Asayiş
  • 27.10.2008 20:35

YUŞÇENKO: TÜRKİYE'YE VİZE MUAFİYETİ SÖZ KONUSU OLABİLİR

ANKARA - Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, ülkesi ve Türkiye'nin vize işlemlerinin kolaylaştırılması için görüşmeler yaptığını belirterek, yakında gazeteci, öğrenci ve iş adamlarının dahil olduğu bazı gruplara vize muafiyetinin söz konusu olabileceğini söyledi.
Yuşçenko, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerin olumlu ve sıcak havada geçtiğini kaydetti.
İki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin stratejik boyuta ulaştığını ifade eden konuk cumhurbaşkanı, görüşmelerinin gündeminin bu çerçevede yoğun olduğunu belirtti.
Ekonomik işbirliği çerçevesinde önemli bir adım atmayı arzu ettiklerini söyleyen Yuşçenko, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için iştişareler yapılmasını istediklerini ifade etti.
Ukrayna ve Türkiye'nin vize işlemlerinin kolaylaştırılması yönünde görüşmeler yaptığını kaydeden Yuşçenko, gazeteci, öğrenci ve iş adamlarının dahil olduğu bazı gruplara vize muafiyetinin söz konusu olabileceğini belirterek, böyle bir adıma son dönemde çok yaklaşıldığını ifade etti. "Karşılıklı isteğimiz ileride tamamen vize muafiyetine ulaşmaktır" diyen Yuşçenko, bu bağlamda dışişleri bakanlıkları ile büyükelçiliklere iştişarelerde bulunmaları ve gerekli mekanizmayı bulmaları doğrultusunda gerekli talimatların verildiğini söyledi.
İki ülke arasında altı üniversite kapsamındaki işbirliğinin sevindirici olduğunu ifade eden Yuşçenko, ancak diploma denkliği anlaşmasının imzalanması gerektiğinin altını çizdi.
Yuşçenko, görüşmelerde uzay araştırması alanının da değerlendirildiğini belirterek, Ukrayna'nın Türkiye ile bu konuda işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.
Ukrayna'nın bu alanda gerekli deneyimi olduğunu ifade eden Yuşçenko, Brezilya ve Mısır'daki uzay araştırma merkezlerinin kurulması ihalelerini kazandığını ve projeleri gerçekleştirdiğini anımsattı.
Ukrayna'da 2011'de yapılacak futbol şampiyonasını hatırlatan Yuşçenko, Türk şirketlerinin alt yapı projelerindeki büyük role işaret etti.
Ukrayna'da Türk işadamları tarafından pek çok projenin yapıldığını söyleyen Yuşçenko, Türk işadamlarına Ukrayna'nın ekonomik hayatına yaptığı katkıdan dolayı teşekkür etti.
Görüşmelerde Karadeniz bölgesi de dahil olmak üzere güvenlik konularına da değindiklerini söyleyen Yuşçenko, ayrıca Ukrayna'nın NATO'ya üyelik eylem planına davet edilmek isteğinin gerekçelerini ifade ettiklerini belirtti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:56

İLGİLİ HABERLER