Dünya
  • 2.7.2022 21:25

Yunanistan Türkiye korkusundan bütün parayı silaha yatırıyor!.. Şimdi de İsrail şemsiyesi kuruyor

Yunanistan Ege Denizi'ne gizlice İsrail 'şemsiyesi' kuruyor

Atina yönetiminde korku dağları sardı, Ege Denizi'nde tehlikeli bir oyun oynanıyor. İsrail'deki üs ziyareti haberinden bir hafta sonra Yunan medyası çarpıcı bir gelişmeyi duyurdu.

YUNANİSTEN ASKERİ HARCAMALARINI % 44 ARTTIRARAK REKORA GİDİYOR

Türkiye'nin gündemden düşmediği Yunan medyasında bugün gazete sayfalarında hem KKTC hem de Ege Denizi'ne 'gizlice' kurulan sistem öne çıkıyor. Kathimerini, 'Erdoğan karışık mesajlar göndermeye devam ediyor' başlığıyla yayımladığı haberde Türk liderin Cuma günü yaptığı açıklamalara yer verdi. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önce Yunanistan'la savaş istemediğini söylediğini, ardından Kurtuluş Savaşı'nı hatırlattığını bildiriyor. Kathimerini, Erdoğan'ın "Kabadayılığa yeltenen Yunanistan yönetimine bir asır önceki hadiselerden ibret almasını tavsiye ediyoruz" diyerek Atina'yı Küçük Asya Felaketi'yle tehdit ettiğini yazdı. Yunan ordusunun işgal ettiği Anadolu topraklarından Ege Denizi'ne dökülmesi, Yunanistan'da Küçük Asya Felaketi olarak adlandırılıyor.

Ta Nea gazetesi ise 'Provokatif açıklamalar/Erdoğan: Küçük Asya Felaketi'nden öğrenin' başlığıyla sunduğu haberinde, Türkiye liderinin Başbakan Kiryakos Miçotakis, hükümet ve Yunan halkına üçlü saldırıya geçtiğini ileri sürdü.

Gazete ayrıca, Erdoğan'ın Yunan hükümeti aleyhine oy kullanma çağrısı yaparak Yunanistan'ın içişlerine doğrudan müdahale ettiğini de savundu.

Yunanistan hükümet sözcüsü Yiannis Oikonomou'un Ankara'yı hedef alan açıklamaları, tüm medyada yer buldu. Skai televizyonuna konuşan Oikonomou, Atina yönetiminin silahlanma programları ve enerji anlaşmalarını övdü. Sözcü Oikonomou, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızdığı yönde hareket etmeye devam edeceklerini ve Yunanistan'ın bir daha asla zayıf ve dışlanmış bir ülke olmayacağını iddia etti.

To Vima gazetesi, 'Bu ülke bir daha asla dışlanmış olmayacak-Atina'dan Erdoğan'a mesajlar' başlığıyla hükümet sözcüsü Oikonomou'nun sözlerini haberleştirdi.

KKTC BASKIYI ARTIRIYOR

Kathimerini'deki bir başka haberde Kıbrıs Türklerinin adada iki devletli çözüm için Birleşmiş Milletler'de baskıyı artırdığı kaydedildi. Gazete, KKTC'nin BM'yu sunduğu Rumlarla birlikte enerji alanında işbirliği teklifiyle gelecekteki iki devletli çözümün altını çizdiğini vurguladı.

KKTC'nin söz konusu mektubunda Kıbrıs çevresindeki hidrokarbon ve diğer doğal kaynakların birlikte çıkarılması önerildi.


İSRAİL'DEN SATIN ALINDI

Kathimerini gazetesinin gözlerden kaçmayacak haberi ise, Türk insansız hava araçlarına karşı geliştirilen 'şemsiye' oldu. 'Drone-savarlar adalarımızı koruyacak' başlığıyla yayımlanan haberde, gizlilik içerisinde Ege Denizi'ndeki adalara konuşlandırılacak bir sistemden söz ediliyor.

Suriye'den Libya'ya, Azerbaycan'dan Ukrayna'ya birçok savaşın kaderini değiştiren Türk silahlı insansız hava araçları (SİHA), özellikle son bir yıldır Yunanistan'ın gündeminde. Türk drone'larından çekinen Atina yönetimi, Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na İsrail'den kiraladığı insansız hava araçlarını yerleştirdi.

Kathimerini gazetesi ise, Yunan ordusunun iki aydır üstünde çalıştığı gizli projeyle İsrail'den satın alınan hava savunma sistemini devreye almaya hazırlandığını yazdı. Haberde, söz konusu sistemin Türk insansız hava araçlarına müdahale edeceği ileri sürüldü.

"İster ünlü Bayraktar TB2 olsun ister daha gelişmiş drone ANKA-S olsun gökyüzünde yönünü kaybedecek" gibi iddialı bir cümlenin bulunduğu haber, İsrail sisteminin Türk SİHA'larını kör edeceğini savundu.

Önceki aylarda Yunanistan'ın müttefiki İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemini talep ettiği birçok kez medyadaki haberlere yansımıştı. Kathimerini, Ege Denizi'ne yerleştirilecek sistemin Demir Kubbe'yle benzer özelliklere sahip olduğunu ancak Yunanistan için özel olarak tasarlandığını yazdı.

ABD'DEN 400 MİLYON EURO'YA MQ-9 ALIYORLAR

Kathimerini, yalnızca gözetleme drone'larına sahip olan Yunanistan'ın ABD'den üç adet MQ-9 insansız hava aracı almaya hazırlandığını da aynı haberde kaydetti.

Gazete, parlamento gündeme getirilen MQ-9'ların kontrol istasyonlarıyla birlikte yaklaşık 400 milyon euroya mal olacağını bildiriyor. Yaklaşık 17 bin metre irtifaya ulaşabilen MQ-9'un menzili ise 1850 kilometre.

FLOROS'UN İSRAİL'DE ZİYARET ETTİĞİ ÜS

Yunan Ta Nea gazetesi, Haziran ayı sonunda 'Türk drone'larına karşı Ege'de çifte kalkan' başlığıyla bir haber yayımlamıştı. Ta Nea, kıtalararası üne kavuşan Türk insansız hava araçlarına karşı hem elektronik sistemler hem de yeni drone'lar alındığını belirtmişti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstantinos Floros'un İsrail gezisinde ziyaret ettiği askeri üsse değinen gazete, Yunan generalin Palmachim'deki üste İsrail'in insansız hava aracı filosunu incelediğini kaydetmişti. Yunan Genelkurmay Başkanı, ayrıca İsrail'in elindeki Demir Kubbe, David's Sling ve Arrow 3 hava savunma sistemleri hakkında bilgi aldı.

Yunan savaş gemilerine küçük insansız hava araçları konuşlandırıldığını yazan gazete, Yunanistan'ın kendi drone projesi Archytas'ın ise iki yıl içinde üretime başlayacağını aktarmıştı. Ta Nea'ya göre, Bayraktar TB2'ye yanıt veremeyen Yunan ordusu halihazırda insansız hava araçlarına karşı koyabilecek bir müdahale aracından yoksun.

 

Güncellenme Tarihi : 2.7.2022 22:13

İLGİLİ HABERLER