Gündem
  • 10.9.2013 13:44

Yunanistan, el koyduğu feribotu vermemekte diretiyor

 Yunan makamlarının feribotu vermemekte ısrarcı olması üzerine diplomatik gerginliğe neden olan olayla ilgili Atina'daki Türk Büyükelçi'nin Yunanistan Başbakanı'yla görüşeceği öğrenildi.

Kuşadası'ndan geçen cumartesi sabah saatlerinde Yunanistan'ın Sisam Adası'na giden Meander Travel'e ait 'Kuşadası Ekspres' adlı feribota Yunan makamları saat 17.00 sıralarında el koydu. Kuşadası'ndan Sisam Adası'na sefer düzenleyen Türk firmasından, bilet satış bedelinin yüzde 5'inin Yunan makamlarına ödenmesini isteyen Yunan yetkililerin, Türk feribotuna el koyması, gerginliğe yol açtı. Feribota el konulmasıyla ilgili yazılı bilgi verilmediğini savunan Meander Travel Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gür, adanın en büyük kenti olan Samos'un yöneticilerini suçladı.

Gür, "1977'den bu yana Kuşadası'ndan Yunanistan'ın Sisam Adası'na yolcu taşıyoruz. Yunanistan'da sattığımız biletlerden Yunan makamlarına verdiğimiz yüzde 5 vergiyi Türkiye'de sattığımız biletlerden de istediler. Kabul etmeyip, konuyu Yunanistan'da mahkemeye taşıdık. Süreç devam ederken geçen cumartesi sabah feribotumuza el konularak, feribotumuz ile üç personelimizin limandan çıkışına izin verilmedi. Atina'dan gelen avukatlarımız Samos makamlarına başvurarak feribotumuzu neden tuttuklarını bize resmi yazıyla bildirmelerini istedi. Yanıt bile vermediler. Çünkü hiçbir dayanakları yok. Feribotun bağlanabilmesi için mahkeme kararı gerekiyor, o da yok. Avukatlarımız Samos ve Syros'da mahkemeye başvurdu. Belediye Başkanı, Liman Başkanı ve liman veznesindeki görevli hakkında Yunanistan'da görevi kötüye kullanma suçundan dava açacağız" dedi.

BAKANLIKLAR DEVREDE

Türk Dışişleri ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarının konuyla yakından ilgilendiğini dile getiren Abdullah Gür, "Bakanlıklarımızın girişimleri, görüşmeleri bir sonuç vermedi. Büyükelçimizin çarşamba günü Yunanistan Başbakanı ile konuyu görüşeceğini öğrendik. Biz de sorun çözülüp feribotumuz serbest bırakılıncaya kadar Sisam Adası'na tüm seferlerimizi durdurduk" diye konuştu.

TURLAR ASKIYA ALINDI

Daha önce satın alınan turlar çerçevesinde Sisam Adası'nda bulunan Türk ve yabancı tatilcileri, kiraladıkları Yunanistan bayraklı teknelerle Kuşadası'na getirdiklerine dikkat çeken Abdullah Gür, "Bu davranış iki ülke turizmini de olumsuz etkiledi. Uluslararası birçok tur operatörü gerek Yunanistan adaları gerekse Türkiye'ye getirdikleri turistlere iki ülkenin turunu satıyor. Ve bizim aracılığımızla gidip geliyorlardı. Birçok anlaşma mevcut. Şimdilik sadece daha önce götürdüklerimizi geri getiriyoruz. Bunlar tamamlandıktan sonra konu çözülünceye kadar kesinlikle sefer yapmayacağız. Ramazan Bayramı'nda günde üç sefer yaptık. Ada turizmini canlandırdık. Şimdi Kurban Bayramı ile ilgili ciddi kaygılarımız olduğu için turları askıya almak zorunda kaldık. Bu durumdan en fazla Samos'daki otel, taverna ve araç kiralama şirketleri olumsuz etkilenecek" ifadelerini kullandı. Gür, uluslararası tur operatörlerinin taahhütlerini yerine getiremedikleri için kendilerine açacakları tazminat davalarına dayanarak, Yunan makamlarına kendilerinin de dava açacaklarını belirtti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:09

İLGİLİ HABERLER