kızdıran bir denizcilik anlaşması imzalamasından günler sonra, komşusuyla gerginliği daha da artırdı ve Almanya'nın aracılık ettiği kısa bir sakinlik dönemini sona erdirdi.

Dendias Salı günü Türkiye'yi, ülkenin egemenlik haklarını savunmaya kararlı olduğunu söyleyerek "Yunan kıta sahanlığını derhal terk etmeye" çağırdı. Atina, sorunu çözmek için acil bir AB toplantısı çağrısında da bulundu.

Cuma günü saat 1300 GMT'de olağanüstü bir AB dışişleri bakanları toplantısı düzenlendi ve telekonferen yoluyla yapılacak.

ABD, Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğrudan müzakerelerin, Türkiye cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın'ın geçen hafta kesilene kadar iki aydır sürdüğünü söyledi.

Türkiye, Yunan diplomatların Türkiye ile uluslararası alanda tanınan Libya hükümeti arasındaki anlaşmayı etkili bir şekilde geçersiz kıldığını söylediği Mısır ile anlaşmanın Atina'ya güvenemeyeceğini gösterdiğini söyledi ve Yunanistan ve Kıbrıs'ın da iddia ettiği suları incelemeye devam edeceğine söz verdi.

REUTERS

Güncellenme Tarihi : 12.8.2020 13:18

İLGİLİ HABERLER