Ekonomi
  • 30.10.2012 12:06

Yüzde 100'lük vergi artışı kasapları memnun etmedi

ANKARA (AA) - Seval Ocak -      Bakanlar Kurulu'nun ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranını yüzde 30'dan yüzde 40'a, kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranını yüzde 70'den yüzde 100'e yükseltilmesine ilişkin kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
     Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın, ''rahatsızlığı tedavi edici bir nitelik taşımadığını'' belirtti.
     Üreticilerin özellikle yem fiyatlarının yüksekliğinden rahatsızlık duyduğunu ifade eden Yalçındağ, ''Karar, sorunu çözmüş olmuyor. Gümrük artsa da yerli üreticiye yarar sağlamaz. Kırmızı et fiyatlarında bir dalgalanma yaşanması halinde yine ithalat yapılır'' diye konuştu.
     Türkiye'nin ithal kırmızı et konusunda sıkıntılı günler yaşadığını hatırlatan Yalçındağ, ''Başladığımız noktalara geri dönüyoruz. 3 yıl öncesine geri dönüyoruz'' dedi.
    
     -''Yem fiyatları neredeyse buğdaydan pahalı''-
    
     Yalçındağ, konuya ilişkin uzun vadede kalıcı çözüm üretilmesi gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Plan ve program yapılmalı. Yem fiyatları neredeyse buğdaydan pahalı. Türkiye'de besicilik yanlış mı, doğru mu- Besiciye ne yapılabilir- Üreticinin hayvan yeminin bir bölümünü üretebilir hale gelmesi lazım.''
     ''Canlı hayvan ve et ithalatında vergi artışının hem üretici hem tüketiciyi çok olumsuz etkileyeceğini'' savunan Yalçındağ, ''Et fiyatları artarsa, beslenecek dananın da fiyatı artar. Bu kararı destekleyenin ne iş yaptığına bakmak lazım. Bu durum, zatürre insanın uyuşturulmasına benziyor'' diye konuştu.
     Yalçındağ, Türkiye'de Kurban Bayramı'nda ortalama 600 bine yakın büyükbaş, 2,5 milyona yakın küçükbaş hayvanın kesildiğini de sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ziver Büyüktaş

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:35

İLGİLİ HABERLER