Yaşam
  • 28.6.2007 20:46

YURT GENELİNDE AŞIRI SICAKLAR HAYATI FELÇ ETTİ

Yurt genelinde aşırı sıcaklar hayatı olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.
      Antakya’da, aşırı sıcak nedeniyle kalp krizi geçiren bir kişi hayatını kaybetti.
      Alınan bilgiye göre, Uzun Çarşı içerisindeki dükkanının önünde arkadaşlarıyla tavla oynayan ve şeker hastası olduğu belirtilen Cafer Leyla (55), aşırı sıcak nedeniyle fenalaştı.
      Arkadaşlarının yardımı ile Antakya Devlet Hastanesine kaldırılan Leyla’nın kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği bildirildi.
     
     ADANA’DA NEM ORANI YÜZDE 50
      Adana’da, mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığına bugünden itibaren yüksek nem oranı da eşlik etmeye başladı.
      Hafta başından itibaren Adana ve çevresinde 37 ila 40 derece arasında seyreden hava sıcaklığı, bugün 35 dereceye kadar düştü, ancak nem oranı hafta başına oranla yüzde 20-28’den yüzde 50’ye yükseldi.
      Hafta sonuna kadar hava sıcaklığının 35-38 derece civarında olması beklenen Adana’da, hafta sonundan itibaren ise hava sıcaklığının 3-4 derece düşeceği, ancak nem oranının yüzde 50’ler seviyesinde devam edeceği tahmin ediliyor.
     
     SICAKLAR VÜCUDUN DENGESİNİ BOZUYOR
      Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neyhan Ergene, "Sıcaklarda bir insanın ne kadar su kaybedeceğini kestirmek imkansız. Bir maraton koşusunda sporcu, 2 saat 15 dakikada 6 litreye varan oranda su kaybedebiliyor" dedi.
      Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde etkili olan aşırı sıcakların vücudun iç dengesini bozabildiğini, bunun da bazı rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.
      İnsan vücudunun bir fabrika gibi sürekli ısı ürettiğini belirten Ergene, iç ısının 37 derece olarak ayarlanmaya çalışıldığını, fazla ısının dışarı atıldığını anlattı.
      Aşırı sıcaklarda vücudun iç ısıyı 37 dereceye ayarlamak için dışarı ısı vermekte zorlandığını vurgulayan Ergene, şunları kaydetti:
      "Bu durumda vücut strese girer. Aşırı terleme ile vücut kendini serinletmeye çalışır. Bu noktada da iç dengenin korunmasında sorumlu olan mineral madde kaybı yaşanır. Terlemenin boyutuna göre iç denge bozulur. Bulunulan ortama, yapılan işe, hareketliliğe, gölgeye ve havanın nemine göre terlemenin boyutu değişir." Sıcaklarda günlük su tüketiminin daha fazla olması gerektiğini belirten Ergene, "Terlemeyle atılan mineral maddelerin alınması ve iç dengenin sürekli korunması için özellikle meyve suyu tüketimi çok önemli. Taze meyve suları, mineral madde kaynağı olduğu için vücudun dengesinin korunmasında önemli rol oynar" dedi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:49

İLGİLİ HABERLER