Ekonomi
  • 31.8.2011 17:52

YUNANİSTAN, YABANCI KREDİTÖRLERLE GÖRÜŞÜYOR

ATİNA (A.A) - Venizelos, Real FM radyosunda yaptığı konuşmada, Yunan ekonomisinin, bu yıl tahmin edilenden daha fazla muhtemelen yüzde 4,5'in üzerinde daralacağını belirtti. Yunan ekonomisinin resesyona girmesi, bu ülkenin uluslararası kurtarma paketinden kredi almaya devam etmesi için gerekli tasarruf programındaki mali hedefleri tutturmasını muhtemelen zorlaştıracak.
Şu anda düzenli denetim ziyareti için Atina'da bulunan troyka (Uluslararası Para Fonu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası) temsilcileriyle görüşmeler yürüttüklerini bildiren Venizelos, bütçe açığını azaltma hedeflerine ulaşmak için sürenin uzatılması arayışı içinde olmayacaklarını kaydetti.
''Herhangi bir süre uzatımı istemiyoruz. Ortak tartışma yürütüyoruz ve makroekonomik verileri, resesyonun derinliğini ve derin resesyona yol açan sebepleri değerlendiriyoruz'' diyen Venizelos, yılın son dört ayının kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.
Venizelos, istatistik verilerinin derin resesyonu gösterdiğini, ancak bunun yenilgiyi kabul etmeleri anlamına gelmediğini ve resesyonun etkilerini sınırlandırmak için çaba göstereceklerini ifade etti.
Başbakan Yorgo Papandreu'nun erken seçim çağrısında bulunabileceği söylentilerini reddeden Venizelos, ''Şu anda ülkenin en son ihtiyaç duyduğu şey erken seçim'' diye konuştu.
Konuşmasında, Finlandiya'nın Yunanistan için hazırlanan ikinci kurtarma paketine dahil olma karşılığında teminat talep etmesi tartışmalarına da değinen Venizelos, teminat tartışmaların sadece nakit teminatı içerdiğini belirtti.
Venizelos, ''Yunan ekonomisi için istikrar programında sorun yaratmayacak bir finansal niteliğin garantisi konusunda konuşuyoruz'' dedi.
Bu arada Başbakan Papandreu, ülkenin ikinci ve üçüncü büyük bankalarının birleşme planlarını açıklamasından iki gün sonra Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopulos biraraya geldi.
Bu iki bankanın birleşme kararını ''bankacılık sisteminin yeniden yapılanmasında çok önemli ilk adım'' olarak değerlendiren Provopulos, ''finansal krizden olumsuz etkilenen bankacılık sektöründe çok olumlu bir resim yaratacak yeni değişikliklerin olabileceğini'' bildirdi.
Avro Bölgesi ve IMF, geçen yıl ağır borç yükü altındaki Yunanistan için 110 milyar avroluk yardım paketi hazırlamıştı.
Bu yıl 21 Temmuz'da Yunanistan için 109 milyar avroluk ikinci yardım paketi de kabul edildi, ancak Finlandiya'nın pakete katılmak için Yunanistan'dan teminat istemesi bazı sıkıntılara yol açtı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:25

İLGİLİ HABERLER