Sağlık
  • 23.9.2020 16:19

Yüzdeki Benlerin Tedavisi

Ciltte kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren benler son derece yaygındır. Bir yetişkinin, ortalama olarak 30 beni vardır. Bu benlerin çoğu zararsızdır ve cilt kanserinden kaynaklanmamaktadır. Ancak, bazı durumlarda, çeşitli nedenle ben tedavisi gerekecektir.

Melanom Dışı Cilt Kanseri

Melanom dışı cilt kanseri, cildin üst katmanlarında meydana gelen yaygın bir cilt kanseri türüdür. Her yıl, yüz binlerce kişiye melanom dışı cilt kanseri teşhisi konulmaktadır. Bu tip cilt kanseri, erkeklerde ve yaşlı kişilerde daha yaygındır.

Daha ciddi olan ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilen melanomun aksine; melanom dışı cilt kanseri büyüme eğilimindedir ve tedavi edilmediği durumlarda, önemli doku hasarlarına neden olabilir. İki tip melanom dışı cilt kanseri vardır;

Bazal hücreli karsinom

Skuamöz hücreli karsinom

Bu tip cilt kanseri, cildin düzenli olarak güneşe maruz kalan kısımlarında meydana gelir. Bazal hücreli karsinom, genellikle yüzde meydana gelir. Şakaklarda, alında, yanaklarda ve burunda, ciltte bir kitle ya da renk değişikliği meydana gelebilir.

Yüzde Cilt Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Melanom dışı cilt kanserinin temel nedeni; cildin, güneşin zararı ışınlarına maruz kalmasıdır. Bununla birlikte, solaryum nedeniyle de meydana gelebilir. Ayrıca; soluk cilt rengi, çok sayıda çile sahip olmak, bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç kullanmak ya da daha önce melanom dışı cilt kanseri teşhisi konulmuş olmak da neden olabilir.

Ben Tedavisini Düşünmek İçin Nedenler

Yüzünüzdeki bir ben yakın zamanda değiştiyse ya da şüpheli özelliklere sahipse, doktorunuz sizi bir uzmana yönlendirecektir. Aşağıdaki özelliklere sahip bir ben fark ettiyseniz, ben tedavisi önerilmektedir:

Ben büyüdüyse

Rengi değiştiyse

7 mm’den daha büyükse

Düzensiz bir şekle sahipse

Düzensiz bir renge sahipse

İltihap ya da sızıntı varsa

Bu belirtilerle ortaya çıkan yüz benlerinin çoğu iyi huylu olsa da, küçük bir kısmı kötü huylu hücreler içerebilir. Siyah ya da koyu kahverengi renkli benler, hastanın ölümüne neden olabilecek en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanom belirtisi olabilir.

Yukarıdaki özelliklerden herhangi birini fark ettiyseniz, benin çıkarılıp çıkarılmayacağına karar vermek için bir uzmandan tavsiye almayı düşünmelisiniz.

Estetik Nedenlerle Ben Tedavisi

Yüz benleri belirgin bir yerdeyse veya kanama ya da kıyafetlere takılmaya meyilli bir bölgedeyse, estetik nedenlerle de çıkarılabilir.

Bazı benler büyük, koyu renkli ya da tüylü olabilir ve sonuç olarak çıkarılması talep edilir. Tüm bu durumlarda, lazerle tedavi gibi ameliyatsız ben tedavisi seçenekleri tercih edilebilir. Özel bir klinik tercih ederken, uzman doktoru seçmek önemlidir.

Yüzdeki Benlerin Teşhisi

Yüzünüzdeki bir benden endişeleniyorsanız ancak benin çıkarılması gerektiğinden emin değilseniz; bir uzman doktor tarafından kapsamlı bir şekilde inceleneceği bir randevu alabilirsiniz. Uzman doktor tarafından gerekli tetkikler yapıldıktan sonra, yüz beni alınmasına ihtiyacınız olup olmadığı konusunda size bilgi verilecektir.

Ben Tedavisi Seçenekleri

Tedavi gerektiren yüz enlerinin çoğu patolojik değerlendirme için tamamen çıkarılsa da, birtakım teknikler de uygulanmaktadır:

Eksizyon Yöntemi

Bu yöntem, genellikle şüpheli özellikleri olan ve tıraşlama yöntemine uygun olmayan yüz benlerinde uygulanmaktadır. Yüzünüzdeki ben çok büyük olmadığı sürece, yüzdeki benlerin alınması genellikle lokal anestezi ile yapılmaktadır.

Lazerle Ben Tedavisi Yöntemi

Açık renkli, estetik nedenlerle rahatsız olunan, kansersiz veya zararsız benlerin tedavisinde, genellikle lazerle ben tedavisi yöntemi önerilmektedir. Bu yöntemde, genellikle yara izi çok küçük olduğundan, estetik açıdan çok iyi bir sonuç elde edilir. Ayrıca, aynı bölgede tekrar ben çıkma şansı da oldukça küçüktür.

Lazerle ben tedavisi, belirli dalga boyları kullanarak ciltteki koyu pigmenti yok etmektedir. En iyi sonuçlar için 2-3 seans gerebilse de, konum olarak zor bir noktada olan benlerin tedavisi için ideal bir seçenek olabilir.

Güncellenme Tarihi : 23.9.2020 16:20

İLGİLİ HABERLER