Dünya
  • 4.11.2020 22:38

Yurtdışında Kariyer Planlayanlar İçin Tavsiyeler

Geçmiş yıllarda yurtdışında üniversite okumak ve kariyer yapmak çok daha meşakkatli ve maddi olarak zorlayan niteliklere sahipti. Fakat günümüze bakıldığında bu durum daha kolay bir hal aldı. Bu kolaylığın başında gelişmiş bir teknoloji gelmektedir. Aynı zamanda daha önceki yıllarda ulaşım açısından bile sıkıntı yaşanmaktayken şimdilerde hemen hemen her gün ulaşım sağlanabilecek havayolu ulaşımı bulunmaktadır.

Yurtdışında kariyer hedeflerine ulaşmak isteyenler, orada yapacakları işlerle ilgili gitmeden önce bilgi edinmelerinde fayda vardır. Çünkü orada yaptıkları işlerde kazanacakları ücret önemli bir faktördür. Alınan ücret oraya gittiklerinde konaklama, gıda ve sosyal hayat için yeterli derecede olmalıdır. Bütün bu kriterler göz önüne alınarak bir planlama yapılmalıdır. Yapacağınız tercih sadece kariyer planlamanızda değil, gelecek yaşantınızda da etkili olacaktır.

Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler

Bu konuda karar vermeden önce yapılması gereken ilk adımın iyi bir araştırmadan geçtiğini unutmayın. Ne iş yapacak olursanız olun geri dönüş yaptığınızda ülkemizde nasıl devam ettirebileceğiniz konusunu da araştırmanızda fayda vardır. Bu nedenle bilgi almak için gerek o ülkede çalışacağınız şirketin web sitesinden gerekse daha önce orada çalışma izni olan kişilerden yardım istemekten çekinmeyin.

Kararınızı verdikten sonra da mutlaka başka birkaç plan daha yapmalısınız. Bilmediğiniz bir ülkede yapacağınız iş ile ilgili bir sıkıntı yaşadığınızda bu durumun çok uzun süre gitmemesini sağlamalısınız. Yapılacak olan detaylı araştırmalar sonrasında bu konularda da bir fikir edinmiş olacaksınız.

Çalışmak istediğiniz işlerle ilgili mutlaka notlar almalı ve bu konuda bilgi sahibi olmalısınız. Bu sizin gittiğiniz andan itibaren ne ile karşılaşacağınızı da düşünmenizi sağlayacaktır. Eğer imkanınız varsa orada ilgilendiğiniz işlerde çalışan kişilerle iletişim kurmak çok faydalı bir adım olacaktır. Hem fikir edinmenizi hem de ücretlerle ilgili soru işaretlerinizi giderme de yardımcı olacaktır.

Bir diğer konu ise düzeninizi bozmadan gitmeniz gerektiğidir. Çünkü ülke dışına çıktığınızda ne ile karşılaşacağınız belli olmadığından ve eğer dönüş planlıyorsanız döndüğünüzde düzeniniz olduğunu bilmelisiniz. Bu konuda daha sonra karar verebilirsiniz. Yapılan bir takım araştırmada yurtdışına giden her 10 kişiden 4’ü geri dönüş yapmaktadır. Bu nedenle de tüm düzeninizi dağıtmak sıkıntılı bir durum haline gelebilir.

Özellikle sıkıntı yaşamamanız için gideceğiniz ülkenin dili ile ilgili araştırma da yapılmalıdır. Hatta imkanınız varsa bu konuda bir eğitim almak iş bulma açısından sizin için olumlu bir adım olacaktır. Hem sosyal hayatınızda hem de iş yaşamınızda bu durum etkili olacaktır. Kariyer planlarınız için gittiğiniz ülkede dil konusunda sıkıntı yaşamamak için bu önem arz etmektedir.

Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?

Ülkemizde de yapılan iş arama yöntemlerinde olduğu gibi yurtdışında da aynı şekilde belli başlı kriterler vardır. öncelikle hedef kariyer planlaması yapmaksa bu konuda yurtdışı firmalara başvuru yapmalısınız. Bunun için gideceğiniz ülkenin dilinde ve kurallarına uygun biçimde, özenli bir cv hazırlamalısınız. Konuya ilişkin daha detaylı bilgi için bu sayfadaki yazıyı okuyunuz.

Ardından yapmanız gereken yurtdışında işveren ve iş arayanları buluşturan siteleri keşfetmek ve birçok kanalda hesap açmaktır. Bu siteler ülkeden ülkeye değişmekte olduğu gibi Linkedin gibi dünya çapında arama yapmanıza izin veren siteler de vardır ve buralarda kriterlerinizi belirtip seçeneklerinizi listeleyebilirsiniz.

Bir konuda uzman olduğunuzu söylemek yerine gerçekten o konuda uzmanlaştığınızı göstermeniz gerekmektedir. Bunun için de size verilen işlerde kendinizi göstermek için büyük bir avantaj olmaktadır. Firmanın sizden beklediğinin çok daha fazlasını gözler önüne sermelisiniz. Bu sizin açık fikirli ve yeniliklere açık olduğunuz imajını vererek kariyerinizi olumlu yönde etkileyecektir.

Özellikle firma hakkında mutlaka bilgi sahibi olun. Ne gibi durumlara açık olduğunu ya da olmadıklarını göz önünde bulundurun. Hatta yurtdışındaki firmalarda eğitim çok daha önemli bir yer tutmaktadır. Şirket içi eğitimlere katılmaya özen gösterin. Dilinizi mutlaka daha iyi olacak şekilde geliştirin. Global firmalar bu konuda dikkatli davranmaktadırlar. Her ne kadar da olsa işe alımlarınızı gerçekleştirmiş olsalar da sizlerden beklentileri bulunmaktadır.

Mülakatlarda vermiş olduğunuz izlenim çok önemli olduğundan bunun sürekliliğini devam ettirmeniz gerekmektedir. Mülakatlarda dile getirdiğiniz heves ve heyecanı işe alım yapıldıktan sonra devam ettirmemeniz durumunda bu sizin hakkınızda olumsuz bir not verilmesi anlamına gelecektir.

Aynı zamanda lisans ya da lisansüstü eğitim alan öğrenciler belli bir süre yurtdışında kalıp çalışma izni alabiliyorlar. Bu nedenle eğer eğitiminizi yurtdışında tamamladıysanız diğer adaylara oranla daha şanslı sayılabilirsiniz. Yine burada da yapılması gereken sizden istenen ve beklenenleri verebilmektir.

Yurtdışında kariyer planlayanların en çok dikkat etmesi gerekenlerden bir tanesi de bu konuda nasıl bir yol izleyecekleri olmaktadır. Bunun için ülkemizde düzenlenen seminerler ya da üniversitelerin danışmanlık ofislerinden bilgi alınabilmektedir. Buralarda sizlere izlemeniz gereken yollar hakkında bilgi verilmektedir.

Bu konuda lisanslı bir şekilde danışmalık yapan ofislerde bulunmaktadır. Hem sizlerin orada kariyer hedefinize ulaşmanız konusunda yardımcı olabilecekleri gibi yaşama standartlarınız ile ilgili yardımda da bulunabilmektedirler. Yapmanız gereken artık bu konuda tam olarak kararınızı verdikten hemen sonra iyi bir araştırma yaparak yola koyulmanız olacaktır.

Daha önce hiç yurtdışına çıkmamışsanız ve kariyer planlaması yapıyorsanız göze almanız gereken durumlardan bir tanesi de farklı bir kültüre alışıp alışamayacağınız konusudur. Başvuru yaptığınız firmalar da bu konuda size sorun çıkarabilirler. Çünkü alışamazsanız yaşayacağınız zorluklar iş hayatınıza da yansıyacak ve bu konuda iş veriminiz düşecektir. Bu nedenle bunu göz önünde bulundurarak karar vermek doğru bir adım olacaktır.

Yurtdışında kariyer planı her ne kadar cazip bir fırsat gibi görünse de başka bir yandan size sorun yaratabilir. Bu sorunların sizi yıldırmasına izin vermeden sadece birkaç ay dayanabilirseniz bu konunun üstesinden gelebilirsiniz. Hem kültürel anlamda hem de sosyal anlamda yaşayacağınız sorunlar karşısında pes etmeden dayanabilmek sizin ileriki dönemde yakalayacağınız başarının gölgesinde kalacağını unutmamalısınız.

Güncellenme Tarihi : 4.11.2020 22:40

İLGİLİ HABERLER