Dünya
  • 24.8.2009 00:09

YUNANİSTAN YARDIM İSTİYOR!..

2007 Yılında büyük bir kabus yaşayan ve yüzlerce yangına 77 kurban veren Yunanistan'da, şimdi de Atina yakınları alev alev yanıyor.

Başkentin kuzeydoğusundaki Grammatikos Bölgesi'nde çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede diğer kuzey bölgelerine sıçradı.

Bölge üzerinde oluşan duman tabakası Atina'dan görülüyor. İtfaiye ekiplerine Yunanistan Silahlı Kuvvetleri de eşlik ediyor. Ülkenin bütün hastaneleri alarma geçirildi. Söndürme çalışmalarına 20 uçak, 24 helikopter katılıyor.

Sadece itfaye görevlileri ve askerler değil gönüllüler, bölgedeki ev sahipleri de söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Ancak şiddetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmaları beklenen sonuçları vermiyor. Bazı çevre köyleri de boşaltıldı.

Bu arada Atina dışında ülkenin 83 yerinde çıkan orman yangınları Yunan itfaiyesinin gücünü azaltıyor.

Kamu düzeninden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Hristos Markoyannakis, kontrol altına alınamayan yangın için, isimlerini vermediği bazı ülkelerden yardım talebinde bulunduklarını açıkladı.

Başbakanlık konutunda öğle saatlerinde Başbakan Kostas Karamanlis'in başkanlığında İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos, Milli Savunma Bakanı Vangelis Meymarakis ve Çevre Bakanı Yorgos Sufliyas'ın katıldığı kriz yönetimi toplantısının ardından basına konuşan Markoyannakis, zor bir durumla karşı karşıya bulunduklarını söyledi.

Markoyannakis, Yunanistan'ın tüm gücünü seferber etmesine karşın, Atina'daki yangının kontrol altına alınamadığını belirtti.

İtalya, Fransa, Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail yangın bölgelerine yardım göndereceğini açıkladı.

Ülkede, Akdeniz ülkeleri arasında en büyük yangın söndürme filosuna sahip olunmasına rağmen, rüzgar karşısında etkisiz kalındığı yorumları yapılıyor.

Hükümet bölgede olağanüstü hal ilan ederken Başbakan Kostas Karamanlis "öncelik insan hayatlarının kurtarılması" dedi. Dün geceyi itfaiye karargahında geçiren Karamanlis bu sabah da helikopterle bölgeyi gezerek zararın boyutlarını inceledi.

Yunan basını, gece boyu süren yangının Atina yakınlarındaki Ayos Stefanos'a kadar ulaştığını ve Pallini ile Anthusa bölgelerindeki yerleşim birimlerinin ciddi tehlike altında bulunduğunu belirtti.

Televizyonlar, yangının 12 bin hektarın üzerindeki bir bölgede etkili olduğunun açıklandığını ve çalılık ve orman alanları, ekili araziler, ağıllar, zeytinlik ve seralar ile bazı yerleşim birimlerinin büyük zarar gördüğünü kaydettiler.

Bu arada, televizyon kanallarına telefon eden çok sayıda kişi evlerinin yangın tehdidinde olduğunu ancak görevlilerin bulundukları bölgedeki alevleri kontrol edemediklerini söylediler.

Atina haber ajansı ANA, yangın tehdidi altında bulunan Pendelis Hastanesi ile Kuzey Geraka'daki bazı huzurevlerinin tahliye edildiğini duyurdu. Ajans, dün de bölgedeki bir askeri üssün tahliye edildiğini bildirmişti.

Ana muhalefet partisi lideri Papandreu da, Atina çevresinde büyük bir ekolojik felaket yaşandığını açıkladı.

Metereoloji yetkilileri şiddetli rüzgarın bir süre daha devam edeceğini belirtiyor.

Şimdiye kadar en sevindirici nokta ise can kaybı olmaması.

Öte yandan, İyon Denizi'nde Zakinthos Adası'nda çıkan ve yaklaşık 300 hektarlık ormanlık alanı yokettikten sonra kontrol altına alınan 3 ayrı yangının, yangın söndürme uçaklarının Attiki bölgesindeki yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere adadan ayrılmalarından sonra yeniden alevlendiği bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:34

İLGİLİ HABERLER